Na današnji dan slavimo Kristovo krštenje u rijeci Jordanu i božansku objavu Boga u obliku goluba, praćenu glasom koji izjavljuje: “Ovo je Sin moj, njega slušajte.” Bogojavljenje, koje se događa 19. siječnja, označava završetak razdoblja bez krštenja. Svake godine crkve i hramovi okupljaju se na određeni dan kako bi posvetili vodu. Ova sveta ceremonija je visoko cijenjena i privlači mnoštvo pojedinaca. Ti sudionici zatim nose posvećenu vodu natrag u svoje domove, gdje se njeguje kao sveta relikvija poznata kao Sveta voda – Bogojavljenje. Ova dragocjena voda rezervirana je za posebne prilike ili trenutke velike potrebe, kao što je vrijeme bolesti ili kada pojedince mogu pogoditi zle sile.

Bogojavljenje je blagdan kojeg se danas prisjećamo, a sutra obilježavamo slavlje ovog značajnog događaja koji prate brojne tradicije. Ovaj značajan blagdan, koji se slavi 19. siječnja, označava završetak razdoblja poznatog kao “nekršteni” dani. Za vrijeme Bogojavljenja vjernici izmjenjuju pozdrave uzvikujući “Krist se pojavi” i opraštaju se riječima “Vaistinu se pojavi”.

Večeras, točno u ponoć, otkriva se nebesko carstvo i očituje se božanska prisutnost Božja. To je razlog zašto se pobožni pojedinci upuštaju u molitvu u ponoćni sat, izražavajući svoje iskrene želje koje su predodređene da im se ispuni. Prema popularnom vjerovanju, mlade žene koje se žele udati trebale bi u svetoj noći Bogojavljenja staviti ogledala ispod jastuka, s nadom da će sanjati svog budućeg životnog partnera. Uz zrcalo pažljivo su postavljene svijeće, a od iznimne je važnosti da zrcalo ostane netaknuto, jer se vjerovalo da bi svaki lom rezultirao sedam godina ljubavne nesreće.

Općepriznata tradicija vezana uz ovo istaknuto kršćansko slavlje nalaže da se točno u ponoć treba usmjeriti pogled prema nebu i zamisliti srdačnu težnju. Ključno je da se čežnja artikulira s najvećom jasnoćom i preciznošću. U skladu s tradicionalnim običajima, uobičajeno je izaći na otvoreno, na prozor ili terasu i zagledati se u nebo dok zazivate želju. Nekada se vjerovalo da će mlade žene među nebeskim prostranstvima ugledati siluetu svog budućeg supružnika. Prema narodnim vjerovanjima, vremenske prilike na Sveta tri kralja služe kao prognoza za nadolazeću godinu. Kaže se da prisutnost mraza i snijega ukazuje na plodnu godinu, dok vedro vrijeme ukazuje na sušnu godinu koja je pred nama.