Nedavno je Jelena Tomašević bila gođća u jednoj od najgledanijih emisija na našim prostorima u kojoj je otkrila sve što joj je na duši. Čak je i zaplakala u jednom trenutku, kada se dotakla teme muža i bolesti.

Jedna od češćih autoimunih bolesti je lupus, koja se može pripisati kako vanjskim čimbenicima, tako i nezdravom načinu života. Pretjerana konzumacija alkohola, pušenje, izloženost zagađenju i doživljavanje visoke razine stresa mogu igrati ulogu u nastanku ozbiljnih zdravstvenih problema, gdje tijelo u biti postaje samo sebi neprijatelj. Ključno je priznati da brojne bolesti u suvremenom društvu proizlaze iz ovih štetnih ponašanja i vanjskih pritisaka.

  • U intervjuu za emisiju “Ordinacija” na RTS-u, Jelena, supruga proslavljenog košarkaša Dejana Tomaševića, ispričala je svoje iskustvo sa teškom bolešću. Kao majka četvero djece, Jelena je početne naznake bolesti prvi put uočila prije desetak godina, doduše na suptilan i lako odbaciv način. Nesvjesna što je čeka, ubrzo nakon što je rodila svoje četvrto dijete, na jednom prstu je dobila oteklinu, koja se sljedeći dan proširila na drugi prst.

Uznemireni su zatražili vještačenje medicinskih stručnjaka koji su obavili niz pregleda i utvrdili da jelen boluje od lupusa. Tada se prvi put upoznala s ovom bolešću. Jelena se živo sjeća da se to otkriće dogodilo dok su boravili u Španjolskoj. Ubrzo nakon toga, Dejan je dobio ugovor u Grčkoj, zbog čega su se preselili u Atenu. Kako bi se umirila, Jelena je tamo potražila i drugo mišljenje, no dijagnoza je, nažalost, potvrđena.

Uložila je sve napore kako bi demantirala stvarnost da zdravlje njezina supruga nije optimalno. Po dolasku u Beograd doktor mi je detaljno objasnio moje trenutno fizičko stanje. Unatoč tome što imam samo 36 godina, utvrđeno je da je moje tijelo usporedivo s tijelom osobe od 75 godina. Nažalost, dijagnoza tu nije završila; uz lupus, također sam dobio dijagnozu za međusobno povezano stanje poznato kao reumatoidni artritis.

Otkrivenje me natjeralo da potražim liječničku pomoć i krenem na svoj put prema iscjeljenju. Osvrćući se na to razdoblje i Jeleninu nepredviđenu dijagnozu, poznata sportašica priznaje golem napor koji je proživjela. Od preseljenja do dolaska Matijinog djeteta bila je nedvojbeno zahtjevna faza. Usprkos tome, dosljedno se suočavala sa svakom preprekom nepopustljivom snagom i odlučnošću.

U razgovoru Tomašević spominje Jelenu, pojedinca koja, unatoč zdravstvenim problemima, nikada nije iskazivala nikakve pritužbe. Ona je stalno bila u središtu pažnje. No, Tomašević se prvi put nađe u nemogućnosti obavljati svoje obveze zbog uporne groznice koja traje pola godine. Unatoč ovim preprekama, Jelenina osobina vrijedna divljenja leži u njezinoj sposobnosti da nas zaštiti od vlastite patnje.

Tijekom izazovnih trenutaka povukla bi se i tražila samoću, izlijevajući svoje osjećaje svojim sestrama, skrivajući svoje obiteljske poteškoće od nas. Koji su znakovi ove bolesti koji ometaju pojedinca u obavljanju svakodnevnih dužnosti? Prema Jeleninim riječima, prvi znak bilo je povećanje tjelesne temperature, a potom upala. Tijekom razdoblja oticanja, njezina je ruka doživjela značajno povećanje napetosti, crvenila i potpunog gubitka pokretljivosti.

Tijekom 5-7 dana oteklina je postupno splasnula i tako se koža vratila u uobičajeno stanje. Međutim, tijekom tog trajanja, jednostavne dnevne aktivnosti poput kupanja, odijevanja, pa čak i uključivanja u nježne interakcije i igranje s bebom postale su neizvedive. Iako je fizička bol s vremenom popustila, emocionalna i psihička muka pokazala se najmučnijim dijelom ove muke. Dejan, iskreno, priznaje da nije do kraja prihvatio svoje obveze, posebice prema Matiji.

Ipak, usred silnih nevolja, smogla je snage obući i othraniti dojenče, čak i dojiti. Ova hrabra osoba naglašava značaj nepokolebljive podrške i ljubavi svog supruga koji ju je vodio kroz životne prepreke i liječio njezin ranjeni duh. U domeni duboke privrženosti, Dejan i ja smo stvorili izvanrednu vezu, vezu kojoj nema premca. Imati takvog partnera uz sebe osvjetljava put pred vama, kao da se sudbina raspliće pred vama. U ovoj jasnoći zamislili smo proširenje naše obitelji, prihvaćajući dolazak dodatne djece u naše živote.

Koncept imati samo jedno dijete nikada nije bio u središtu naših razgovora; naprotiv, nekoliko nas je čak dijelilo težnje za peteročlanom obitelji. Nažalost, naše težnje su neočekivano razbijene razornom prisutnošću lupusa. Njegov duboki utjecaj na njezin život natjerao ju je da donese izazovan izbor da nema još jedno dijete s Dejanom, unatoč njegovoj nepokolebljivoj čežnji za petim članom u obitelji.

  • Njezino lice otkrivalo je mješavinu emocija dok je izgovarala riječi, označavajući njihovu jednoglasnu odluku da on preuzme ulogu njezinog petog potomka. Koraci koje su do sada poduzeli bili su zaista nevjerojatni, ali povremeno takav napredak može spriječiti napredak i dovesti do razmišljanja o najboljem smjeru djelovanja. U početku se manifestira u laktu, nelagoda se postupno širi na kuk prije nego što prožme cijelo tijelo. Kada proživi te mučne dane, nađe se potpuno nemoćna.

Promatra kako njihov najstariji sin Kića, koji je tada imao 17 godina, hrabro preuzima odgovornost za mlađu braću i sestre. Pojava ljutnje postaje neizbježna. To je autentičan sraz s bolešću i svim njezinim implikacijama. Dok razmišljam o sadašnjosti i budućnosti, u meni počinje bujati osjećaj bijesa. Teško je zamisliti ne biti tamo na Manjinom vjenčanju, svjedočiti Matijinom prvom danu škole ili proslaviti Kićinu maturu. Osjećam se kao da sam obuhvaćen pesimističnim silama koje postoje samo radi mog vlastitog iskustva.

Usred silnog očaja pojavljuje se tračak nade, sjaji kroz suze i utješne zagrljaje. U tim trenucima skupljam hrabrost da se podsjetim: “Imaš snage ovo pobijediti.” Jelenino nevjerojatno otkriće ostavilo je cijeli studio u čudu. Uz profesionalnu terapiju, utjehu je pronašla i u duhovnom iscjeljenju, ključnom elementu na njezinom putu ka prevladavanju ove teške faze, upotpunjenom nepokolebljivom ljubavlju i podrškom njezine obitelji.

U izlaganju je dr. Ivica Jeremić, predstavnik Zavoda za reumatologiju, dao uvid u prirodu i svojstva lupusa, razotkrivši zamršenost ove bolesti. Kako je objasnio liječnik, sistemski lupus je autoimuni poremećaj kod kojeg naše tijelo pogrešno percipira organe kao vanjske entitete i kreće u napad na njih, uzrokujući štetu. Iako ovo stanje ima potencijal utjecati na bilo koji organ, poput kose i noktiju, uglavnom se opaža na koži, kostima i bubrezima.

Pluća, crijeva, pa čak i mozak također mogu osjetiti posljedice lupusa, iako to nije tako često. Na pojavu lupusa utječe mnoštvo čimbenika, a istraživanja su pokazala da su osobe s genetskom sklonošću posebno osjetljive na njegovu pojavu. Infekcije su identificirane kao potencijalni katalizatori za lupus kod ovih osoba. Nadalje, čimbenici poput traume, povišene razine stresa, specifičnih lijekova, izlaganja suncu, pa čak i onečišćenja okoliša mogu igrati ulogu u razvoju lupusa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here