Od svih muzičara sa naših prostora možemo slobodno reći da je Brega ostvario i najveću inostranu karijeru. Sa svojim Orkestrom za svadbe i sahran nastupao je u najvećim halama širom planete. Otkako je sa sedamnaest godina krenuo na glazbenu scenu, Goran Bregović osvaja srca žena ne mogu odoljeti njegovom šarmu.Romantična povijest Gorana Bregovića prije njegovog vjenčanja 1993. sa ljupkom Dženanom lako je mogla biti temelj za zadivljujući film. Proces odabira glumica za različite uloge trajao bi danima, zbog brojnih veza koje je glazbenik imao s poznatim ženama. Među njima su bile i glumica Maja Sabljić, Lepa Brena, Alka Vuica, manekenka Ljiljana Tić, ali i još nekoliko žena čija su imena sada samo u Breginom sjećanju.

 

U životu je ostao posvećen samo dvjema ženama – supruzi Dženani i dugogodišnjoj prijateljici, cijenjenoj književnici Mirjani Bobić Mojsilović – dok su sve ostale ljubavne veze bile prolazne i privremene.

U vrijeme dok je bila novinarka, Mira se susrela s Bregom, a njihova zajednička prisutnost na značajnim događajima zaokupljala je interes javnosti, pa se nadaleko pročulo za njihovu intimnu vezu.

Unatoč brojnim vezama među njima, spisateljica, koja kao uspomenu čuva Breginu sliku u svom stanu, nikada nije postala dijelom romantičnog narativa Gorana Bregovića. Mira je spremno odgovorila na medijske upite o prirodi njihove veze i tako prekinula sva nagađanja.

U nedavnom razgovoru spisateljica je izrazila svoje duboko i višestrano prijateljstvo s Goranom, koje traje gotovo tri desetljeća. Zanimljivo, Brega je o tome šutio.

Biografija:

Goran, rođen 22. ožujka 1950. u Sarajevu, mješovitog je porijekla. Njegov otac Franjo je iz Hrvatske, a majka Borka Perišić je Srpkinja. Ova jedinstvena pozadina navela je Gorana da se identificira kao Jugoslaven.

  • Nakon Drugog svjetskog rata roditelji su mu se upoznali u Virovitici, a na kraju su se nastanili u Sarajevu kada je njegov otac dobio mjesto u sarajevskoj vojnoj školi. Tijekom odrastanja Goran je djetinjstvo dijelio sa starijom sestrom Dajanom, a ima i mlađeg brata Predraga.

U dobi od 10 godina roditelji su mu se razveli zbog očeve borbe s alkoholizmom. Nakon razlaza, Bregović je s majkom boravio u Sarajevu, dok je povremeno posjećivao oca i brata u Livnu, gdje su se privremeno preselili nakon razvoda. Otac Franjo se nakon kraćeg boravka u Livnu konačno vratio u Hrvatsko zagorje.

 

Goran, koji je nekada bio aktivno politički angažiran, sudjelovao je u radničkom pokretu poznatom kao “Kozara 76” te je za svoju udarničku ulogu odlikovan znakom priznanja. Osim toga, bio je član Saveza komunista Bosne i Hercegovine, iako je zbog neredovitog odlaska na partijske sastanke bio isključen. Goran je trenutno izgubio svaki interes za politiku.

Godine 1993. u romantičnom Parizu vjenčao se sa suprugom Dženanom Sudžuka, bivšom manekenkom iz Sarajeva. Kumovao mu je cijenjeni redatelj Emir Kusturica, a čast da joj bude kuma imala je talentirana Amila Sulejmanović, prateći vokal Bijelog Dugmeta.

Njihovo prvo dijete, Ema, na svijet je stiglo 1995. Nakon toga, Una se pridružila njihovoj obitelji u veljači 2002., a dvije godine nakon toga rodila im se najmlađa kći Lulu. Vrijedi napomenuti da iz prijašnje veze s plesačicom iz sarajevskog noćnog kluba ima i kćer Željku, koja je kasnije postala majka njegove unuke Bjanke.

Iz obiteljskog boravka u Parizu i povremenih boravaka u Beogradu, 2011. seli u Sarajevo. Glazbenik ističe da je njegov život podijeljen između gradova Pariza, Beograda i Sarajeva.