Glumac Nenad Okanović svoj obiteljski život voli držati u tajnosti, pa mnogi ne znaju za njegovu gotovo 27 godina dugu vezu sa suprugom Željanom, s kojom ima dvoje djece. Duboka privrženost između Željane i Nenada vuče korijene iz vremena dok su bili studenti. Putevi su im se ukrstili i krenuli na romantično putovanje tijekom drugog razreda srednje škole.

Na kraju su 2004. godine svoju obvezu zapečatili brakom. Njihova zajednica blagoslovena je dolaskom dva sina, Danila i Trifuna. Unatoč sumnjama koje su mnogi izrazili, par je prkosio očekivanjima i pokazao postojanu snagu svoje ljubavi. U srednjoj školi, tijekom druge godine, Željana i ja smo se jako zavoljeli, na nevjericu okoline koja je sumnjala u našu dugovječnost.

Ona je bila uzorna učenica, a ja sam bio pomalo nestašan. Ipak, bili smo dovoljno sretni da imamo duboko razumijevanje jedno drugoga. Naša sigurnost u našu zajedničku budućnost bila je nepokolebljiva; znali smo da ćemo se na kraju vjenčati. Sama ljubav nije jedini temelj uspješnog braka; trajno poštovanje koje gajimo jedni prema drugima jednako je bitno.

Tijekom našeg putovanja nikada se nismo upustili u žestoke rasprave, niti smo ikada doživjeli trenutak šutnje između nas. Čvrsto vjerujem da su takvo nepokolebljivo poštovanje i duboko razumijevanje kamen temeljac ispunjene i trajne bračne zajednice, kako je rekao cijenjeni glumac Nenad Okanović.

BONUS TEKST:

U NASTAVKU VIŠE ZANIMLJIVOSTI…

Čin vjenčanja služi i kao pravni i društveni konstrukt, uspostavljajući i upravljajući vezom između dvije osobe u partnerstvu. Ova se zajednica obično vrti oko emocionalne privrženosti, uzajamnog divljenja i nepokolebljive predanosti, a sve u svrhu njegovanja postojane i brižne zajednice. Brak se u brojnim kulturama općenito smatra kamenom temeljcem obitelji i temeljnim građevnim elementom društva.

Unutar ovih kulturoloških okvira, brak obično uključuje zajednički život, udruživanje financijskih sredstava, dijeljenje emocionalnih i kućanskih dužnosti te zajednički odgoj djece, ako ih par ima. Institucijom braka mogu upravljati različiti pravni i vjerski okviri, uključujući građanske zajednice, vjerske rituale i različite kulturne prakse. U većini društava čin vjenčanja obično zahtijeva pridržavanje službenih protokola, kao što su službena registracija ili vjerski obredi, kako bi se uspostavilo zakonsko priznanje.

Politika razvoda igra ključnu ulogu u instituciji braka, budući da upravlja parametrima za razvod, uključujući pitanja poput podjele imovine i skrbništva nad djecom. Institucija braka doživjela je brojne transformacije tijekom povijesti i prikazuje širok raspon kulturnih normi, običaja i pravnih propisa u različitim regijama svijeta.

U suvremenom društvu postoji raznolika lepeza partnerskih dogovora, a sve veći broj parova se odlučuje za netradicionalne modele zajedničkog života, uključujući izvanbračne zajednice i brakove između osoba istog spola. Učinkovita komunikacija, uzajamno poštovanje, razumijevanje, podrška i prilagodljivost obično su temeljne komponente koje doprinose uspješnoj zajednici. Iako brak ima potencijal donijeti ogromnu radost, ljubav i ispunjenje, on zahtijeva stalni napor i predanost obje osobe kako bi održali svoju vitalnost i sreću.