Nakon što je primila uznemirujući telefonski poziv svoje snahe, pun suza i molbi, jedna se baka javila na Reddit kako bi izrazila svoj čvrsti stav protiv čuvanja svojih unuka. Osjećala se prisiljenom dati objašnjenje svoje odluke. Pretpostavka da bake i djedovi imaju odgovornost brinuti se za svoje unuke u odsutnosti roditelja ili tijekom njihovog radnog vremena je široko rasprostranjena.

  • Iako mnogi bake i djedovi uživaju u prilici da provode dragocjeno vrijeme sa svojom djecom, neki roditelji to povremeno mogu iskoristiti i opteretiti ih pretjeranim obavezama oko djece. Jedna je baka nedavno otvorila ovu osjetljivu temu na platformi Reddit. Fokus je na činjenici da je njezina šogorica nakon četverogodišnje potrage dobila vrlo unosan položaj. Međutim, teškoća je nastala kada je naišla na poteškoće u pronalaženju odgovarajućeg skrbnika za svoju djecu. Kako bi riješila ovaj problem, obratila se svekrvi i pitala bi li bila spremna preuzeti brigu o djeci na sedam dana. Unatoč bakinoj tvrdnji da to ne može učiniti, nastavila je davati objašnjenje svoje odluke.

Nakon što je neko vrijeme bila mama kod kuće, supruzi moga sina nedavno je ponuđen posao u njezinoj struci. No, vrtić može primiti njihovu djecu samo tjedan dana nakon njenog prvog dana rada. Zbog toga su me zamolili da brinem o njihovoj četverogodišnjoj i dvogodišnjoj djeci tijekom ovog prijelaznog razdoblja. To znači da ću s njima provoditi otprilike devet sati dnevno dok se njihovi roditelji ne vrate s posla.

  • Da su u pitanju djeca mog drugog sina, možda bih razmislila o tome da ih čuvam, ali uz to ide mnoštvo propisa. Slijede vegetarijansku prehranu, koja je dosta stroga, a zadnji put kad sam ih gledao, morao sam si osigurati hranu. Moja je šogorica nevjerojatno stroga. Ona inzistira da TV ostane isključen (iako ga i sama rijetko gledam, imala sam potrebu naglasiti). Dodatno, očekuje da četverogodišnjaka uključim u jezične vježbe iz radne bilježnice, što bih morala raditi s njim. Postoji izuzetno strog raspored. Iako razumijem potrebu za popodnevnim spavanjem, vjerujem da postoji previše ograničenja. Najveći problem je što mi nitko ne smije doći. Prijatelje viđam gotovo svaki dan, a ako provedem devet sati brinući se o djeci, neću imati priliku za interakciju s odraslima.

Ona ima negativno mišljenje o mojim prijateljima i ustrajno želi spriječiti njihov utjecaj na djecu. Izražavajući svoje utučeno stanje, obavijestila sam sina da situacija nadilazi moje mogućnosti i predložila mu pomoć stručnjaka. Iako je tražio da o tome dodatno razmislim, ja to iskreno oklijevam učiniti. Dodajući emocionalnu težinu, nedavno mi se obratila moja šogorica, uplakana naglašavajući važnost ovog posla za nju. Dat je niz komentara. Netko je izrazio svoju frustraciju pojedincima koji na bake i djedove gledaju kao na neplaćene dadilje.

  • Oni tvrde da su bake i djedovi sami poput djece i da je prihvatljivo da se pravila krše kada provode vrijeme sa svojim unucima. Zbog toga djeca rado posjećuju bake i djedove. Prijedlog je napravljen kako bi se jasno poručilo da biste bili oduševljeni brinuti se za djecu ako je vaša šogorica spremna pronaći zlatnu sredinu. Međutim, ako ona i dalje nije spremna na kompromis, to nije vaša odgovornost i ona može potražiti alternativne opcije za brigu o djeci. Bilo je onih koji su kritičnije gledali na bakinu situaciju. “Očekivao sam da ćeš spomenuti da su stalno tražili tvoju pomoć, ali ispalo je da su tražili pomoć samo tjedan dana. Da, smjernice se mogu činiti malo ekstremnima, ali bi li više volio da tvoja šora-u- zakonu ostati nezaposlen i nesposoban doprinijeti obitelji samo 5 dana. Imperativ je da učinite ono što je moralno ispravno i pružite ruku svom sinu i snahi?