Poznato je da jetra ima sposobnost regeneracije ali to ne znači da je ne treba s vremena na vrijeme očistiti od štetnih tvari. Ona u našem organizmu ima jako važnu ulogu. Često nazivana centralnom laboratorijom organizma, jetra je odgovorna za ključne procese uključene u razgradnju komponenti hrane. Kao najveća žlijezda i drugi po veličini organ u ljudskom tijelu, ne samo da igra vitalnu ulogu u preradi hranjivih tvari već pomaže i u filtriranju štetnih tvari iz krvotoka. S obzirom na njegovu višestruku funkciju u održavanju cjelokupne tjelesne funkcije, periodično čišćenje jetre postaje neophodno kako bi se smanjilo nakupljanje viška triglicerida. Ovdje vam predstavljamo izbor najfinijih čajeva za detoksikaciju jetre, zajedno s popisom namirnica koje vam mogu pomoći u ovom poduhvatu.

 

Jetra se sastoji prvenstveno od hepatocita, koji čine otprilike 70-80% njene ukupne mase. Smješten ispod desnog rebra, unutar trbušne šupljine odmah ispod grudnog koša, ovaj organ teži otprilike 1,5 kilograma i sastoji se od dva različita režnja koja se razlikuju po veličini.

Ispod jetre leži žučna kesa, dok nizovi hepatocita, povezanih vezivnim tkivom, formiraju kanale kroz koje teče žuč. Ova žuč se izlučuje u duodenum i skladišti u žučnoj kesi.

S obzirom da jetra funkcionira kao filter u našim tijelima, ona igra ključnu ulogu u obavljanju nekoliko vitalnih funkcija.

  • Jetra igra vitalnu ulogu u različitim tjelesnim funkcijama, uključujući regulaciju razine glukoze u krvi, razlaganje glikogena u glukozu, metaboliziranje masti u kolesterol, proizvodnju žuči za probavu masti, stvaranje imunoglobulina ili antitijela, detoksikaciju tijela razgradnjom i eliminacijom toksina kroz urina ili stolice, razgrađuju hormone poput inzulina i estrogena, olakšavaju sintezu i razgradnju proteina i metaboliziraju alkohol.

Zbog uključenosti u više funkcija, održavanje zdravlja jetre ključno je za opću dobrobit. Dok jetra ima impresivan regenerativni kapacitet, periodično čišćenje može pomoći u bržoj regeneraciji i optimalnom funkcionisanju.

 

Osim različitih drugih funkcija, ćelije jetre igraju ključnu ulogu u detoksikaciji organizma. Jetra je odgovorna za metabolizam lijekova, alkohola, droga i drugih toksičnih tvari koje mogu opteretiti tijelo. Iako jetra ima impresivnu sposobnost samoobnavljanja, ipak joj je potrebna povremena pomoć kako bi se osiguralo optimalno funkcioniranje.

Kako bi se spriječilo preopterećenje jetre i razvoj ciroze, ključno je održavati uravnotežen način života i prehrane, uz povremeno detoksikaciju jetre.

Postoje određeni znakovi koji mogu poslužiti kao pokazatelji da je preporučljivo razmisliti o čišćenju jetre.Pojedinci mogu iskusiti česte upale i infekcije kože, uz slabiju funkciju bubrega što rezultira tamnijom bojom urina. Često se mogu javiti i probavni problemi, što dovodi do blijede stolice. Mogu se uočiti poremećaji u funkciji štitne žlijezde, praćeni bolom u desnom kutu trbuha. Mogu biti prisutni i pojačano krvarenje i modrice po tijelu, kao i uporna slabost i umor.

 

Prema upozorenju prof. dr Momčila Matića, pojedinci koji duže konzumiraju bogatu, masnu hranu treba da daju prednost čišćenju jetre i detoksikaciji.

  • Dr Matić je istakao važnost umerenosti nakon opuštenih obroka u kojima smo svi nedavno uživali, upozoravajući na dugotrajno preteranost.

Dr Matić savetuje da pauza od nekoliko dana neće rezultirati propuštanjem bilo čega, ali pojedinci koji duže konzumiraju nezdravu hranu treba da daju prednost čišćenju jetre i detoksikaciji.

Prema njegovoj preporuci, optimalan izbor za ovu svrhu je uključivanje čaja od maslačka sa propolisom, polenom, đumbirom u prahu, cimetom i limunom.

Prema rečima dr Matića, ovaj napitak se preporučuje da se konzumira ujutru, pre doručka, na prazan stomak. Ipak, pre nego što to učinite, savetuje se da popijete čašu tople vode. Ova posebna rutina je vrlo korisna u svrhu detoksikacije.

 

Prema njegovoj izjavi, svaka voda, uključujući i vodu iz slavine, može se zagrijati da bi se postigla toplina.Dr Matić je preporučio da počnemo sa konzumiranjem dve čaše tople vode kao prvi korak u čišćenju našeg tela.

Naglasio je činjenicu da soda bikarbona također izaziva osnovnu reakciju, iako predstavlja zabrinutost za osobe s hipertenzijom.

Prema rečima dr Matića, ključ efikasne detoksikacije je konzumiranje velikih količina tečnosti i vode, jer daju optimalne rezultate za naše telo.

Lekar predlaže da se za osobe koje žele da skinu kilograme odluče za hladnu vodu umesto vruće, jer ona duže ostaje u telu, čime se pojačava osećaj sitosti.