Prošlog tjedna premijerno je prikazan film “Vera” koji je doživio veliki uspjeh kod domaće publike, osvojivši gledatelje svojom uzbudljivom radnjom koja crpi inspiraciju iz nevjerojatne istinite priče o Veri Pešić, hrabroj špijunki tijekom Drugog svjetskog rata.

Rođena u imućnoj obitelji u Sijarinskoj Banji 1919. godine, Vera Pešić, često nazivana “srpskom Matom Hari”, proživjela je buran život obilježen raznim kušnjama u osobnom i profesionalnom životu. Njen otac Milan Pešić bio je uvaženi gradonačelnik Leskovca, a majka Anđa ćerka tadašnjeg predsednika opštine. Odrasla i školovana u Leskovcu, Vera se sa nepunih 16 godina udala za policijskog pisara, a njihov brak trajao je tri godine.

Nakon razvoda iz Leskovca se preselila u Beograd, gdje se susrela s majorom Slavkom Radovićem, časnikom Kontraobavještajne službe Jugoslavenske kraljevske vojske. Preko njega je uvedena u obavještajnu službu. Njezina misija uključivala je infiltraciju u redove britanskih, francuskih i njemačkih obavještajnih operativaca koji su djelovali u Beogradu. To je bila njezina uloga, uplesti se u svijet špijuna.

Kako prenosi 011.info, Verine impresivne lingvističke sposobnosti i iznimne spisateljske vještine, u kombinaciji s portretiranjem pripadnice Glavnog stožera, naveli su sve da se bore za njezinu pozornost, vjerujući da bi potencijalno mogla postati doušnik. Vera, srpska Mata Hari, posjedovala je izuzetnu privlačnost koja je osvajala oba spola. Lepa Lili, poznata i kao Elizabeta von Maltzan, supruga njemačkog veleposlanika i sama špijunka, pomogla je Veri da se infiltrira u redove njemačkih agenata, stvarajući duboku emotivnu vezu između dvije žene.

Na temelju dostupnih podataka Vera je dolazila do obavještajnih podataka koje je prosljeđivala jugoslavenskim službama, a konkretne detalje dostavljala britanskim, francuskim i njemačkim operativcima. Tom je metodom uspostavila kontakt s bojnikom Karlom Lotarom Krausom, koji je služio kao šef šestog odjela Gestapoa u Beogradu, čime je zapravo postao vodeći njemački operativac u Jugoslaviji. Značajno, održavala je i profesionalnu i osobnu vezu s njim.

Karlu Kraus Veru povezivala je s četničkim vođom Kostom Pećancem, zbog čega je prije izbijanja rata bila uhićena pod sumnjom da je špijunaža za Njemačku. Nakon toga je poslana u zatvor Leban, ali je uspjela pobjeći i skloniti se u Sijarinsku Banju. Nakon povratka u Beograd, Karl joj povjerava novi zadatak u okviru Šeste policijske uprave: suzbijanje komunističkih aktivnosti i nadzor stranih misija koje su djelovale unutar četnika, osobito na području Leskovca i Niša.

Nakon nestanka Karla Krausa 1941., Vera se spetlja s generalom Paulom Baderom, zapovjednikom okupirane Srbije, i Dragomirom Jovanovićem, šefom Specijalne policije u Beogradu. Prije početka Drugog svjetskog rata, postoje izvještaji koji sugeriraju da je bila izbačena iz jugoslavenske tajne službe i potom uhićena zbog dosluha s Nijemcima. Kraus je intervenirao i oslobodio je, a zatim ju je poslao u Beč, gdje se navodno susrela s Adolfom Hitlerom. Nakon tog susreta vratila se u Beograd i preuzela ulogu dopisnice jednog njemačkog lista.

Njezin put u Gornju Jablanicu 1943. godine imao je konkretan cilj: prikupljanje podataka o djelovanju stranih misija na tom području. Nije ni slutila da je čeka zasjeda koju su priredili četnici Vladimira Jankovića i tri SS-ovca. Optuživali su je da je surađivala i s komunistima i s Gestapom. Srećom, Paul Bader intervenirao je na vrijeme, spriječivši njezino pucanje. Nepokolebljiva, Vera je uspjela uspostaviti vezu s bojnikom Radoslavom Đurićem, četničkim zapovjednikom. Taj neočekivani savez potaknuo je četnike na urotu protiv obojice. Međutim, Đurić je doznao za njihov plan i brzo naredio uhićenje i strijeljanje pobunjenika. Kobnog dana kada je ova odluka trebala biti izvršena, stigle su četničke snage Glavnog štaba i uhapsile majora.

Unatoč Verinom pokušaju bijega, njezini napori bili su uzaludni, što je rezultiralo tragičnim ishodom 18. svibnja 1944. u Sijarinskoj Banji, gdje su smrtno stradale i ona i njezina majka. Iskustvu i vještini Vere Pešić divili su se i najiskusniji agenti, a priča se da joj je posljednja želja bila sačuvati ljepotu izbjegavši ​​smrtonosni hitac u glavu. Jovana Stojiljković u filmu “Vera” tumači ulogu Vere Pešić, dok njen kolega Petar Zekavica tumači Karla Krausa. Za dodatne uvide u ovo značajno postignuće pogledajte galeriju prikazanu u nastavku.