Tijekom blagdana, uživanje u obilnoj gozbi je tradicija koja se ne može izbjeći. Međutim, ključno je voditi računa o napitku koji biramo uz obrok kako bismo spriječili probavne smetnje. Dr. Vojislav Perišić, renomirani gastroenterolog, nedavno je u intervjuu za emisiju Jutru na Prvoj podijelio svoja saznanja o najzdravijoj vrsti pečenja i zašto pivo možda nije najidealnija opcija.

Dr. Voja je, govoreći o pečenju, istaknuo zdravstvene dobrobiti masnoće koja okružuje bubrege. Prema njegovim riječima, janjeće pečenje sadrži najzdraviju vrstu masti, koja ne dovodi do povećanja razine kolesterola. Nadalje je istaknuo superioran lipidni sastav mesne masti, naglašavajući važnost donošenja promišljenih izbora u našoj prehrani. Doktor Voja je spomenuo i svoju osobnu sklonost svinjetini i užitak omastiti brk, a priznao je da je janjeće pečenje i dalje zdravija opcija.

Dr. Voja, vrsni stručnjak, otkrio nam je da je kod korištenja svinjske masti ključno odabrati sortu isključivo od svinje mangulice. Ove jedinstvene svinje imaju sposobnost doseći težinu i do 100 kilograma, a njihov sastav masti vrlo je sličan ovčjem mesu. Važno je napomenuti da na kvalitetu mesa i masti uvelike utječe prehrana životinja. Sama mast ima bogatu smeđu boju i vrhunski sastav, uključujući više razine korisnih omega 3 masnih kiselina. Dodatno, dr. Voja otkrio je i idealne napitke za konzumaciju prije pečenja i tijekom uživanja u njemu, dajući dragocjene spoznaje za kulinarske entuzijaste.

Prema preporuci gastroenterologa, predlaže se konzumiranje jabukovače kao uvod u pečenje. Ova posebna jabukovača sadrži maleinsku kiselinu koja pospješuje stanični metabolizam, omogućujući stanicama da učinkovitije sagorijevaju primljenu energiju. Kada je u pitanju uživanje u napitku tijekom pečenja, crno vino je preferirani izbor. Uz veći sadržaj antioksidansa u usporedbi s bijelim vinom ili crnim vinom, dovoljna se veličina serviranja od 300 mililitara.

Ljeti je ugodno pojesti pivo, no ne preporučuje se spajati ga s pečenjem. Prema riječima dr. Vojislava Perišića, proces fermentacije vina ne proizvodi nikakve štetne nusprodukte, za razliku od vrenja piva. To je zato što se pivo proizvodi od žitarica, a vino od grožđa. Tražite li piće nakon pečenja, preporučuje se odabrati crno vino umjesto piva. U pivu uživate samo u vrućim ljetnim danima kada ste jako žedni, ali važno je ne pretjerati. Dr. Perišić savjetuje ljudima da se kao napitak odluče za negaziranu vodu. Pri kupnji mineralne vode obavezno provjerite sadržaj natrija. Ako je ispod 50, slična je vodi iz slavine. Gazirana voda je bolja opcija, no gazirane sokove dr. Perišić ne preporučuje.