Bezbrojnim generacijama pojedinci su nastojali razviti uspješne strategije za rješavanje osjećaja ljutnje i bijesa. U nedavnom znanstvenom istraživanju koje su proveli istraživači iz Japana, došlo se do poučnog otkrića o terapeutskom učinku bilježenja emocionalne reakcije na nepovoljan događaj na list papira. Kako piše The Guardian, rimski filozof Seneca je u svom djelu “De Ira” (O ljutnji) iz 45. godine prije Krista podijelio svoje uvjerenje da je vjerojatnije da će vlastita ljutnja uzrokovati štetu većoj od tuđe nepravde te je ponudio smjernice kako to spriječiti .

  • Psiholozi predlažu uključivanje tjelesne aktivnosti u svoju rutinu kao suvremeni pristup, kao što je bavljenje tjelovježbom kroz vožnju biciklom ili vježbanje boksa u teretani. Postavlja se pitanje: kakav utjecaj ljutnja ima na obrasce spavanja i opću dobrobit? Dok se ljutnja općenito smatra negativnom, ona zapravo može poslužiti kao koristan alat za prevladavanje prepreka. Međutim, nedavne studije pokazuju da bi uništavanje papira moglo imati svoje prednosti. Ne samo da je praktičniji, već se može pokazati i učinkovitijim kada se radi o situacijama ili pojedincima koji izazivaju iritaciju. Prema istraživanju koje su proveli japanski znanstvenici, otkriveno je da čin zapisivanja reakcije na negativan događaj na komad papira, zgužvanja u kuglu i bacanja u smeće može imati oslobađajući učinak.

Nobuyuki Kavai, vođa promatračkog tima na Sveučilištu Nagoya, izrazio je očekivanje da će njihov pristup djelomično obuzdati bijes sudionika. Međutim, bili su iznenađeni izvanrednim otkrićem da je bijes unutar pojedinaca gotovo u potpunosti nestao. Objavljeno u znanstvenom časopisu Scientific Reports on Nature, studija istražuje korelaciju između pisanog jezika i smanjenja ljutnje, oslanjajući se na prethodna istraživanja koja naglašavaju utjecaj fizičkih objekata na regulaciju raspoloženja.

  • Kao ilustrativan primjer, znanstvenici sugeriraju da bi pojedinci koji traže odmazdu protiv bivšeg partnera mogli pronaći utjehu u spaljivanju pisama ili odlaganju sentimentalnih darova. Istraživači pretpostavljaju da bi ishod mogao biti povezan s psihološkim konceptom poznatim kao “heuristika magične zaraze”, koji sugerira da pojedinci vjeruju da njihovi postupci prema objektu koji je povezan s određenom osobom mogu utjecati na tu osobu. U ovom konkretnom scenariju, odbacivanje negativnog fizičkog simbola, kao što je list papira, dovodi do nestajanja početne emocije. Ovaj fenomen funkcionira na premisi da se “bit” pojedinca može utjeloviti u njihovim materijalnim stvarima. Kako bi se provela studija, od grupe od pedeset studenata zatraženo je da izraze svoju kratku perspektivu o značajnom društvenom pitanju, kao što je potencijalna zabrana pušenja na javnim mjestima.

Tijekom tog razdoblja stručnjaci su namjerno nisko ocjenjivali njihove radove, uzimajući u obzir njihov intelekt, angažman, ljubaznost, logičnu dedukciju i zdravu prosudbu. Kako bi dodatno naglasili svoj stav, ocjenjivači su dodali pogrdne opaske poput: “Nezamislivo je da obrazovani pojedinac može imati takve misli. Ja se iskreno nadam da će taj pojedinac steći znanje tijekom svog rada u ovoj obrazovnoj ustanovi. ” Po primitku povratne informacije, sudionici su nastavili dokumentirati svoje osjećaje ljutnje u vezi s negativnom povratnom informacijom na list papira.

  • Prva skupina dobila je upute da zgužvaju papir i odlože ga u koš za smeće ili ga pohrane u mapu na svom stolu. Što se tiče druge skupine, njima je naloženo da istrgnu papir na komade ili ga stave u plastičnu posudu. Nakon što su odbacili ili potpuno poderali svoje radove, pojedinci su doživjeli potpuno raspršivanje ljutnje, dok je grupa učenika koja je zadržala ispisani primjerak rada doživjela samo blago smanjenje razine ljutnje. Nalazi japanskih psihologa mogu pružiti uvid u podrijetlo kulturne tradicije u Japanu pod nazivom “hakidashisara”, što se posebno odnosi na jelo ili tanjur. Hram Hiyoshi, koji se nalazi blizu Nagoye u Kiyoshiju, mjesto je gdje se vjerno poštuje tradicija.

Jednom godišnje postoji posebna prigoda poznata kao Hakidashisara. Tijekom ovog događaja, sudionici imaju priliku osloboditi svoje potisnute frustracije razbijanjem malih diskova koji simboliziraju izvore njihove ljutnje. Ovaj katarzični čin donosi osjećaj olakšanja i emocionalnog oslobođenja.