Kako se približava božićno vrijeme, obitelji se pripremaju za raskošnu gozbu, koja često nadmašuje veličanstvenost njihovih novogodišnjih slavlja. Oni koji slave blagdan sudjeluju u danu posta, zbog čega slijedi poseban vegetarijanski jelovnik koji nije ništa drugo nego izvanredan. Mi vam danas donosimo prijedlog za jedno jelo koje pjevačica Neda Ukraden obožava.

Tijekom tog određenog dana, osobito kad sunce počne zalaziti, stolove za blagovanje krasi pretežno riblji izbor. Neda Ukraden, pobornica tradicije, njeguje običaj ispunjavajući svoj dom mirisom bakalara dan prije velikog slavlja. S velikom ljubavlju i odanošću, ona pedantno izrađuje svoje cijenjene recepte, osiguravajući da svako jelo bude nimalo ukusno, kao što je i ranije izjavila. Od mladosti, voljena pjevačica razvila je ukus za razna riblja jela izvan svojih preferiranih izbora, pokazujući svoje kulinarske vještine u tom procesu.

Svaki tjedan, bez izostanka, prepušta se ukusnom ribljem jelu, a posebno voli kuhanu varijantu poznatu kao leso. U nedavnom televizijskom gostovanju ljubazno je podijelila svoj recept za pripremu orade u foliji, baš u vrijeme nadolazećih božićnih blagdana. U slučaju da još uvijek tražite savršen jelovnik za predstojeće praznike, mi smo za vas. Da biste pripremili zadovoljavajući obiteljski ručak, uzmite tri potpuno očišćene deverike težine od 350 do 400 grama, maslac, peršin, ružmarin, maslinovo ulje, tri češnja češnjaka te malo soli i papra.

Stavite ribu jednu do druge na lim za pečenje koji ste prethodno pripremili. Nanesite sloj maslaca na obje strane ribe. Uzmite nasjeckani češnjak i umetnite ga u svaku ribu kroz prorez koji je nastao tijekom procesa čišćenja. Pospite obilato nasjeckanim peršinom, soli, paprom i ružmarinom preko ribe. Na kraju pokapajte ribu maslinovim uljem. Za ravnomjerno pečenje sve pokrijte aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva otprilike 20 do 30 minuta. Prema riječima pop dive, upravo je ovaj način kuhanja orade nevjerojatno autentičan i zadržava iznimne karakteristike ribe. I nježan je i nevjerojatno ukusan. Kao klasični prilog, Neda ga najčešće sljubljuje s kuhanim krumpirom, lukom i blitvom.