U našem vremenu Ana Đoković, Jelena Trikić i Marija Takić Pešić stoje kao tri hrabre žene i heroji koji su nesebično žrtvovali svoje živote zarad egzistencije svoje djece danas. Unatoč njihovoj nesretnoj smrti, svaka od ovih žena nosi časni naziv “Majka hrabrosti”, što je dokaz sreće koju bi doživjele da ih nije zadesila tragedija.

U svom nesebičnom činu dragovoljno su žrtvovali vlastitu dobrobit kako bi osigurali budućnost svoje djece. Unatoč nedostatku poznanstava, različitom podrijetlu i generacijskim jazovima, ovi pojedinci posjeduju neusporedivu odlučnost i odlučnost da revolucioniraju svijet, čak i ako to znači žrtvovanje vlastite dobrobiti. Bez sumnje, uspomene na svoje majke – koje su bile uistinu izuzetne osobe – njegovat će i njihova djeca.

Marija Takić Pešić dolazi iz Srbije. Nažalost, Marijina teška bolest naglo se pogoršala rođenjem djeteta, a zbog tragičnog niza događaja nije mogla dočekati da vodi svoju kćer za ruku. Iako je bila svjesna da joj trudnoća može uvelike narušiti zdravlje, Marija Takić Pešić, izuzetna osoba, odlučila je prigrliti majčinstvo kao način samoispunjenja. Nažalost, nedugo nakon poroda Marijino zdravlje se pogoršalo, prikovalo je za bolnički krevet i onemogućilo joj normalan život. Tragično, samo četiri mjeseca nakon što je svoju kćer dočekala na svijet, Marija je podlegla svom pogoršanom stanju.

Unatoč borbi s upornom bolešću nekoliko godina, Marijina odlučnost i uspjeh kao odvjetnice ostali su nepokolebljivi. Ostala je nepokolebljiva i njezina strast za pomaganjem drugima, o čemu svjedoče njezini brojni napori u organizaciji humanitarnih akcija s ciljem prikupljanja pomoći za siromašnu i bolesnu djecu, kao i onu bez roditeljskog nadzora.

Porijeklom iz Crne Gore postoji žena po imenu Ana Đoković. Baranka Ana Đoković tragično je preminula u nepune 34 godine nakon godina liječenja i izazova poroda. Unatoč dijagnozi raka grlića maternice, donijela je hrabru odluku riskirati život i porodom donijeti dijete na svijet. Tijekom ginekološkog pregleda u veljači 2017. godine, na izmaku četvrtog mjeseca trudnoće, Ana je primila poražavajuću vijest da je oboljela od invazivnog raka vrata maternice. Unatoč ovoj teškoj dijagnozi, Ana je donijela hrabru odluku nastaviti s trudnoćom i roditi svoje dijete.

Sredinom svibnja te godine njeno zdravstveno stanje se pogoršalo, pa je prebačena u kliniku “Narodni front” u Beogradu. Tamo su liječnici brzo izveli hitan carski rez, uspješno uklonivši i tumor i maternicu. Njezin sin Vukota prijevremeno je rođen u 27. tjednu njezine trudnoće i liječen je na Institutu za neonatologiju. S nepunih šest godina Vukota napreduje i dobrog je zdravlja.

Jelena Trikić, ponosna majka porijeklom iz Republike Srpske. U dobi od 32 godine, prije deset godina, donijela je hrabru odluku da nastavi trudnoću unatoč borbi s teškim tumorom na mozgu od 2007. Odlučila je odustati od kemoterapije i citostatika kako bi zaštitila život koji raste u njoj. Njezina nepokolebljiva odlučnost da iznese trudnoću do kraja imala je štetan utjecaj na njezino zdravlje. Odlučivši ne tražiti liječničku intervenciju, donijela je hrabru odluku nastaviti s trudnoćom do njenog prirodnog završetka. U mjesecima kada je njezin vlastiti život jenjavao, nesebično je odlučila roditi novi život. U nesvakidašnjem pothvatu prkosila je izgledima uspješno iznijevši trudnoću boreći se s teškom bolešću, ostavivši liječnike u čudu. Bilo je očito da je viša sila vodila Jelenu kroz ovo nevjerojatno putovanje.

U Banjoj Luci, prije desetak godina, 9. listopada, dječaka Nikolu na svijet je dočekala majka Jelena. Unatoč svojoj malenoj veličini od samo 1970 grama, Nikola je bio izrazito zdravo i napredno novorođenče. Slika Jelene koja u rodilištu drži Nikolu na grudima odisala je vedrinom i ponosom, izmamivši suze i najstoičnijim pojedincima. Vijest o porođaju ove hrabre majke obišla je sve medije zarobivši srca mnogih. No, unatoč Jeleninoj nepokolebljivoj odlučnosti da živi i iznimnom trudu medicinskih stručnjaka, njezino plemenito i velikodušno srce prestalo je kucati nakon 40 dana.

Dana 9. listopada prošle godine dogodio se značajan događaj jer je mladi Nikola proslavio deseti rođendan. Živi u Prijedoru i dijeli dom sa svojim ocem koje voli.