Slike koje prikazuju Njujorške nebodere bez prozora nedavno su postale popularne na internetu. Nedostatak vidljivih otvora u ovim kolosalnim građevinama mnoge je zbunio i potaknuo rasprave o zagonetnim sadržajima skrivenim unutar njihovih zidova. Čak je i poznati holivudski glumac Tom Hanks razmišljao o svrsi ovih građevina. U tweetu iz 2017. podijelio je fotografiju ulice Thomas 33 u New Yorku, popraćenu naslovom: “Ova je zgrada nedvojbeno najuznemirujuća s kojom sam se ikada susreo! Koje tajne leže unutra?” Međutim, Eric Guidry, poznat i kao @e.guidry na TikToku, razotkrio je misterij oko ovih zgrada prije dvije godine.

Zanimljivo, ovo nije neuobičajena pojava, ograničena samo na telefonske linije! Kao što je objasnio Guidry u svom videu, ove zgrade bez prozora, koje se nalaze u gradovima kao što su San Francisco, Chicago, Austin i raznim drugim gusto naseljenim regijama diljem zemlje, čine sastavni dio AT&T-ove ekspanzivne mreže dugih linija. U preddigitalnom dobu telefonije, veza između dvije osobe uključene u telefonski razgovor zahtijevala je fizičko povezivanje telefonskih linija.

Ovaj pothvat uključivao je izgradnju pozamašnih sklopnih čvorova, od kojih su mnogi uspostavljeni 1970-ih ili čak i ranije, čineći ljudske operatere nepotrebnima. Kako bi se eliminirala potreba za prozorima, dizajn zgrada uzima u obzir činjenicu da strojevi ne zahtijevaju prirodno osvjetljenje. Predavač je dao dodatne informacije o konkretnoj zgradi koja je pobudila interes online korisnika. Ova posebna građevina, nazvana 33 Thomas Street, poznata je kao jedna od najteže utvrđenih kula na svijetu.

@e.guidry

#stitch with @fucthaclubup #Infrastructure is fascinating. That building is part of how the world stays connected #telcom #ATT #TechTok

♬ original sound – Eric Guidry

Opremljen je velikim zalihama plina, vode i električne energije, sposoban za održavanje svojih operacija u trajanju od dva tjedna, pa čak i donekle izdržati udar nuklearne eksplozije. Unatoč digitalizaciji većine telefonske opreme, čime su takvi strojevi postali nepotrebni, oni i dalje imaju ključnu ulogu u osiguravanju pravilnog funkcioniranja mrežne i internetske infrastrukture, zaključio je govornik.