Danas se vraćamo daleko u prošlost i pišemo o ženi koja je bila jako uticajna u svoje vrijeme i to samo zato što je znla vješto upravljati osjećanjima jednog sultana. O njenom životu su mnogi prvi put čuli zahvaljujući turskoj seriji Sulejman Veličanstveni koja je bila izuzetno popularna na našim prostorima.

  •  Sultanija Hurem nosi cijenjenu titulu najutjecajnije ženske osobe u čitavoj povijesti. Ova se razlika pripisuje nepokolebljivoj predanosti sultana Sulejmana Veličanstvenog da ispuni svaku njezinu želju i želju.U stoljetnoj tradiciji, Hurem se istaknula kao prva žena koja se oslobodila ropstva i postala supruga sultana, pozicionirajući se kao jedina nasljednica Majke Sultanata nakon smrti princa Mustafe.

Anastazija, također poznata kao Aleksandra La Rossa ili Rokselana, bila je kći ukrajinskog pravoslavnog svećenika. U dobi od otprilike 13 godina zarobljena je i prisiljena u ropstvo unutar Osmanskog Carstva. Poput bezbrojnih drugih mladih djevojčica u dobi od 6 do 13 godina, kupila su je bogata kućanstva, viša klasa ili čak sultani, da obavlja teške zadatke, služi kao šegrti, pruža društvo ili glumi dvorske dame.

Na Ibrahim-pašinom dvoru, Aleksandra je to pretvorila u šalu, što je dovelo do toga da ju je sultan Sulejman otkupio u znak zahvalnosti. Nakon toga, Aleksandra se pridružila haremu zajedno sa skupinom od 300 drugih robova.

Opisana kao vitka i svijetle puti, ukrašena živim crvenim pramenovima i zadivljujućim zelenim očima, posjedovala je divan temperament, pronalazeći radost u smijehu i šali. U svjetlu njenog blistavog ponašanja, sultan joj je dao ime Hurem, nadimak koji sažima njenu vedru i radosnu prirodu.

 

Kao što je to uobičajeno za mlade žene koje žive u haremu, ona je prvo bila podučavana turskom jeziku i učenju islama. Uz to, stekla je sposobnost sastavljanja srdačnih pisama, bavila se šivanjem i pletenjem, izvođenjem milozvučnih pjesama, gracioznih plesova i ovladala šarmantnim hodom. One koje su posjedovale iznimnu ljepotu i privlačnost, a imale su priliku postati sultanove konkubine, dodatno su se obrazovale u području intimnih i zavodničkih umjetnosti.

  • Sultanove sluškinje, poznate kao “gedikli”, birane su iz grupe od dvanaest izuzetno atraktivnih i talentiranih robinja. Njihove su dužnosti uključivale odijevanje, kupanje i hranjenje sultana. Ove su sluškinje također imale jedinstvenu priliku postati sultanove omiljene družice, poznate kao “ikbal”. Ako su zatrudnjele i rodile sultanovu djecu, dobivale su cijenjenu titulu “konkubine” ili “kadine” i bile su priznate kao “haseki sultanije”. Tek bi brakom stekle status pravih sultanija.

Sulejman se našao zarobljen Aleksandrom, koja mu je bez problema zapela za oko i vrlo brzo postala njegova intimna partnerica. Njezina je privlačnost bila neosporna jer je bez napora ispunjavala uloge pouzdane prijateljice, odane družice, osobe od povjerenja i strastvene ljubavnice. Služila je kao zvučna ploča za Sulejmanove najdublje misli i tajne, pružajući mu siguran prostor da izrazi ono što nije mogao podijeliti ni s kim drugim.

 

Postupno i postojano, sultan je počeo zanemarivati ​​svoju glavnu suprugu, Mahidevran, koja je rodila troje djece, a samo je Mustafa bio jedini preživjeli.

Nakon što je dobila dijete, Aleksandra je doživjela radost majčinstva dolaskom sina Mehmeta. Međutim, taj je trenutak označio i rođenje njezine najveće strepnje. Ovaj strah je proizašao iz tradicije koja je sultanovom najstarijem sinu davala ovlasti da eliminira svoju braću i sestre kako bi osigurao svoj položaj na prijestolju nakon što se popne na vlast.

  • Sulejman Veličanstveni bio je pošteđen zadatka eliminiranja vlastite braće, jer je njegov otac preuzeo na sebe da pogubi ne samo svoja dva mlađa sina i sedam nećaka, već i četiri brata, a sve u ime osiguranja nasljedstva za svog omiljenog sina.

Nakon toga, Alexandra je pozdravila dolazak svoje kćeri, Mihrimah, koja je imala posebno mjesto u srcu njenog oca, zajedno s još dva prinčeva, Selimom i Bayazidom. Nakon toga je rodila svoje četvrto dijete, sina Džihangira, koji je nažalost patio od grbavosti i nije mogao naslijediti prijestolje zbog svoje fizičke mane.

 

U znak svoje duboke naklonosti, sultan ostaje očaran Hurrem i poduzima značajan korak kako bi pokazao svoju ljubav. Odlučuje imenovati svog najstarijeg sina, Mustafu, za guvernera grada Manisa. Kao rezultat toga, Mustafina majka, sultanova žena, dolazi s njim, dopuštajući Hurrem i sultanu da nastave živjeti u palači.

Odstupajući od prakse osmanskih sultana u proteklih 130 godina, sultan je poduzeo korak bez presedana organizirajući vjenčanje 1530. godine kada je odlučio udati druge robinje za svoje paše.

Pučanstvo je čvrsto vjerovalo da Hurem posjeduje nadnaravne moći, koje je navodno koristila kako bi očarala sultana i stvorila neraskidivu vezu među njima.

Sulejmanova duboka ljubav i nepokolebljiva odanost prema njoj ostavile su njegove podanike zaprepaštene, navodeći ih da nagađaju da je ona bacila čini na njega. Zovu je “ziadi”, što znači vještica. Kao rezultat toga, i ona i njezina djeca suočavaju se s neprijateljstvom unutar dvora i vojske. Međutim, nitko se ne usuđuje loše govoriti o njoj zbog Sulejmanove duboke ljubavi. Osobno sam čuo samo negativne glasine o njoj i njezinoj djeci, dok se prvorođenče (Mustafa) i njegova majka (Mahidevran Gulbehar) hvale bez rezerve, prema pisanju mletačkog poslanika Da Zara iz tog vremena.

 

  • Međutim, njezin utjecaj na sultana nastavio se širiti. Unatoč Sulejmanovom čestom odsustvu od kuće zbog vojnih pohoda koji su bili u tijeku, uspjeli su ostati povezani razmjenom pisama.

U potpunoj suprotnosti s njegovim nježnim odnosom prema Hurem, sultan je pokazao okrutnost prema svima drugima. To je ilustrirano njegovim nemilosrdnim pogubljenjem njegovog najbližeg pouzdanika, Ibrahim-paše, zbog njegovog ekstravagantnog ponašanja. Kao rezultat toga, Hurem je ostala sultanova jedina partnerica, služeći mu kao ljubavnica, prijateljica i životna družica.

Godine 1543. tragedija je pogodila obitelj Sulejmana i Rokselane. Njihov najstariji sin, Mehmet, je preminuo, ponovno potaknuvši Roxelanin dugogodišnji strah da će Mustafa, Sulejmanov prvorođenac, nauditi njezinoj preostaloj djeci. Kako bi se zaštitila od te navodne prijetnje, Rokselana se urotila sa svojim zetom Rustem-pašom, koji je imao cijenjeni položaj velikog vezira.

Zajedno su dirigirali lažne optužbe protiv Mustafe, optužujući ga za urotu protiv vlastitog oca. Sulejman, pokoleban ovim optužbama, donio je razornu odluku da pogubi Mustafu, pa čak i vlastitog unuka, koji je imao samo jedanaest godina. Ovaj nepravedni čin izazvao je veliki ustanak među janjičarima, ali je sultan uspio ugušiti pobunu, iako uz velike poteškoće.Opći je konsenzus bio da je Hurem odgovorna za sve događaje koji su se odvijali.