Jelena Žigon je ostvarila veliki broj uloga u domaćim filmovima i serijama ali je gledaoci njviše pamte po Žikinoj dinastiji. Bila je udata za glumca Stevu Žigona i sa njim je dobila kćerku Ivanu. Ostavština renomirane glumice Jelene Žigon zauvijek je oblikovala krajolik domaćeg filma. Dana 10. travnja 2018. godine u 85. godini života preminula je nakon kraće bolesti. Ispraćena je u krugu drage obitelji, a kći Ivana Žigon na njezino je posljednje počivalište položila knjigu Desanke Maksimović “Tražim pomilovanje”.S dubokim emocijama, izgovorila je riječi oproštaja od žene koja je imala najdublje mjesto u njenom srcu.

 

Predstavljamo ti, voljeni, zbirku poezije u znak naše naklonosti, jer kada si se probudio u bolnici i pogledao ovu knjigu, tvoj duh je bio uzdignut, i mi smo zahvalni na tome.

  • Godine 2015. Jelena Žigon doživjela je težak i potresan događaj kada joj je uljez nasilno ušao u kuću. Vrijedi napomenuti kako je cijenjena glumica u trenutku incidenta bila bez pratnje, a uljez ju je fizički napao.

Mlađa, robusna jedinka vršila je silu nada mnom, uporno me mučeći i sputavajući za vrat. Tijekom cijele te muke više me puta umirivao govoreći: “Ne boj se, Jelena, nemam ti namjeru dokrajčiti život.” Pretpostavljam da mu je namjera bila odvratiti me od ispuštanja bilo kakvih glasova koji bi potencijalno mogli upozoriti druge na uznemirujuću situaciju. Ovu priču ispričala je glumica vidno potresena traumatičnim iskustvom.

 

Prema glumičinim riječima, tražio je da mu preda sve zlato koje posjeduje u svojoj rezidenciji.Jelena Žigon u tom trenutku ostala je bez riječi jer je njegovim postupkom ostala bez riječi. Frustriran, počeo je prekapati po ladicama, na kraju je naišao na novčanike i čak uzeo dio novca koji je pripadao njoj.

Osim toga, Jelena je stekla slavu utjelovljujući razne likove, a najzapaženija je uloga Jelene u “Žikinoj dinastiji”.

Do njegove smrti 2005. godine Jelena je bila u braku s glumcem Stevom Žigonom s kojim ima kćer Ivanu, koja je također glumica, te sina Nikolu koji se bavio slikarskom karijerom.

Rođena 3. studenog 1933. godine u Beogradu, Jelena Jovanović Žigon iza sebe ima brojne uloge u domaćim filmovima i TV serijama. No, evidentno je da ona kao Jelena Todorović, nakon Žikine uloge, zauzima posebno mjesto u srcima publike.

 

Do njegove smrti 2005. godine Jelena je bila u braku s glumcem Stevom Žigonom, s kojim ima kćer Ivanu, također glumicu, i sina Nikolu, koji je slikar.

Inače, Jelena Žigon bila je unuka Mitra Martinovića, crnogorskog divizijara koji je kasnije postao divizijski general u Jugoslavenskoj vojsci i na kraju bio predsjednik Vlade Kraljevine Crne Gore.

  • U 85. godini života Jelena Žigon, poznata srpska glumica, preminula je u bolnici u svom rodnom Beogradu.Godine 2015. Žigon se suočila sa značajnim nazadovanjem u svojoj uspješnoj karijeri kada je bila izložena traumatičnom incidentu provale i uznemiravanja dok je bila sama u svom domu.

Glumica je, vidno potresena, prepričala zastrašujući susret s mlađim, fizički snažnim muškarcem. Silovito ju je napao, uhvatio je za vrat i više puta je uvjeravao: “Ne brini, Jelena, neću ti nauditi.” Može se pretpostaviti da je te riječi izgovorio pokušavajući je spriječiti da vrišti.

 

Prema glumičinim riječima, tražio je da mu preda sve zlato koje posjeduje u svojoj rezidenciji.Jelena Žigon je u tom trenutku ostala bez riječi jer je njegovim postupkom ostala bez riječi. Frustriran, počeo je preturati po ladicama, na kraju je uzeo novčanike, pa čak i dio novca koji je imala, kako je kasnije ispričala Jelena.

Tijekom svoje blistave karijere ostvarila je mnoštvo nezaboravnih uloga u domaćim televizijskim serijama i filmovima. Jedna od njenih najistaknutijih uloga bila je uloga Jelene Todorović u hvaljenoj “Žikinoj dinastiji”.

Nadalje, njezina ostavština ostat će zauvijek urezana u našim sjećanjima zbog njezinih izvanrednih uloga u raznim hvaljenim jugoslavenskim i srpskim filmovima. Odvažila se sve do Australije kako bi glumila u dva vrlo uspješna filma, naime “Obećana žena” i “The Picture Show Man”. Osim toga, ostavila je trajan utjecaj u kultnoj seriji Vinet, gdje je dijelila ekran s poznatim holivudskim glumcem Stuartom Grangerom.

Godine 1961. dobila je cijenjenu nagradu publike “Zlatni prsten” za svoje iznimno glumačko umijeće, a 2006. godine nagrađena je plaketom Jugoslavenske kinoteke za izniman doprinos našoj filmskoj industriji.