Listovi lovora posjeduju svojstva koja se bore protiv bakterija i upala, što ih čini učinkovitim rješenjem za ublažavanje bolova i prevenciju infekcija. Kada se skuhaju u čaju, listovi lovora služe kao prirodni lijek za respiratorne probleme poput kašlja, bronhitisa i drugih bolesti. Eterična ulja dobivena iz lovorovog lista posebno su iznimna po svojoj sposobnosti pročišćavanja dišnog sustava, smirenju upale grla i kašlja te liječenju bronhitisa. Uz čaj od lovora, eterično ulje lovora često se koristi za inhalaciju za ublažavanje respiratornih problema.

Kako se približavamo hladnijim mjesecima, mnogi pojedinci u našoj blizini doživljavaju oslabljeni imunološki sustav i osjetljivost na prehladu. Tijekom zimske sezone često se kao lijek predlažu razne vrste čajeva, a mi s veseljem možemo podijeliti recept za zadivljujući napitak od lovora koji će vas sigurno zainteresirati. Lovor, koji potječe iz Male Azije, član je obitelji lovora. Ovaj grm ili stablo može se pohvaliti sjajnim lišćem poput kože koje je dugačko otprilike 7 do 10 cm.

Ova je biljka nadaleko poznata i cijenjena kao začin i zbog svojih dekorativnih svojstava, a ima i razne medicinske primjene. Okus lišća je izrazito mirisan, intenzivno gorak i snažan. Vitamin A, C i razni vitamini B kompleksa prisutni su u svježem lišću. Esencijalni minerali poput kalcija, mangana, željeza, selena, cinka i magnezija također se mogu pronaći u ovim listovima. Izvanredan čaj od lovorovog lista služi kao vrlo učinkovito rješenje za različite vrste kašlja, uključujući suhi i sluzavi kašalj. Njegova sposobnost umirivanja sluznice grla i dušnika doista je iznimna. Zanimljivo je da jedna šalica ovog čaja može ublažiti kašalj u roku od desetak minuta, što je potvrđeno i provjereno.

SASTOJCI: Volumen vode od 2,5 decilitra. Mala šaka lovorovih listova, obično oko 4-5, obično se koristi u receptima za kuhanje. Limun koji je prerezan na pola. Mala količina meda, jednaka kapacitetu žlice. Ako vam niti jedna od ostalih komponenti ne odgovara, dovoljni su lovor i voda. Stavite osušene ili svježe listove lovora u lonac, potopite ih u hladnu vodu, ostavite da zavrije i kuhajte otprilike 4-5 minuta. Ostavite čaj da odstoji, pokriven, dodatnih 10 minuta. Zatim procijedite čaj i dodajte željene dodatke, poput meda ili limuna. Uživajte u čaju na umjereno toploj temperaturi, pijući male, česte gutljaje. Ovaj čaj se može piti u količini do jedne litre dnevno. Buduće majke trebale bi poslušati savjet upozorenja da se suzdrže od konzumacije lovorovog lista jer navodno može izazvati pobačaj. Osim toga, važno je napomenuti da je lovorov list otrovan i za pse i za mačke.