Kako bi promovirala prioritet ženskog zdravlja, poznata pjevačica Jelena Jevremović neustrašivo je ispričala svoj osobni susret s kirurški uklonjenim tumorom dojke. Srdačnom objavom na Instagramu naglasila je važnost rutinskih pregleda i izrazila zahvalnost na trijumfalnom ishodu svoje operacije.

Želim započeti s naglašavanjem da ovo nije molba za suosjećanje ili pokušaj izazivanja sažaljenja. Umjesto toga, to je iskrena molba i molba svim ženama, posebno onima koje uživaju u dobrom zdravlju i bezbrižnom životu, poput mene. Pozivam vas da ne zanemarite važnost svojih grudi. Varljivost i podmuklost tumora dojke često se podcjenjuju. Ušuljaju se tiho, šire se bez upozorenja i imaju potencijal da nas iskorijene u trenu. Oslanjanje isključivo na naše instinkte za procjenu stanja naših grudi i pretpostavka da je sve u redu nije dovoljno. Nismo stručnjaci, zato je ključno uvesti redovitu praksu ultrazvuka dojki svakih šest mjeseci, uz mamografiju svakih 18 mjeseci počevši od 40. godine života. Preporučeni intervali za ove preglede skraćeni su zbog porasta broj pacijenata, osobito mladih žena. Jelena je otkrila: „Nedavno sam na konzultacijama za estetsku korekciju grudi otkrila promjenu na lijevoj dojci.

Srećom, zamršena operacija trajala je gotovo šest sati, kako je ispričala, i uspješno završila. Prije zahvata trpio sam nesnosne bolove i izjedao me strah od potencijalne malignosti raka. Um mi je neprestano mučila briga, posebno za moju djecu i one koje ću ostaviti iza sebe kad budem ležao na operacijskom stolu. Unatoč tome što se smatram hrabrom i uglavnom neustrašivom, postoje trenuci kada vam konci života klize kroz prste, ostavljajući vas potpuno bespomoćnim i ranjivim. Zaista nema ništa strašnije od toga. Zbog toga je briga o sebi, bez obzira koliko mala gesta bila, ključna. Nemojte zamijeniti ovu strastvenu molbu s nepokolebljivim optimizmom. Osjećao sam se ponukanim podići svijest među drugima koji bi se mogli susresti sa sličnim okolnostima. Ako čak i jedna osoba može poslušati i izvući nešto smisleno iz mojih današnjih riječi, to bi se isplatilo.

Zbog bolesti uzrokovane tumorom, Jelena Jevremović doživjela je duboku transformaciju koja joj je podarila visoku razinu mudrosti. Veliki naglasak stavila je na manjak pažnje bliskih pratitelja te istaknula imperativ da žene njeguju pomak u svijesti. Ne mogu precijeniti važnost davanja prioriteta vlastitoj dobrobiti i osiguravanja da sam u optimalnom zdravlju. Ključno je prepoznati da prakticiranje brige o sebi nije čin usredotočenosti na sebe, već očitovanje naše brige za druge. Brinući se o vlastitim potrebama, postajemo bolje opremljeni za pokazivanje suosjećanja i naklonosti prema našim bližnjima, shvaćajući da, kako bismo im pružili dobrotu, prvo moramo njegovati vlastitu dobrobit.

Izražavajući iskrenu zabrinutost za mlađe osobe iz svog društvenog kruga, Jelena Jevremović, koja je od njih starija otprilike 14-15 godina, primijetila je zabrinjavajući trend zanemarivanja pregleda dojki. Ne samo da mlađe žene zanemaruju ovaj važan aspekt brige o sebi, nego Jevremović primjećuje i da starije žene koje nisu doživjele porođaj često zanemaruju redovite preglede. Jevremović je čvrstog uvjerenja da žene u svijetu kolektivno pokazuju osjećaj neodgovornosti prema ovom ključnom pitanju. Preuzimajući ulogu njegovateljice, ona aktivno motivira i potiče svoje prijateljice da poduzmu proaktivne korake i daju prednost dobrobiti svojih grudi.