Potraga za srećom vječna je težnja brojnih pojedinaca. Trenuci radosti i zadovoljstva za neke su sama bit ispunjenog i smislenog postojanja, a njihovi izbori često su vođeni onim što im donosi najveću sreću. Ipak, postoji dio društva koji gaji duboku strepnju prema doživljaju sreće. Pojedinci koji doživljavaju uobičajeni “strah od sreće” pokazuju strepnju i potiskuju osjećaje radosti, često popraćene mislima koje preispituju svoju zaslužnost i predviđaju nesretne događaje ili zavist drugih. Prevladava uvjerenje da će to stanje sreće biti kratkotrajno. Za njih bi se moglo reći da su pesimisti u svakom pogledu.

Strah od sreće može biti aktiviran određenim iskustvima i osobnim kvalitetama, uključujući želju za kontrolom, ambiciju i fokus na učinak. Pojedinci koji doživljavaju intenzivnu tjeskobu u vezi sa srećom često imaju paralelnu dijagnozu depresije ili anksioznog poremećaja. U teoriji, moguće je da svatko razvije strah od sreće. Međutim, određeni znakovi zodijaka skloniji su ovom strahu na temelju svojih tipičnih osobina ličnosti. Sljedeći znakovi zodijaka imaju tendenciju bježati od sreće:

 

Jarac

Želja za kontrolom i neovisnošću duboko je ukorijenjena u Jarcima. Unatoč tome što doživljavaju sreću, njihove pozitivne emocije često su zasjenjene neizvjesnošću u pogledu trajanja njihove radosti. Nadalje, često se osjećaju ranjivo i nelagodno kada si dopuštaju da u potpunosti prigrle sreću.

Ovan

Osobe u znaku Ovna često imaju težnje i visoka očekivanja koja sprječavaju njihovu sposobnost da prigrle sreću i pronađu oslobođenje. Mnogi Ovnovi stalno gaje uvjerenje da moraju neprestano težiti i ostvarivati ​​još veće podvige. Neprestano su u pokretu, prelazeći s jednog nastojanja na drugo, nikad ne doživljavajući istinsko zadovoljstvo ili spokoj. Pogrešno vjeruju da su u potrazi za srećom, dok joj u stvarnosti nesvjesno izmiču.

Djevica

Djevice često posjeduju prirodnu sklonost stalnom traženju nedostataka ili nesavršenosti, čak i u naizgled savršenim situacijama. Oni vjeruju da ništa ne može biti besprijekorno niti donijeti potpunu sreću, jer vide da svaki pozitivni aspekt ima svoj skriveni nedostatak. Dok pojedinci s ovakvim načinom razmišljanja mogu misliti da se štite od razočarenja i razočaranja, oni zapravo sebe lišavaju istinske sreće i ispunjenja.

 

Škorpion

Zbog svoje inherentne sumnjičave prirode, Škorpioni su često neodlučni kada je u pitanju prihvaćanje sreće. Obuzima ih strah da će im drugi zavidjeti i prezirati ih zbog njihovog radosnog stanja. Oni vjeruju da sreću neizbježno prati nesreća, kao da svemir nastoji uspostaviti ravnotežu. Osim toga, brinu se da će ih prepuštanje sreći učiniti bezbrižnima i lišenima moći, što će dovesti do njihove pokvarenosti. Ovo objašnjava zašto neki Škorpioni aktivno izbjegavaju sreću i, nesvjesno, upuštaju se u samosabotažu.