Ljudi koriste internet i društvene mreže da neke svoje životne situacije podijele sa drugim ljudima. Ispovijesti su postale jako popularne a prije nekog vremena jedna je izazvala veliki broj komentara. 28-godišnja žena po imenu Jasmina iz Banjaluke nedavno se otvorila na forumu, prepričavajući odluku koju je donijela u dobi od 19 godina i koja je imala razoran utjecaj na život njezine majke, izbor za kojim i dalje duboko žali.Prema Jasmininim riječima, odluka njenih roditelja da se razvedu kada je ona imala 16 godina pokazala se kao mudar izbor. Vjenčali su se u mladosti, a majka ju je rodila kada je imala samo 17 godina. Unatoč mladosti, njezina je majka morala žonglirati između obaveza odgoja djeteta i kućanskih poslova.

Nažalost, njihov brak mučile su stalne svađe, bilo zbog obiteljskih problema ili financijskih poteškoća. Majka joj je radila kao kuharica u ujakovom restoranu dok je otac bio predradnik u tvornici, no njihovi su prihodi pokrivali samo najnužnije potrebe. Kako su Jasmina i njezin brat odrastali, financijske poteškoće postajale su sve očitije.

Nakon razvoda, njezinom ocu nije trebalo dugo da se sprijatelji s lokalnom udovicom s kojom je odmah počeo suživot. U međuvremenu, Jasmina, njezin brat i njihova majka živjeli su u stanu koji im je osigurao otac, a koji je dobio kroz rad u tvrtki.

Iako je odsutnost sukoba donijela osjećaj mira, Jasmina nije mogla a da ne osjeti neodoljivu čežnju za ocem. Svoju je majku smatrala odgovornom za raspad njihova braka, uvjerena da je mogla pokazati više strpljenja i šutjeti. Unatoč ponovljenom bakinom opominjanju “Da ti je majka samo šutjela, kao prava žena, nego što je rasturala kuću”, Jasmina se i dan danas živo sjeća njezinih riječi.

Kako su godine prolazile, mlada žena je vjerovala da će njezini roditelji na kraju popraviti odnos i pomiriti se. Unatoč tome što je njezin otac živio s drugom ženom, ona nije bila zabrinuta, smatrajući to pukim pokazateljem da on nije napustio svoju “pravu” obitelj. No, sve je krenulo drastično kada je njezina majka, dvije godine nakon razvoda, počela hodati s kolegom.

 

  • Jasmina nastavlja svoju pripovijest, prepričavajući okolnosti čovjeka koji je nedavno počeo raditi kod svog strica. Unatoč tome što je bio početnik u kulinarstvu, vodstvo mu je povjerila Jasminina majka, koja ima bogato profesionalno iskustvo. Iako je između njih postojala samo mala razlika u godinama od nekoliko godina, on je bio samo pet godina mlađi od nje.

Jasminina opažanja započela su s majčinim provođenjem dužeg vremena na poslu, nakon čega je slijedilo noćno uvijanje uvijača i jutarnje nanošenje ruža za usne. U dobi od 18 godina, Jasmina je bila itekako svjesna implikacija iza tih postupaka.

Kako bi spriječila majčinu potencijalnu vezu s drugim muškarcem, povećala je posjete restoranu.

Kad je bila mlađa, imala je rutinu koja je uključivala odlazak ravno iz škole na posao u restoran majčine prijateljice, Maltene do Fajoront. Za to vrijeme često bi sjedila sa svojim ujakom, koji je uvijek bio nevjerojatno ljubazan prema njoj. Za nju bi posebno pripremao jela, a ostatke jela držao bi odvojeno od ostalih i servirao bi joj ih kao da je posebna gošća.

  • Gledajući sada unatrag, shvaća da je on želio da ga ona odobrava, da ga prihvati kao majčinog “posebnog prijatelja” za kojeg ona nije znala. U to je vrijeme krivo protumačila njegove postupke kao tajne signale i vjerovala da joj se pokušava udvarati. Uostalom, kako je mogao više voljeti 35-godišnjakinju nego djevojku u dvadesetima?

Imajući tu pogrešnu predodžbu na umu, pokrenula je proračunatu i prijevarnu igru ​​s jedinim ciljem da ih razdvoji… i uspjela je. Naposljetku je podlegao privlačnosti njezine mladosti. Njihov odnos bio je otvoren, bez ikakvih tajni koje je skrivala od svoje majke. Obavještavala ju je svaki put kad su bili intimni, nadajući se da će ga zauvijek potpuno maknuti iz svojih misli.

Njezinoj je majci bilo očito da je ona ta koja je sve potaknula, iako nije bila sigurna je li svjesna i shvaća li razloge za to. Nije bila sigurna je li shvatila svoju želju da je odvoji od drugog muškarca i vrati je ocu. Bio je jedan jedini slučaj kada ju je majka savjetovala da se brine o sebi, bez ikakvog prijekora i razočarenja. U tom se trenutku osjećala kao da je postigla značajan trijumf nad njom.

  • Naravno, veza koju je njezina majka imala s tom osobom bila je kratka. Njihov nedostatak zajedničkih interesa naveo je Jasminu da potraži društvo među svojim vršnjacima. Shrvan stidom, napustio je restoran i preselio se u drugo susjedstvo. Vrijeme je prolazilo, Jasmina je odlazila od kuće u potrazi za visokim obrazovanjem, a na kraju je pronašla partnera s kojim će stupiti u brak. Ni ona ni njezina majka nikada nisu načele temu “tog” čovjeka. Međutim, uoči njezina vjenčanja sve se promijenilo.

Dok su bili usred pregledavanja zbirke ostarjelih fotografija, emocije su ih preplavile, što je rezultiralo suzama i iskidanim slikama. Tijekom tog procesa slučajno su naišli na fotografiju koja prikazuje ustanovu njezina ujaka.

Slika je prikazivala užurbanu scenu, sa svakom osobom zauzetom, uključujući i pogled na njezinog ujaka u pozadini. U tom joj je trenutku njezina majka po prvi put povjerila otkriće koje joj je, kao osamnaestogodišnjoj djevojci, usadilo neodoljiv osjećaj straha.

“Jesi li svjestan da me on zapravo zaprosio i da smo se planirali vjenčati?”Preplavljena emocijama, suze su joj tekle niz lice dok je molila majku da joj oprosti. Majka ju je nježno pomilovala po glavi i uvjerila je da nema razloga za brigu. Vjerovala je da je najbolje što su se stvari završile kako jesu i da joj je odavno oprostila.

Međutim, Jasmina osjeća duboki osjećaj gubitka u sebi. Svojim dirljivim riječima izrazila je kajanje jer je dopustila da je djetinjasta bahatost i ljubomora liše iskustva ljubavi. Ovaj iskreni izvještaj izazvao je podijeljena mišljenja među članovima ove online zajednice.