Jedan od najuspješnijih i najplodonosnijih režiwsera u regiji je Zdravko Šotra i svi smo odgledali bar jedno njegovo ostvarenje. Zdravko Šotra, renomirani srpski reditelj, više puta je plijenio pažnju Srbije svojim zadivljujućim radovima. Njegovi kultni filmovi i serije nastavljaju da osvajaju i njeguju ih svaka nova generacija. Rijetko se može naći u ovoj zajednici neko ko nije doživio barem jednu njegovu kreaciju.

  • Rođen 13. februara 1933. godine u selu Kozice kod Stoca, Šotra je svoju profesionalnu karijeru započeo krajem 1950-ih. Još kao mlad, počeo je nizati uspjehe jedan za drugim. Ostavio je pečat na brojnim projektima domaće kinematografije, tako da smo sigurni da ste i Vi gledali neke od njih. Šotrine televizijske serije u novije vrijeme skupile su milione gledatelja, među kojima su vrlo popularni naslovi Licem u lice, Glumac je glumac, Ranjeni orao, Više od igre, Priče iz majstorske radionice, Učitelj, Nepobjedivo srce, Grijeh njene majke, Gdje žuti limun cvjeta i mnoge druge.

 

Osim toga, njegovi dugometražni filmovi, kao što su Igmanski marš, Braća po majci, Lajanje na zvijezde, Pljačka Trećeg Rajha, Ivkovljeva slava, Zona Zamfirova i mnogi drugi, postigli su ogromnu popularnost. Zdravko Šotra, cijenjeni reditelj sa uglednom filmografijom od preko 130 naslova u rasponu od više od devedeset godina, postigao je izuzetan podvig svojim filmom Zona Zamfirova.

Privukao je nevjerovatnih 1.200.000 gledatelja, zaslužio je titulu domaćeg filma s najvećom zaradom u istoriji. Unatoč godinama i sjajnoj karijeri, Šotra ponizno priznaje da bi nastavio raditi da nije bilo osjećaja sramote koji bi to mogao donijeti. Priznaje da bi preuzimanje više projekata u ovoj fazi njegovog života bilo nepristojno, iako njegove kreativne ideje i dalje obiluju.

Razmišljajući o evoluirajućem pejzažu industrije, režiser prepoznaje preovlađujući način razmišljanja vođen težnjom za ogromnim profitom kroz opsežne reklamne kampanje. Međutim, ovaj pristup smatra pogubnim. Šotra čvrsto vjeruje da se pravi uspjeh može postići samo istinskom kreativnošću.

Njegova karijera, koja je započela kasnih 1950-ih, cvjetala je jer je sarađivao isključivo sa renomiranim pojedincima. Proslavljeni srpski reditelj imao je tu sreću da cenjeni izvođači spremno prihvataju njegove pozive, što je dovelo do njegovog angažovanja u brojnim kultnim projektima kao što su „Više od igre“, „Braća po majci“, „Boj na Kosovu“, „Ministar“ , “Lajanje na zvijezde”, “Zamfirovo”. Zona“, „Pljačka Trećeg Rajha“, „Ivkova slava“, „Ranjeni orao“, „Greh njene majke“, „Šešir profesora Koste Vujića“, „Santa Maria della Salute“, „Aleksandar Jugoslavija“.

  • Unatoč raznim izazovima u karijeri, ovaj proslavljeni režiser, poznat po svojim kultnim TV serijama i filmovima, uspješno je zadržao svoj izraziti stil i oštar smisao za humor Pored svojih zapaženih profesionalnih dostignuća, cenjeni Zdravko je uspeo da zarobi i srce bivše Miss Jugoslavije, ali nije uspeo da spase vezu i jednom prilikom je prokomentarisao: „Oni oko mene su bili zavidni na mojoj vezi sa Nikicom.

Zasuli su me raznim glasinama i optužbama. Očuvanje bliske prirode umjetničke zajednice predstavlja ogroman izazov, koji zahtijeva izuzetan intelekt za one koji postignu uspjeh u ovom poduhvatu. Nažalost, moram priznati da mi je nedostajala takva intelektualna vještina. Poreklom iz komunističke nacije Jugoslavije, Nikica Marinović se pojavio kao zadivljujuća figura koja je svojom nepobitnom ljepotom plijenila svijet.

Rođena u Dubrovniku 1948. godine, slavu je stekla time što je osigurala cijenjenu poziciju prve pratilje na izboru za Miss svijeta 1966. godine, nadmašivši svoju indijsku koleginicu Reitu Fari. Uprkos njenoj neospornoj privlačnosti, rasprostranjeno je vjerovanje da ju je porijeklo iz komunističkog režima spriječilo da ponese priželjkivanu titulu najljepše žene svijeta.

Tragično, bez ikakvog uočljivog motiva, bivši muzičar, sada 61-godišnjak, progutao je fatalnu dozu tableta za spavanje. Njen neblagovremeni čin nije propraćen oproštajnim pismom ili bilo kakvom porukom s objašnjenjem. Vrijedi napomenuti da je za sobom ostavila sina po imenu Marko, čiji je otac Šotra.