Zahvaljujući internetu i društvenim mrežaqma cijeli svijet je postao jedno globalno selo.Ljudi se povezuju na različite načine i iz različitih pobuda a često se rodi i ljubav između onih koji pripadaju potpuno različitim kulturama. Kako se to odražava na njihov brak možemo vidjeti i iz ispovijesti poznate blogerice iz Hrvatske. 

  • Anita Mandić, popularna TikTokerica iz Hrvatske, doživjela je duboku ljubavnu vezu s indijskim gospodinom. Nakon tri godine veze, zajedno s njegovom obitelji krenula je na put u Indiju, gdje su svoju zajednicu proslavili tradicionalnim indijskim vjenčanjem.

Anita je podijelila svoje dirljivo iskustvo kada je bila u zagrljaju njegove obitelji i pružila pogled na očaravajuću ceremoniju vjenčanja. Oštar kontrast između balkanskih običaja, koji su Aniti i njezinoj publici poznati, i bogate tradicije Indije dodao je dodatni sloj fascinacije njezinoj priči.

Naš svadbeni put odveo nas je u Hrvatsku i Indiju. Po dolasku u Indiju odmah me zaprepastio užurbani promet. Tijekom ovog putovanja imao sam zadovoljstvo prvi put upoznati roditelje svog partnera. Dočekali su me radosnim zvukovima bubnjeva i kišom cvijeća. Napokon, nakon tri duge godine, mogli smo se sresti oči u oči. U Indiji su vjenčanja velika afera koja traje tri dana, a svečanosti se održavaju i danju i navečer.

Kao rezultat toga, trebale su nam dvije kombinacije za svaki dan slavlja. Ukupno 14 dana neumorno sam tražila savršenu vjenčanicu i pripadajuću odjeću. Tradicionalna indijska vjenčanica, poznata kao lehenga, nudila je širok raspon mogućnosti po razumnim cijenama. Na kraju sam kupio prekrasnu lehengu za oko 280 eura, iako je bilo dostupnih i pristupačnijih opcija. Zanimljivo je bilo primijetiti da, za razliku od naših običaja, mladenci imaju mogućnost zajedničkog izbora i kupnje odjeće za vjenčanje. Anita je podijelila svoje iskustvo i dodala:

 

Kad su moji roditelji stigli u Indiju, moja tazbina ih je srdačno dočekala, ugostila ih s velikim gostoprimstvom i komunicirala na divno ljupak način.

U Indiji je uobičajeno ukrašavati mladenkino tijelo zamršenim uzorcima kane, koji simboliziraju ukrasni ukras.

Tijekom dana vjenčanja, i mladenka i mladoženja su kanom nanosili tijelo, iako je mladoženjin nanos bio mnogo lakši. Proces tetoviranja je trajao oko sat vremena, a morala sam strpljivo čekati da se osuši. Nakon toga je započela ceremonija “rampudža”, koja je u suštini molitva božanstvu Ramu uz živu glazbu raznih instrumenata.

Kako je molitva napredovala, neprimjetno je prešla u radosni ples. Ples se nastavio do kasno u večernje sate. Iznenađujuće, tijekom slavlja se nije konzumirao alkohol, jer se vjeruje da je neprikladno piti u prisustvu bogova, koje Hindusi pozivaju na svoja vjenčanja. To mi je ograničenje predstavljalo najveći izazov.

Službeni dan vjenčanja, koji je uključivao pozivnice i poveći popis uzvanika, održao se drugi dan. Prije toga događaji su bili intimniji, uključivali su samo članove uže obitelji. Kod Indijaca je običaj da kasne po modi, pa je naša ceremonija počela kasnije od predviđenog.

  • Početni dio ceremonije bio je isključivo za užu rodbinu, a mladenka i njezina obitelj nisu bili prisutni. Međutim, bili smo znatiželjni svjedočiti ovom dijelu. Nakon ukusnog ručka započela je ceremonija Haldi. Tijekom ovog rituala mladenci se mažu kurkumom – mladenka u svojoj kući, a mladoženja u svojoj. Vjeruje se da kurkuma ima blagotvorna svojstva za dobrobit.

Tijekom večeri održava se poseban događaj poznat kao sangeet. Ključ maksimalnog uživanja u ovoj ceremoniji je obući se u udobnu odjeću jer je cijela večer posvećena plesu. Po mom mišljenju, sangeet predstavlja vrhunac indijskih vjenčanja. Ova jedinstvena tradicija omogućuje gostima vjenčanja, posebno obitelji i prijateljima, da izađu na pozornicu i pokažu svoje talente kroz ples i, povremeno, pjevanje.

Nakon njihovog vjenčanja, novopečeni bračni par izlazi na pozornicu, gdje se voditelj raspituje o raznim aspektima njihove veze, uključujući i mjesto njihovog prvog susreta.

U Indiji je običaj da mladenci dobiju novčane darove koji obično iznose 20 eura.Anita objašnjava da primljeni prilozi nisu bili beznačajni, suprotno onome što se moglo očekivati. Ukupno je prikupljeno oko 1.000 eura, a većina je pojedinaca svoje donacije predala u kuvertama. Dok se uobičajeni iznos donacije kreće od 1.000 do 2.000 rupija, Anita predlaže da se zaokruži na 20 eura za cijelu obitelj.

 

  • Posljednjeg i ključnog dana indijskog vjenčanja, središnja točka je ceremonija vjenčanja nakon koje slijedi velika večera kojoj prisustvuju svi gosti. Dok sam se pripremala za svečanosti, moj suprug i njegova obitelj radosno su plesali uz ritmičan ritam bubnjeva. Ovaj posebni ritual podsjeća na dolazak mladenke, s jedinom razlikom što mladoženja ulazi na veličanstvenom konju ili u elegantnoj kočiji.

Vjenčanje je trajalo nešto više od dva sata i obuhvaćalo je različite segmente, uključujući isprekidano sjedenje, stajanje i hodanje oko svečane vatre, kao i tradiciju bacanja piljevine u plamen. Naposljetku sam dobila mangalsutru, ogrlicu ukrašenu zlatnim perlama i privjeskom koji simbolizira mladenkino sjedinjenje.

Kao dio svadbene tradicije, običaj je da svi aktivni sudionici izuju cipele. Mladenkine sestre i prijateljice zaigrano otimaju mladoženjine cipele, dok njegova obitelj i rodbina žmire na oči. Kako bi vratio svoje cipele, mladoženja mora platiti.

Po povratku kući očekuje ih topao prijem. Put kroz kuću ukrašen je nježnim laticama, a dok njime šetamo, čeka me zdjela s vodom u koju ću zakoračiti. Prvi korak koji napravim mora biti desnom nogom. Povratak kući završavamo posjetom kućnom hramu. Potom je uslijedila divna večera i slavlje.