Na današnji dan vjernici Srpske pravoslavne crkve obilježavaju veliki kršćanski praznik poznat kao Bogojavljenje. Bogojavljenje, koje pada 19. siječnja, postojano je slavlje koje svake godine ostaje nepromijenjeno u svom datumu. Završetak nekrštenih dana, razdoblja koje se proteže od Božića do Bogojavljenja, označava dolazak ovog slavljenog blagdana. Obilježava vrijeme između Kristova rođenja i njegova krštenja u rijeci Jordan. U skladu s kršćanskim običajima, sveti Ivan krstio je Krista kada je napunio 30 godina na rijeci Jordanu.

Prema uvriježenom vjerovanju, uoči blagdana nebesko se carstvo otkriva i očituje božanska prisutnost. Ova je pojava, prema vjerovanju, usko povezana s ostvarenjem želje iz srca. U nekim krajevima Srbije postoji običaj da devojke i žene pre izlaska sunca odlaze na izvor kako bi zahvatile vodu. Kao simbol blagostanja, bacaju zrna pšenice ili kukuruza u vodu koja teče, izgovarajući rečenicu: “Sudbina naše žetve zrcali tok ove vode.” Nakon toga se vraćaju kući noseći vodu natopljenu bosiljkom.

Vodica : 1 dan uoči Bogojavljenja i samog praznika događa se značajan događaj nakon liturgije u hramu ili na vratima hrama. Ovaj događaj uključuje veliko posvećenje vode, koja se zatim skuplja i nosi kući. Ova voda ima čudotvornu moć i tretira se kao sveto blago. Ostaje neoštećen i koristi se u razne svrhe tijekom cijele godine. Posipa se po domovima kako bi donio posvećenje i otjerao demone i nečistoće. Također se konzumira za liječenje i zaštitu od bolesti, čišćenje duše od negativnih emocija i traženje oprosta za grijehe. Ova voda služi kao sredstvo za pročišćavanje i tijela i duha.

U prošlosti su trudnice pile Bogojavljensku vodicu s uvjerenjem da će olakšati porod bez napora, poput prostranog neba na Sveta tri kralja. Osim toga, ako bi životinja upala u bunar, ova bi se voda izlila u njega kao sredstvo za pročišćavanje. Nadalje, pojedinci koji zbog bolesti nisu mogli doći u crkvu na pričest dobivali su kao zamjenu posvećenu vodu.

Tradicije i kulturne vrijednosti : Tijekom Bogojavljenja pojedinci izmjenjuju pozdrave koji naviještaju Božje očitovanje, a opraštaju se uz tvrdnju “Uistinu, on se objavio”. Slično ostalim blagdanima, Bogojavljenje je popraćeno nizom običaja. Današnji dan označava početak sezone vjenčanja, prema uobičajenom kalendaru. U raznim je regijama običaj sudjelovati u obredu plivanja za Svetim križem i izvlačenja iz vodenih površina. Kod Srba je uskrsnula desetljeće uspavana tradicija da se mladi prijateljski natječu tko će prvi uhvatiti križ bačen u rijeku.

Uvriježeno je bilo mišljenje da će mlade djevojke u noći na Bogojavljenje (18. na 19. siječnja) ugledati na nebesima lik svog budućeg supružnika. U nekim su područjima djevojke koristile ogledala kako bi ugledale ukazanje osuđenog pojedinca. U određenim područjima, mlade djevojke se bave praksom oblikovanja četiri lopte od tijesta. Unutar tri od tih kuglica pažljivo stave papiriće s imenima svojih obožavatelja, a četvrtu ostave praznu. Nakon toga se kuglice od tijesta uranjaju u kipuću vodu, a kuglica koja prva izroni na površinu otkriva ime djevojčinog dragog, kako je naznačeno na priloženom papiriću. Suprotno tome, ako se prazna kugla podigne, to znači da djevojka tek treba sresti svog suđenog partnera.

Dugo je postojalo vjerovanje da vremenske prilike na Bogojavljenje mogu poslužiti kao prognoza za cijelu godinu. Osobito jak mraz ili jak snijeg smatrali su se predznakom plodne godine koja je dolazila. Suprotno tome, ako je dan bio vedar, smatralo se da to ukazuje na sušnu godinu. Nadalje, ako bi 19. siječnja bio kišni dan, vjerovalo se da će tijekom godine biti obilne oborine i povećana opasnost od poplava.