Iako je tek početak aprila temperature u našoj regiji se penju i do 30 stepeni na šta nismo navikli. Posljenice klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja su sve očitij eiz godine u godinu. Naime, zima je bila neuobičajeno blaga a snie4jga nije bilo ni na planinama i ko zna da li će ga više ikada i biti. Dolazak proleća doneo je prijatno vreme. Očekuje se da će Srbiju u narednoj sedmici dočekati tropski uslovi, sa temperaturama i do 31 stepen.

Osim toga, mjesec maj će donijeti otprilike 10 do 14 vrućih ljetnih dana. Prema riječima meteorologa i klimatologa, možemo očekivati ​​izuzetno toplo ljeto u odnosu na našu uobičajenu klimu.

Profesor Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ-a, predviđa da postoji velika verovatnoća da će u prvoj polovini aprila biti oboren još jedan temperaturni rekord. Međutim, padavine će u ovom periodu biti oskudne, a u četvrtak se očekuje samo kratkotrajni pljusak, a u petak u pojedinim područjima sjeveroistoka moguća je mogućnost padavina.

Od 11. aprila Srbiju širom zemlje očekuju sušni uslovi, praćeni brojnim sunčanim periodima. Kako budemo ulazili u drugi dio mjeseca, novi frontalni sistem će uvesti niže temperature, ali padavine će biti minimalne ili nikakve. Dok gledamo u budućnost, očekuje se da će april ove godine donijeti mnogo više temperature u odnosu na one koje smo iskusili 2023. godine, uz smanjenje padavina.

 

Nikolić potvrđuje da će se obrazac iznadprosečnih temperatura tokom ove sezone zadržati. Gledajući dalje unaprijed, predviđa se da će maj biti još topliji, ali sa većom količinom padavina nego inače. U nižim predjelima bit će period od 10 do 14 dana okarakteriziran ljetnim, sa maksimalnim temperaturama od 23 do 25 stepeni.

  • Padavine će u narednom mjesecu varirati od 70 do 100 mm, a veće količine od 90 do 130 mm očekuju se u planinskim predjelima, gdje su obilnije padavine češće. U maju će biti nekoliko dana sa padavinama, od 14 do 22 u većini predela i 22 do 25 u brdsko-planinskim predelima južne i jugozapadne Srbije. Prema rečima klimatologa Vladimira Đurđevića, letnje temperature u jugoistočnoj Evropi primetno su porasle u odnosu na pre tri do četiri decenije.

Povećanje temperatura kojem svjedočimo može se pripisati kombinaciji faktora, poput fenomena globalnog zagrijavanja, naše specifične geografske lokacije i kretanja zračnih masa. Vrijedi napomenuti da trenutno držimo svjetski rekord za najizraženiji porast ljetnih temperatura. Dok gledamo u budućnost, velika je vjerovatnoća da će svako predstojeće ljeto biti toplije od onih koje smo iskusili u proteklih nekoliko decenija.

 

Zapravo, postoji 70 posto vjerovatnoća da će ovo ljeto donijeti znatno više temperature. Istorijski gledano, toplotni talasi se javljaju tokom mjeseca jula. Prema predviđanjima, minimalna temperatura vazduha za jul očekuje se da će premašiti prosek prethodnih godina za 1,0ºC.

Predviđena prosečna minimalna temperatura vazduha za mesec jul u Beogradu i susednim oblastima iznosi oko 19,0ºC. Isto tako, predviđa se da će prosječna maksimalna temperatura zraka premašiti dugoročni prosjek za približno 1,0ºC. Konkretno u Beogradu i okolini, prosečna maksimalna temperatura vazduha za jul procenjuje se na oko 30,0ºC.

Što se tiče padavina, očekuje se da će mjesečne padavine u julu biti manje od prosjeka prethodnih godina, sa prosječnim vrijednostima za oko 10 mm manje. Predviđena količina padavina za jul u Beogradu i okolini iznosi oko 24 mm.