Od provjerenog prijatelja dobili smo potvrdu da je u 75. godini života preminuo Robert Nemeček, pionir progresivnog rocka u Jugoslaviji i proslavljeni vizionar na području televizije i filma. Utjecaj njemačkih umjetnika na domaće i jugoslavenske umjetnost je neosporna sila. Nemeček je odigrao ključnu ulogu kao pokretač i vodilja cijenjenog kolektiva Pop Mašina.

Od malih nogu moju su znatiželju poticale težnje mojih vršnjaka. Sjeme moje strasti prema stripu zasadio je moj otac, a ono je preraslo u duboku fascinaciju svijetom filma, pod utjecajem Kinoteke u neposrednoj blizini. Dok su druge privlačili vesterni, mene su, kako sam se izražavao u tom razdoblju, zapalili nijemi filmovi. Ljubav prema glazbi koja teče mojim venama naslijedila sam od roditelja i izuzetno nadarenog djeda.

Korijeni glazbenih sposobnosti u mojoj obitelji mogu se pratiti od mog pradjeda, koji je krenuo na put iz Češke u Srbiju, gdje je postao članom kraljevskog orkestra na dvoru kralja Milana. Još u mladosti pokazao je izuzetan talent violinista, pokazujući svoju virtuoznost na području klasične glazbe. Noseći to bogato naslijeđe, moj djed Josip, koji je obnašao cijenjenu dužnost koncertnog majstora, odgojio je troje djece. Inspiriran njegovim stopama, moj otac Jan započeo je ranu karijeru u inozemstvu, stekavši tako svoju reputaciju.

U tom razdoblju moj stric Ludvig odabrao je drugačiji put, završio je glazbenu akademiju i specijalizirao jazz trubu. Međutim, važno je napomenuti da je jazz u to doba obuhvaćao veće revijske orkestre. S druge strane, moja teta Ljudmila posvetila je život beogradskim madrigalistima, krećući s njima na svjetske turneje. Od velike je važnosti da je moj pradjed odigrao ključnu ulogu kao jedan od osnivača Muzičke akademije i bio jedan od njenih početnih predavača. Osim toga, odigrao je presudnu ulogu u osnivanju Beogradske filharmonije i organiziranju nastupa u Beogradskoj operi.” Robert je svojedobno elaborirao te obiteljske veze. Vrijeme i mjesto sprovoda za sada nisu poznati, a bit će objavljeni naknadno.