Mirjana Joković, renomirana glumica rođena 1967. godine u Beogradu, bez sumnje je poznata ljubiteljima domaće kinematografije. Tijekom 1980-ih i 1990-ih godina proslavila se zapaženim ulogama u filmovima kao što su “Underground” i “Strljšen”.

Odrastajući u Zambiji, otac ove izvođačice bio je zaposlen kao industrijski inženjer. Školovala se na Fakultetu dramskih umjetnosti uz ugledne ličnosti kao što su Dragan Bjelogrić, Dragan Petrović Pelet, Srđan Žika Todorović, Vesna Trivalić i Slobodan Boda Ninković. Nakon duljeg boravka u Sjedinjenim Državama, Mirjana se profilirala kao istaknuta osoba na američkoj kazališnoj sceni. Između 1997. i 2001. dala je svoj talent renomiranom kazalištu “American Repertory”. Nakon vremena provedenog tamo, krasila je pozornice brojnih kazališta diljem zemlje, pokazujući svoje glumačko umijeće. Osim toga, zapaženo se pojavila u filmu “A Better Way To Die”.

Uz rad na Broadwayu, Mirjana je preuzela uloge kao redateljica glume i profesorica glume na California College of the Arts, smještenom u blizini Los Angelesa. Glumica je jednom prigodom otkrila da do njenog odlaska iz Srbije nije došlo zbog nedostatka ljubavi prema zemlji, već slučajnosti. U jednom trenutku, Mirjana Joković je izrazila da je, kada se pojedinci sele iz svojih prvobitnih domova da bi živjeli negdje drugdje, čest problem da i dalje imaju vezu sa svojom domovinom. Međutim, također je prihvatljivo da potraže novo mjesto i zažive u inozemstvu.

Odlazak iz Srbije nikada nije bio moj izbor. To je imalo ogroman značaj u mom životu, jer nisam imao namjeru otići iz Beograda zbog nesklonosti. Moja stalna putovanja dovela su me do osnivanja dva doma u inozemstvu. Srećom, naši ljudi su raštrkani nadaleko, pa lakše pronalazim osjećaj pripadnosti gdje god bila – zahvalno je rekla. Osim već spomenutih filmova, Mirjana se proslavila nastupima u serijama “Kamioni” i “Sivi dom”, te filmovima “Zaboravljeni”, “Mala” i “Bure baruta”. Naime, ekrane je dijelila s poznatim glumcem Ljubišom Samardžićem u ostvarenju “Stršljen”.

Smješten u 1990-e, ovaj film vrti se oko radnje u kojoj Sergej Trifunović glumi izravnog partnera glavnog lika. Mirjana preuzima ulogu Adrijane u “Stršljenovu”, zadivljujućem portretu mlade Beograđanke koja se nađe zarobljena sofisticiranim i šarmantnim strancem. Zajedno kreću na vrtoglavo putovanje Europom, doživljavajući razinu raskoši koja je nekad bila iznad Adrijaninih najluđih snova. No, ne treba dugo da otkrije da je njezin ljubavnik upleten u sumnjive poslove i da je stalno u pokretu kako bi izbjegao i albansku mafiju i policiju. U neizvjesnom plesu između opasnosti i odanosti, on se bori da zaštiti njihovu ljubav i svoj život.

Opća pobuna koja se dogodila 1988. kada Mirjani nije dodijeljena Zlatna arena za filmove “Zaboravljeni” i “Put na jug” svjedoči o njezinoj golemoj popularnosti u narodu. Pokazala je svoj talent u holivudskim produkcijama kao što su “A Better Way to Die” i “Private Property”, čime je potvrdila svoju prisutnost u filmskoj industriji. Mirjana je uz slavnu Jennifer Lopez imala priliku glumiti sluškinju u filmu “Sluškinja na Manhattanu” iz 2002. godine.