Njihova ljubavna priča je jedna od najljepših ali i najtužnijih u Jugoslaviji. Branka i Bekim su bili glumački par koji jeplijenio svojim talentom i ljepotom. Prije nego su uplovili u vezu poznavali su se godinama a njihova ljuba je završila tragično. Naime poznati glumac je izvršio samoubistvo u njihovom stanu dok je Branka bila kod frizerke i ona je bila ta koja je zatekla njegovo beživotno tijelo. 

Bekim Fehmiu, koji slovi za jednog od najizuzetnijih glumaca jugoslavenske kinematografije, doživio je duboku ljubavnu priču sa suprugom Brankom Petrić. Međutim, jedan se trenutak dogodio pred njezinim očima i zauvijek mu se urezao u sjećanje.Tragičan događaj neviđenih razmjera dogodio se 15. lipnja 2010. godine kada je Branka otkrila Bekimovo beživotno tijelo. U razarajućem činu oduzeo si je život pucajući si u glavu, poduzevši mjere opreza da na zidovima ne bi bilo krvavih mrlja prekrivši tijelo plahtom.

Njihova trajna ljubav i brak, dug pola stoljeća, nisu procvjetali trenutno. Mnogo prije nego što su im se srca ispreplela, životi su im se ukrstili u više navrata. Njihov prvi susret dogodio se na glumačkoj akademiji, s brojnim kasnijim interakcijama koje su se odvijale tijekom zajedničkih satova plesa. Upravo je na tim satovima Bekimov izniman talent toliko zablistao da ga je profesorica Sonja Dojčinović poticala da prijeđe na balet, samouvjereno izjavljujući: “Vjerujte mi, nadmašio bi i Nurejeva”.

Bekim se prisjeća da je uglavnom bio u partnerstvu s Brankom, ženom koju opisuje kao “vitku, dugih nogu i tamnosmeđu”. Unatoč pohvalama profesora za njihovu kemiju, tada su ostali samo kolege. Bekim, poznat po svom tihom i marljivom držanju, prišao je Branki i zamolio je da budu par, na šta je ona odgovorila: “Premlada si za mene”.

 

  • Postojalo je vrijeme kada se činilo malo vjerojatnim da će uopće imati prijateljstvo. Odnos Bekima i Branke zaoštrio se nakon što se Bekim sukobio s Brankinim najbližim prijateljem Batom Stojkovićem. Bata je vrijeđao Bekima, koristeći pogrdne riječi o njegovoj nacionalnoj pripadnosti. Zbog toga je Branka odbijala priznati Bekima, bacajući mu neprijateljski pogled kad god bi im se putevi ukrstili.

Unatoč početnoj napetosti među njima, Bata i Bekim razvili su snažnu prijateljsku vezu, a Bekimov odnos s Brankom se također popravio, posebno tijekom Bekimovog vremena u vojsci kada mu je Branka često pisala. Osvrćući se na te godine druženja, Bekim Branku s ljubavlju naziva “moj anđeo”, netko tko se brinuo o njemu, dok Branka Bekima s nježnošću naziva “moj vitez”, viteški gospodin koji ga je štitio i pratio kući.

U posljednjem pismu Branka kao vojnik nudi Bekimu ulogu u filmu i poziva ga da je posjeti u Novom Vinodolskom. Tu, uz more, nakon slatke večere u Petrićevoj rezidenciji, između njih procvjeta ljubav – ljubav koju Bekim slikovito prepričava u svojim memoarima.

U očaravajućoj toplini noći krijesnice obasjavaju okolinu. Esencija mora prožima zrak u Lahoreu. Simfonija zrikavaca i daleka melodija harmonike serenade našim ušima. Cigarete se pale, pridonoseći snolikoj kvaliteti trenutka. Ispod nebeskog krošnja ljubičastog neba, dvije osobe, čija je veza isprva skrivena, otkrivaju jedna drugu. Već pri prvom susretu počinje treperiti iskra međusobne privlačnosti, svjesno ili nesvjesno. Te blage kolovoške noći, sudbina čeka.

 

U Rimu su izmijenili zavjete ne jednom, nego dva puta. Inicijalnu ceremoniju obilježila je Brankina neplanirana trudnoća i nesretni propust zaboravivši rodni list. Ipak, veselo su proslavili svoju zajednicu i javno objavili svoj brak. Međutim, kasnije su se morali vratiti u Rim, naoružani potrebnom dokumentacijom, kako bi službeno potvrdili svoj bračni status.

  • Od tog trenutka nadalje, par je zajedno krenuo na izvanredno putovanje, istražujući različita odredišta diljem svijeta, od Engleske do Kolumbije. Čak su krasile i crveni tepih u New Yorku, uživajući u sjaju i glamuru. Godine 1968. rodio im se sin Ulysses, a nekoliko godina kasnije došao je Hedon, čime je njihova prekrasna obitelj upotpunjena.

Osim slave, uspjeha i romantičnih susreta s ikonskim ženama poput Brigitte Bardot, Shirley MacLaine i Ave Gardner, Bekimova najljepša sjećanja vežu se uz blažene obiteljske odmore na Jadranskom moru, u udobnosti Petrićeve rezidencije u Novom Vinodolskom. Ta su sjećanja prožeta nepatvorenom srećom i spokojem, osobito kad se promatra Branka, njegova “Amazonka, moja Esther Williams”, kako graciozno pliva uz njihove sinove Ulyssesa i Hedona.

 

Tijekom rijetko viđenog intervjua, prisjetila se svoje duboke ljubavi na sljedeći način:”Oboje smo bili studenti akademije, i začudo, on je bio taj koji je prvi primijetio mene, iako su obično žene te koje započinju razgovore. Posjedovao je tihi šarm, nikad nije otkrivao da je svjestan pozornosti koju izaziva kod djevojaka .. Bilo je fascinantno kako ih je bez napora osvojio, nije počeo ljubavlju na prvi pogled, on je jednostavno bio moj kolega.

Bio je nevjerojatno vrijedan, potpuno predan učenju, nevjerojatno vitak, a ruke su mu bile izvrsne. Divila sam se njegovim dugim, upečatljivim trepavicama koje su njegovom muževnom izgledu dodale jedinstvenu notu”, podijelila je Petrić.

Izrazila je zahvalnost što ima dvoje djece, smatrajući se sretnicom. Dok je njezin suprug želio veću dvanaestočlanu obitelj, ona je smatrala da bi trebali biti zadovoljni svojim trenutnim brojem. Ipak, postoji mali dio nje koji se pita jesu li trebali imati treće dijete.