U Srbiji je broj prijavljenih slučajeva gotovo iskorijenjene bolesti poznate kao veliki kašalj u 2023. premašio ukupni broj prijavljenih u prethodne tri godine. Snežana Rsovac, načelnica intenzivne njege Klinike za dječje bolesti Tiršova u Beogradu, izrazila je zabrinutost zbog značajnog povećanja broja pacijenata, kakav nije zabilježen prije dva desetljeća. U Srbiji se ponovo pojavio veliki kašalj, a ključno je biti svjestan pratećih simptoma.

Iako naziv “hripavac” može zvučati alarmantno, on je zapravo prirodni obrambeni mehanizam. Ovo stanje je uzrokovano prisutnošću bakterije Bordetella pertussis, a mogu ga potaknuti različiti čimbenici kao što su fluktuacije temperature, promjene položaja tijela, određeni lijekovi, kao i virusne i bakterijske infekcije. Kako navode iz Eklinike, prijenos se događa kapljičnim putem, s prosječnom inkubacijom od deset dana.

Pojedinci koji imaju uporan kašalj u trajanju duljem od dva tjedna, popraćen osjećajem grčanja i željom za povraćanjem, mogu dobiti dijagnozu hripavca. U određenim slučajevima, simptomi hripavca mogu trajati čak šest tjedana, prema izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Simptomi pokazuju različite karakteristike:

Intenzivni napadi kašlja
Stanje crvenila na licu.
Očni kapci postaju povećani i natečeni.
Koža podliježe raznim promjenama kao posljedica stresa, uključujući pojavu vena, crvenilo i svrbež.
Cijanoza je stanje koje karakterizira prisutnost plavičaste boje kože.
bljedilo
Tijelo  obavija ljepljiv znoj
Osjećaj nelagode i umora.
Smanjena želja za hranom.
Gubitak svijesti popraćen konvulzijama također može nastupiti u težim slučajevima bolesti.
Liječenje hripavca obično uključuje upotrebu antibiotika i kortikosteroida. U Srbiji pored epidemije velikog kašlja ima veliki broj oboljelih od gripe a pojavili su se i slučajevi korone tako da je najbolje javiti se doktoru pri pojavi simptoma.