Nastupilo je proljeće i priroda je zaživjela, pa samim tim i insekti. Iako ubod stršljena može biti prilično mučan, važno je napomenuti da je rijetko opasan po život, suprotno popularnom vjerovanju. Tipično, posljedice su ograničene na manje otekline koje se povlače u roku od nekoliko dana. Ipak, postoje slučajevi u kojima ubod stršljena može izazvati anafilaktički šok, što rezultira teškim alergijskim reakcijama na otrov, čime se značajno povećava nivo opasnosti.

  • Kada krećete na izlete u prirodi, preporučljivo je kloniti se lokacija na kojima žive stršljeni. Budite oprezni i čuvajte sve izložene dijelove vašeg tijela dok se bavite baštenskim aktivnostima.  Ako se desi da vas ubodu, odmah izvadite ubod i stavite hladan oblog za olakšanje. Kada stršljen ubode, zahvaćeno područje kože obično ima otok, crvenilo i iritantan svrab. Dok manji ubod može prestati u roku od 30 do 60 minuta, osobe s povećanom osjetljivošću na otrov mogu naići na opsežnu oteklinu u cijelom ekstremitetu ili dijelu tijela gdje se ubod dogodio. Ubod može biti zaista opasan i rizičan, pa je potrebno da poduzmete adekvatne mjere. 

 

Kako bi spriječili širenje otrova po tijelu, portal Krenizdravo.rtl.hr preporučuje da zahvaćeno područje bude podignuto u odnosu na ostatak tijela. U slučaju da ubod opstane unutar kože, pokušajte da ga izvadite ravnim nožem, izbjegavajući upotrebu pincete. Pinceta ima tendenciju da pogorša situaciju tako što gura otrov dublje u tijelo, ostavljajući ubod još čvršće u koži.

Neposredna medicinska pomoć je ključna za osobe koje imaju ubode u predelu grla i vrata zbog potencijala za oticanje koje može ometati disanje i dovesti do gušenja. Osobe s alergijama moraju biti izuzetno oprezne kada se bave otrovnim insektima poput stršljena, jer njihovi ubodi mogu izazvati anafilaktički šok.

Postoji nekoliko razloga zašto ubod stršljena može dovesti do anafilaktičkog šoka: – Zbog individualne alergije na ubode insekata. – Zbog nezgodne lokacije uboda može doći do gušenja kao posljedica otoka. – Kada je neko nedavno doživeo ubod stršljena ili ose, njegov imuni sistem postaje preosetljiv na alergen, što dovodi do anafilaktičke reakcije ako se ponovo ubode.

U slučaju anafilaktičkog šoka, ključno je odmah kontaktirati hitnu medicinsku pomoć kako bi dobili hitnu terapiju protiv šoka. Ovu specijaliziranu terapiju moraju provoditi obučeni stručnjaci koji pažljivo prate simptome i određuju odgovarajuće doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida kako bi se efikasno suprotstavili alergijskom odgovoru.

  • Ako se osoba nađe u životno opasnoj situaciji bez pristupa medicinskoj pomoći, ključno je imati pri ruci unaprijed pripremljenu injekciju adrenalina kako bi se ublažile alergijske reakcije. Ovo je posebno važno za one koji su alergični na ubode insekata i potencijalno mogu naići na ubod stršljena.

Preporučljivo je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom da dobijete neophodne injekcije i antihistaminike kao mjeru predostrožnosti. Koje korake treba preduzeti u slučaju uboda stršljena? Ako nema pojave alergijskog odgovora, već tipične upale, preporučuje se stavljanje hladnih obloga na područje gdje je injekcija primijenjena.

Da bi se to postiglo, može se koristiti hladan predmet poput metalne kašike. Iako je savjetovanje s liječnikom preporučljivo, posebno ako ste nedavno doživjeli ujed insekata, važno je napomenuti da u određenim slučajevima alergijski odgovor može biti odgođen za 8 do 10 sati.

Vrijedan vodič za ublažavanje tegoba uzrokovanih ubodom stršljena i raznih insekata. Prema iskusnom pčelaru, nelagodnost i oteklina uzrokovana ubodom pčele, ose ili stršljena mogu se ublažiti upotrebom aspirina ili Andol tableta. Preporučena metoda je da se jedna tableta otopi i direktno nanese na zahvaćeno područje, osiguravajući da ostane na mjestu jedan minut prije nego što je uklonite.

Odmah nakon uboda ovim postupkom djelotvorno će se smanjiti oteklina, ali i eventualni popratni bol i svrbež, prenosi 100posto.jutarnji.hr. Doživite li ubod stršljena ili nekog drugog insekta, ključno je ostati smiren i pribran. Najvažnije je potražiti hitnu medicinsku pomoć ako dođe do alergijske reakcije.