Veliki broj građana se već sprema polako za ljetovanje i biraju se destinacije na kojima će se provesti odmor. Da vam ne bi sve propalo u zadnji čas potrebno je neke stvari provjeriti već sada. S obzirom da su ljetni praznici na pomolu, pripreme su u punom jeku, a špica sezone očekuje se početkom srpnja. Dok su brojni pojedinci u Srbiji već organizirali svoje dugo očekivane odmore, postoji jedna potencijalna prepreka koja bi mogla pokvariti njihov bijeg na more – istekla putovnica.Raspoloživi termini za termine za vađenje putovnice navedeni su ovdje, s dodatnom dostupnošću tek od sredine srpnja.

 

Kako biste osigurali termin za dobivanje nove putovnice, imate mogućnost povoljnog zakazivanja online putem eUprave. Neophodno je stvoriti račun na ovoj platformi, iako su mnogi od dostupnih mjesta možda već rezervirani. U slučaju hitne potrebe za preuzimanjem putovnice, a na eUpravi nema navedenih termina, alternativne policijske uprave koje nisu navedene na portalu također vam mogu pomoći u dobivanju putovnice.

Važno je razumjeti da za dobivanje putovnice nije potrebno posjetiti općinu u kojoj živite. Umjesto toga, imate mogućnost da ga dobijete u bilo kojoj općini na području Beograda. Ova fleksibilnost omogućuje pojedincima s adresom stanovanja na Vračaru, primjerice, da svoju osobnu iskaznicu lako dobiju u policijskoj postaji u Sopotu.

U opštinama Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin elektronsko zakazivanje nije dostupno u policijskim stanicama. Ako se odlučite posjetiti ove postaje, možda ćete se morati osloniti na sreću jer je zbog ovog ograničenja često veliki broj ljudi.

U slučaju da je do isteka važenja pasoša ostalo manje od 6 meseci, plaća se taksa od 3.600 dinara, a ako je do isteka ostalo više od 6 meseci, taksa za izdavanje pasoša iznosi 4.200 dinara.

 

U slučaju gubitka putovnice potrebno je platiti 900 dinara za potrebne procedure. Ova naknada ostaje nepromijenjena ako se odlučite za ubrzano izdavanje putovnice, u kom slučaju se na dosadašnje naknade naplaćuje dodatna naknada od 5.000 dinara. Dakle, ukupni trošak iznosit će ili 8.600 dinara (za putovnice kojima ističe do šest mjeseci) ili 9.200 dinara (za putovnice kojima je do isteka više od šest mjeseci).

U slučaju gubitka putovnice potrebno je dodati dodatnih 900 dinara na standardnu ​​proceduru i na hitnu proceduru.

  • Djeca su dužna platiti istu cijenu za putovnice kao i odrasli.Putovnice za odrasle ostaju važeće desetljeće, dok putovnice za djecu, poznate i kao maloljetnici, imaju kraće trajanje u usporedbi s onima koje se izdaju odraslima.

Putovnice izdane osobama starijim od 14 godina imaju isto razdoblje valjanosti kao i one izdane odraslim osobama, a to je 10 godina.

Djeci od 4 do 14 godina Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije izdaje putovnicu koja vrijedi 5 godina, dok djeca mlađa od 4 godine dobivaju putovnicu koja vrijedi 3 godine.

Ako slučajno imate djecu mlađu od 14 godina, važno je ne pretpostaviti da će vaše prethodno iskustvo uspješnog prelaska granice s njima ovog puta jamčiti nesmetan proces. Važno je napomenuti da ako vaše dijete nema važeću putovnicu, naši službenici za provođenje zakona će vas bez sumnje otpratiti natrag s granice.

 

Za dobivanje biometrijske putovnice za odrasle osobe moraju osobno podnijeti zahtjev u nadležnoj policijskoj upravi ili postaji prema mjestu prebivališta.

Kako biste uspješno podnijeli svoj zahtjev, morate priložiti određene dokumente.

Za pouzdano utvrđivanje identiteta podnositelja zahtjeva potrebna je valjana osobna iskaznica. Ako je rok valjanosti putovnice istekao ili više nije funkcionalna, može se koristiti i kao dokaz identiteta. Dodatno je potreban dokaz o plaćenoj pristojbi za izdavanje putovnice. Uz gore navedene potrebne dokumente, može se priložiti i sljedeće:

fotografija veličine 50X50 mm snimljena “en face” na običnoj sivoj pozadini, iako to nije obavezno. Pisani dokaz o hitnosti postupka potreban je u slučajevima kada se stanje smatra hitnim. Za hitne slučajeve potreban je dokaz o hitnosti.

Nadležni organ po svom službenom položaju, uz suglasnost stranke, prikuplja podatke iz raznih dokumenata, uključujući uvjerenje o državljanstvu Republike Srbije, izvod iz matične knjige rođenih, vjenčani list i smrtni list.

Ukoliko građanima nije ugodno pribavljanje podataka službenim putem, imaju mogućnost pribaviti i dati na uvid navedene dokumente.

 

 

Važno je razumjeti da će se podaci pribavljati po službenoj dužnosti samo ako su već dokumentirani u službenim evidencijama Republike Srbije. To uključuje osobe koje su upisane u matične knjige rođenih i evidencije državljana koje vode nadležni organi Republike Srbije.

Ako ste u postupku izdavanja putovnica za djecu, koji će dokumenti biti potrebni?Što se tiče papirologije potrebne za dobivanje putovnice za djecu, roditelji ili skrbnici moraju priložiti osobnu iskaznicu, dok ostali zahtjevi ostaju nepromijenjeni u odnosu na odrasle osobe.

Djeca mlađa od dvanaest godina nisu dužna davati otiske prstiju niti potpis prilikom podnošenja zahtjeva.U scenariju u kojem su roditelji razvedeni, koje bi bile implikacije?

U slučajevima razvoda roditelja, roditelj kojemu je dodijeljeno isključivo skrbništvo nad djetetom odgovoran je za podnošenje zahtjeva za putovnicu. Važno je pri podnošenju ovog zahtjeva uključiti pravno obvezujuću odluku o razvodu.

U slučaju da je zajedničko skrbništvo utvrđeno presudom o razvodu braka i ako je jedan roditelj odsutan, zahtjev može podnijeti i drugi roditelj uz pisani i ovjereni pristanak odsutnog roditelja.

 

  • U slučajevima kada se mogu pružiti pravni dokazi, kao što je smrt jednog roditelja ili nepoznato mjesto boravka jednog roditelja, putovnica se može izdati bez potrebe za pristankom drugog roditelja. Ovo se također primjenjuje kada je sud dodijelio potpuno skrbništvo jednom roditelju ili kada posebna sudska odluka dopušta jednom roditelju da dobije putovnicu.

U određenim slučajevima valjanost putovnice mora trajati 3 mjeseca, dok u drugim mora vrijediti 6 mjeseci od datuma povratka.

Kako bi putovali u većinu zemalja, građani Srbije obično moraju imati putovnicu koja vrijedi najmanje 3 mjeseca nakon datuma povratka. Međutim, određena popularna turistička odredišta imaju stroži zahtjev od 6 mjeseci valjanosti.

Prema službenoj web stranici Ministarstva vanjskih poslova Srbije, kada putujete u zemlje Schengena, Grčku, Hrvatsku, Bugarsku ili bilo koju drugu destinaciju, bitno je da vaša putovnica ostane važeća najmanje 3 mjeseca nakon planiranog datuma odlaska . Osim toga, vaša putovnica mora biti izdana u zadnjih 10 godina, prema propisima.

 

Za putovanja u Tursku ili Egipat ključno je da vaša putovnica ostane važeća najmanje 6 mjeseci nakon planiranog datuma odlaska iz tih zemalja. Isti se zahtjev odnosi na većinu dalekih, interkontinentalnih destinacija koje pružaju naše putničke agencije. Tunis, s druge strane, ima nešto blaži uvjet od 150 dana.

Za Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Republiku Srpsku za ulazak je dovoljna važeća osobna iskaznica, čime se eliminira potreba za putovnicom u tim zemljama.

Nakon završetka zahtjeva, jedini zadatak koji preostaje je strpljivo čekati preuzimanje vaše svježe iskovane putovnice. Dok se zakonski propisani vremenski okvir proteže do 30 dana, stvarno čekanje obično je znatno kraće.

Kako biste poništili svoju novoizdanu putovnicu, važno je ponijeti i osobnu iskaznicu i prethodnu putovnicu kada idete po nju.Preuzimanje putovnice nije moguće zakazati; to zahtijeva vašu fizičku prisutnost i razdoblje čekanja.