Trajna iscrpljenost, čak i nakon odgovarajućeg odmora i sna, zajedno s primjetnim padom razine energije nakon bavljenja fizičkim naporom, izazovima u fokusiranju i pamćenju informacija, služe kao izdajnički znakovi kompromitiranog imunološkog sustava koji je posljedica virusne zaraze. Kako je rekao prof. dr Branko Milovanović, neurokardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, ove manifestacije su jasni pokazatelji postkovid-19 sindroma, globalne pandemije koja traje.

Gostujući u emisiji RTS Ordinacija, dr Milovanović je istakao važnost traženja lekarske pomoći ako postoje tegobe ili ako se organizam ne oporavi u roku od tri meseca. Kako bi se ubrzao proces ozdravljenja, ključno je iz prehrane izbaciti gluten, laktozu i rafinirane šećere. Dr. Milanović ističe nužnost uvođenja suplemenata u svoju rutinu kako bi se riješili eventualni nedostaci u tijelu, uključujući vitamin D, vitamin C i razne vitamine B kompleksa.

Suplementacija kalcijem, magnezijem i selenom je od najveće važnosti, budući da čini samo mali dio, deset posto, ukupne strategije liječenja. Međutim, prava bit leži u uključivanju koenzima Ku10, nakon kojeg slijede nikotinamid dinukleotid (ADH), acetil karnitin i kreatin monohidrat, jer su ti spojevi neophodni za olakšavanje proizvodnje energije. Jednako je važno znati kojih se lijekova treba kloniti, a srećom, postoji opsežan popis lijekova koji imaju štetne učinke na mitohondrije.

Ključno je biti oprezan pri konzumiranju vitamina B kompleksa i vitamina D, jer prekomjeran unos može rezultirati štetnim učincima. Stoga je neophodno konzultirati se sa zdravstvenim radnikom kada uzimate antiinfektivne i protuupalne lijekove. Nadalje, strpljenje igra vitalnu ulogu jer je duljina oporavka izravno povezana s trajanjem problema. Dodaci prehrani stekli su popularnost pod uvjetom da se slijede posebne smjernice. Na primjer, ne preporučuje se kombiniranje dodataka kalcija i željeza. Međutim, određene kombinacije dodataka mogu dovesti do nuspojava i možda neće dati istu razinu učinkovitosti kao kada se uzimaju pojedinačno.