Zorica je utjelovila klasični arhetip zanosne plavuše. Pogrešno je vjerovati da su se starlete pojavile tek u 21. stoljeću. Kada pomislimo na starlete, prvo što nam padne na pamet su plastične operacije, posebice povećanje grudi i usana. Međutim, Zorica Gajdaš, prva jugoslavenska starleta i prava prirodna ljepotica, prkosila je tom stereotipu. Nisu joj bila potrebna nikakva umjetna poboljšanja, budući da u njezino vrijeme silikonski implantati još nisu bili dostupni.

Zorica se među svojim kolegama isticala svojom usmjerenošću na isticanje svojih oblina za uspjeh, nedostatkom drugih talenata, što ju je činilo pionirom u svakom pogledu osim u tome. Započevši svoj profesionalni put u sferama kinematografije, krasila je filmsko platno u zapaženim ostvarenjima kao što su “Burduš”, “Lito vilovito” i “Božana”. Ova zanosna plavokosa bomba svojim je očaravajućim stasom osvojila publiku diljem bivše nacije. Konsenzus je bio da Zorica posjeduje neusporedive proporcije, sa svojim prirodno raskošnim grudima i vitkim stasom. Naime, često je isticala svoj dotjerani struk, dodatno pojačavajući svoju privlačnost.

Davne 1981. godine Zorica je za magazin “Nada” ispričala da se našla okružena najezdom fotoreportera. Uživala je hvatati djeliće sebe u novinama, no u isto se vrijeme osjećala preplavljenom obiljem slika koje su dočarale njezinu bit. Zorica je priznala da je netko tko lako prelazi s jedne stvari na drugu, a da se nikad zapravo ne snađe na određenom putu. I dan danas nije sigurna što je pred njom. Slično modernim slavnim osobama, voljela je biti uhvaćena na fotografijama i uspjela je biti u središtu pažnje. Ipak, njezina nepokolebljiva odlučnost naposljetku je rezultirala propašću njezinih profesionalnih težnji.

Iako priznajem da moj doprinos filmu nije bio izuzetan, upravo zbog toga sam u tom razdoblju izazvala najviše pažnje kao glumica. Sudjelovao sam u više od 40 filmova, iako su se oni sastojali od manjih, epizodnih uloga, a ne od onih vrijednih pažnje. Sada, u poznim godinama, kada imam priliku baviti se značajnim projektima, odlučio sam napustiti sve. Jednostavno je u mojoj prirodi da se bavim aktivnostima samo dok su u skladu s mojim osobnim preferencijama.

Rođena u Beogradu, tijekom srednje škole privukla je pažnju redateljice Soje Jovanović, što je naposljetku dovelo do odabira glumice u filmu “Diližansa snova”. Obilje muških obožavatelja koje je stekla pričinilo joj je neizmjerno zadovoljstvo. U sadašnjoj eri, glumica se može pojaviti u TV emisiji ili na filmu, samo da bi sljedeći dan bila potpuno zaboravljena. Međutim, u vrijeme moje slave, kad god bih ušao u restoran, ljudi bi odmah ustali od stolova, zaustavili promet na ulici, obasuli me uvredama i odmah me prepoznali. Pronašao sam veliku radost i zadovoljstvo u ovoj pažnji i donijelo mi je neizmjernu sreću.

Legenda kaže da je Zorica posjedovala toliko zadivljujuću ljepotu da se čak i slavni maestro Zubin Mehta našao nemoćan pred njenom privlačnošću. Putevi su im se ukrstili u Dubrovniku, gdje ju je, kako se priča, ugledao u masi. Bio je toliko očaran njezinom prisutnošću da je ostao bez riječi, poklonivši joj se u smjeru. Tijekom tog razdoblja moje su fotografije svakodnevno krasile stranice više novina, često mi donoseći istaknuto mjesto na naslovnici barem jednom tjedno. Nakon buđenja, moj prvi posao bio je da izjurim van i kupim sve novine kako bih željno ispitao koja je slika dospjela. Činjenica da su me dosljedno smatrali fotogeničnim donijela mi je neizmjernu radost, a fotoreporteri koji su bili fiksirani na to da uhvate moju bit bili su me opčinili. Okružen mnoštvom novina, uživao sam u neodoljivoj prisutnosti vlastitih slika. Bilo je to vrijeme kada su Marilyn Monroe i Brigitte Bardot suvereno vladale, prije 22 godine, i iako možda nisam posjedovao njihovu pravu privlačnost, smatrali su me intrigantnijim likom sa svojim jedinstvenim kvalitetama.

Podrijetlom iz Beograda, Zorica je istaknula svoje odrastanje u patrijarhalnoj kući. Unatoč tome, prkosila je društvenim očekivanjima tako što je odlučila ne stupiti u brak i umjesto toga poželjela svoju kćer Leonidu u izvanbračnoj vezi. Iz moje perspektive brak je subjektivan pojam. Osobno nisam mogla zamisliti život s nekim tko bi sjedio za istim stolom, bavio se kućanskim poslovima poput peglanja i pranja rublja, dok mu misli odlutaju drugoj ženi. Nažalost, ovaj scenarij se događa. Ljubav je uvijek bila krajnja potraga u njezinom životu, prioritet iznad svega.

Kad god bi jedna ljubav izblijedjela, aktivno bi tražila novu i nastavila dalje. Možda je zato i ostala neudata, jer nikada nije željela brak ni pod koju cijenu. Umjesto toga, odlučila je imati dijete isključivo zbog vlastitog ispunjenja”, rekla je u to vrijeme. Zoricu, koju često uspoređuju s Jane Mansfield, slavili su kao prvu jugoslavensku starletu. Iako možda nema iste fizičke osobine kao Soraja, Stanija ili Tijana Ajfon, Zorica ne može polagati pravo na obrazovanje u rangu s njima. U jednoj je anegdoti Matija Bećković postavio pitanje: “Jesi li ikad čitao usamljenu knjigu?” a njezin odgovor je bio: “Pa, kao da to ima ikakav značaj.