Kristina se godinama borila s anoreksijom, a proces mršavljenja započeo je na podsvjesnoj razini. Kristina Korjagina, stanovnica Rusije, želi izbjeći pretjerano promatranje i osjeća nelagodu zbog stalnih pogleda promatrača. Ipak, stanovnici Barnaula, grada u Rusiji, navikli su se na njezinu vidno mršavu figuru, bolest s kojom se bori već gotovo 15 godina – anoreksiju. Putovanje je počelo po završetku osnovnog obrazovanja, a stručnjaci za psihologiju tvrde da anoreksija često muči učenike s visokim uspjehom.

  • Ova se bolest često manifestira odbijanjem uzimanja hrane, što dovodi do ozbiljnog tjelesnog propadanja. Nesvjesna, Kristina je podlegla tim fazama i godinama podnosila teret alarmantno niske tjelesne težine. Pritisci ispita i školskih obveza išli su joj na živce, zbog čega je povremeno zanemarivala jelo dok su joj oči ostajale prikovane za udžbenike. Iako su ispiti postupno postali prošlost, opuštanje se činilo kao nedostižna fantazija. Zatim je upisala koledž i naišla na još jedno krizno razdoblje. Kristina, pripadnica svoje generacije, postigla je izvanredan pothvat da je prva diplomirala. Međutim, ovo je postignuće imalo svoju cijenu. Anoreksija je tiho napredovala tijekom njezine intenzivne usredotočenosti na akademije, dosegnuvši vrhunac kada je postala previše umorna da uopće razmišlja o bavljenju tjelesnom aktivnošću, čak i nakon završetka školovanja.

Njezine prehrambene navike bile su daleko od idealnih, sastojale su se uglavnom od sokova, čaja i vode, uz samo malu porciju jabuke ili banane koju je konzumirala navečer. Zanimljivo, Kristina bi odmah nakon što bi si priuštila tako naizgled obilnu večeru neobjašnjivo počela skidati kilograme. Prisjećajući se prošlosti, podsjetila je na strogo pravilo da se obroci konzumiraju isključivo navečer. Nakon jela bi je preplavio osjećaj nelagode, kao da prazan želudac pruža veći osjećaj ugode.

  • Bila je itekako svjesna da bi svaki pokušaj da je se natjera da jede rasplamsao bi vatreni bijes u njoj. Nekada je njezina težina pala na svega 17 kilograma. Pokušaji stjecanja potrebne težine bili su neuspješni. Napredovalo je do te mjere da medicinski stručnjaci nisu mogli locirati srce tijekom pregleda. U tom trenutku dogodila se strašna spoznaja kada su joj rekli: “Budete li tako ustrajali, život će vam biti ugrožen.” To joj je poslužilo kao katalizator za odlučan izlazak iz tog destruktivnog kruga, koristeći sve dostupne metode, uključujući, naravno, ključnu pomoć psihologa. Kristina, u svojoj skromnosti, oklijeva govoriti o vlastitim iskustvima, priznajući da tek treba postići mnogo uspjeha kojima se može pohvaliti. Kao rezultat toga, nevjerojatna priča o njezinoj pobjedi nad anoreksijom se umanjuje.

“Još uvijek sam usred svog puta prema oporavku. Mediji su skloni pretjerivati ​​kada tvrde da sam potpuno ozdravila. To nije točno. Proces oporavka zahtijeva značajno vrijeme, a moje tijelo nije povoljno odgovorilo na tretmane”, priznaje ona. Kristina svoju priču dijeli s Voman.ru. Rezonancija njezina glasa nosi duboku tugu, a svaka riječ pada teško. Dva su primarna razloga za to: prvo, njezin nedostatak fizičke snage, i drugo, poteškoće u raspravi o njezinim nesretnim okolnostima. Do 2016. njezina se težina smanjila na samo 24 kilograma, a potom je pala na alarmantno niskih 17 kg.

  • Međutim, da bi njezino tijelo funkcioniralo u granicama normale, mora postići minimalnu težinu od 45 kg. Tek tada je možemo doista smatrati na putu oporavka, ali ona još nije postigla ovu prekretnicu. Veličina neuspjeha je ogromna. Sada sam trajno nesposoban unutar početne klasifikacije. Moja pokretljivost je ograničena i oslanjam se na invalidska kolica da pređem ograničenu udaljenost. Kako mogu poslužiti kao uzor drugima? Kako mogu pružiti podršku djevojkama koje se nalaze u sličnim okolnostima? Za to nema presedana. Unatoč stalnoj borbi za vraćanje izgubljene težine, moje se tijelo opire hrani, prkosi mojim željama”, priznaje. Međutim, Kristinina odlučnost ostaje nepokolebljiva. Ulaže maksimalne napore: traži liječenje, bavi se poslom i udubljuje se u opsežno čitanje. Tijekom određene faze nailazila je na poteškoće u pronalaženju zaposlenja zbog ozbiljnog nedostatka težine.

Potencijalni poslodavci izrazili su zabrinutost za njezinu dobrobit. Međutim, okolnosti su se u međuvremenu promijenile. Kristina je uspjela pronaći posao koji joj omogućuje da radi iz udobnosti vlastitog doma. Nadalje, prevalencija daljinske komunikacije riješila je brojne izazove na različitim područjima. Kao pomoćnik odvjetnika i arbitražni upravitelj, imam privilegiju raditi iz udobnosti vlastitog doma. Moje područje stručnosti je unutar područja bankrota. U slobodno vrijeme posvećujem se oporavku, zadubljujem se u studij psihologije, prepuštam se čitanju i istražujem svoju strast prema crtanju.

  • Međutim, važno je napomenuti da moj put oporavka i dalje predstavlja priličan udio izazova. U ovom trenutku nalazim se bez ikakvih spomena vrijednih anegdota koje bih mogla podijeliti”, zaključuje. Iako je mnogi mogu pohvaliti kao simbol otpornosti u njezinoj borbi protiv anoreksije, sama Kristina to ne doživljava na taj način. Njezina stalna borba i dalje traje. Biti javna osoba i biti primjer nije nešto što želim. Upuštanje u razgovore ili sudjelovanje u snimanju mi ​​je nepotrebno. To bi samo povećalo moj vlastiti teret. Svašta sam već iskusio i bilo je izazovno. Pred njom je izazovno i opsežno putovanje prema oporavku. Kristina će trebati ne samo vratiti izgubljenu težinu, već i pomladiti svoje umorne organe i zube. Bolest je duboko utjecala na njezinu strukturu kostiju, čineći je iznimno osjetljivom. Naša jedina preostala opcija je zadržati nadu, moleći se da Kristina izađe kao pobjednik u svojoj mukotrpnoj borbi s bolešću.