S početkom nove godine, nebrojeni pojedinci krenut će na putovanje kako bi promijenili svoje živote, s ciljem da uključe svakodnevnu tjelovježbu i eliminiraju uživanje u slatkišima i grickalicama.

Tipično, ovakvi planovi prehrane i fitnessa obično imaju kratak životni vijek, zbog čega je preporučljivo pridržavati se načela stalnog fokusiranja na ono što jedete, a ne povremenog uživanja. Ključ poboljšanja ili pogoršanja vašeg zdravlja ne leži u nekoj pojedinačnoj hrani, već u vašem cjelokupnom pristupu prehrani. Stoga se potrudite da sljedeće namirnice redovito uvrstite u svoju prehranu, bilo da se radi o dnevnoj ili tjednoj prehrani, nastojeći ih konzumirati što češće.

1. Mahunarke : Uključite mahunarke poput graha, graška ili leće u dnevne obroke. Na taj ćete način osigurati stalan unos esencijalnih nutrijenata poput željeza, magnezija i folne kiseline. Osim toga, mahunarke su odličan izvor proteina i vlakana, koji su ključni za održavanje zdravog probavnog sustava.

2. Zob : Odlučite li se pripremati zobene pahuljice ili se odlučite za vrhunsku alternativu zobenim pahuljicama, ova žitarica izvrstan je izbor za one koji paze na svoju tjelesnu težinu. Preporučljivo je izbjegavati dodavanje šećera, jer kuhane žitarice ili kaša nude značajnu količinu topivih vlakana koja pomažu u smanjenju kolesterola i regulaciji razine šećera u krvi.

3. Orašasti užici : Kako biste povećali unos magnezija i iskoristili dobrobiti dodatnog bakra i riboflavina, uključite dnevnu porciju oraha, badema ili lješnjaka u svoju prehranu. Preporučuje se konzumiranje pola šake ovih orašastih plodova bogatih proteinima. Iako su pistacije i kikiriki također korisni, odlučite se za neslane i nekuhane vrste za optimalne zdravstvene prednosti.

4. Bobičasto voće je divno i hranjivo voće koje nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti. Prepuni su antioksidansa, vitamina i minerala koji pridonose općem blagostanju. Bilo da ih uživate svježe, smrznute ili sušene, bobičasto voće je svestran dodatak svakoj prehrani. Od jarke crvene boje jagoda do tamnoljubičaste boje borovnica, ovo malo voće dolazi u raznim bojama i okusima. Ne samo da su izvrsnog okusa, već pružaju i nalet slatkoće bez osjećaja krivnje zbog konzumiranja prekomjerne količine šećera. Uključivanje bobičastog voća u vaše obroke ili međuobroke izvrstan je način da dodate nalet okusa i dozu hranjivosti. Dakle, samo naprijed, prepustite se dobroti bobičastog voća i uberite plodove njihove prirodne dobrote.

Za održavanje mladolikosti stanica ključno je svakodnevno opskrbljivati ​​tijelo dovoljnom količinom antioksidansa. Upravo zbog toga se preporučuje uključivanje bobičastog voća u svakodnevnu prehranu – bilo da se radi o malinama, jagodama, kupinama ili borovnicama. Čak su i smrznute vrste korisne jer zadržavaju svoje bitne vitamine i flavonoide.

5. Jogurt:

Uključivanje fermentiranih mliječnih proizvoda, poput jogurta ili kefira, u vašu prehranu vrlo je korisno za vaše zdravlje. Odabir gustog jogurta ne samo da povećava unos proteina, već također potiče zdrav probavni sustav i podržava vaše prehrambene ciljeve.