Svinjska mast služi dvostrukoj svrsi, pronalazeći korisnost ne samo u kulinarskim nastojanjima već iu području medicinskih tretmana. Međutim, prije nanošenja potrebno je temeljito čišćenje. Mast se mora podvrgnuti devet ciklusa ispiranja, svaki put svježom vodom, čime se osigurava njezina čistoća prije nego što se primijeni na tijelo. Primjena svinjske masti je raznolika, od rješavanja ginekoloških problema do pružanja pomoći kod kašlja, bronhitisa i hemoroida. Osim toga, svinjska mast se pokazala korisnom za njegu kože, nudeći mnoštvo namjena u ovoj domeni.

Od davnina je svinjska mast prepoznata kao ljekovita namirnica, bez obzira na to je li se unosila u prehranu. Njegovo obilje kiselina, uključujući oleinsku, stearinsku, linilnu i miristinsku kiselinu, zajednički djeluju na jačanje imunološkog sustava i zaštitu srca i kardiovaskularnog sustava. Svinjska mast isprana u devet voda u Srbiji se već dugi niz godina koristi za lečenje raznih lakših tegoba, a znanje o njenoj pripremi je uobičajeno u svakom domaćinstvu.

Kako bi stvorile mast za ljekovite svrhe, vrijedne domaćice su pedantno odvojile dio rastopljene tvari i marljivo ga očistile. Žlicu masti sipali bi u pola čaše ohlađene vode, brzo miješajući drvenom kuhačom kratko 10 sekundi. Nakon što bi se ostavila da se taloži, voda na površini bi se pažljivo odlila. Ovaj proces bi se ponovio ukupno devet puta, što bi rezultiralo proizvodnjom iznimno čiste i netaknute bijele masti.

Postoje različiti načini za njegovu primjenu kod bolesti dišnog sustava. Kod liječenja djece balzam treba lagano zagrijati i nanijeti na prsa, pokriti gazom i folijom, a potom staviti ispod djetetove majice i pidžame. Dijete bi trebalo tako spavati, a cijeli postupak se može ponoviti sljedeće večeri. Za starije osobe, jedna metoda uključuje nanošenje prethodno isprane masti na kožu nakon čega slijedi oblog. Osim toga, važno je držati osobu toplom i omogućiti joj da se odmori u tom stanju. Drugi stari recept predlaže da se prethodno isprana mast pomiješa s malom količinom rakije i da se ta mješavina koristi za namakanje. Smatra se da mast djeluje umirujuće na upalne procese te se vjeruje da pomaže u regulaciji tjelesne temperature. Osim toga, zagovornici tradicionalne medicine predlažu njegovu upotrebu kod upale sinusa, hemoroida i kožnih mrlja.