U današnjem svijetu, u kojem su mnogi zaboravili staro pravilo Badnjaka, Ana Bekuta služi kao podsjetnik na njegov značaj. Unatoč dubokoj čežnji koju za svakoga blagdana osjeća za dragim Milutinom Mrkonjićem, Ana Bekuta ostaje posvećena vjernom održavanju pravoslavnih običaja i usađivanju vjere i tradicije svojih predaka u svoje unuke Sonju i Branku Talp. Ana marljivo postavlja božićni stol, pazeći na svaki detalj, a na sam dan vjerno poštuje post.

Nije joj smetalo ni to što je njezin partner Mrka odgojen s drugačijim običajima i nije sudjelovao u nikakvim blagdanima. Međutim, zbog njezina utjecaja i on je počeo slaviti Božić. Mrka je iskazivao veliko poštovanje prema Aninim vjerskim uvjerenjima, uvijek joj se pridružio za stolom u nazdravljanju i radosno s njom recitirao molitvu Oče naš. Ana je šaljivo primijetila da je “Duh Sveti i njega dotaknuo”. Zanimljivo, Ana je javno obznanila da je Milutin, iako je doživotni komunist, bio kršten kao dijete.

Uz njegovu odsutnost, Ana sada blagdane slavi tradicionalno u krugu vlastitog doma, okružena sinom Igorom, unukom Sonjom i unukom Brankom. Uz raskošnu gozbu koju pomno priprema, držeći se vjerskih odrednica, Ana poštuje i vjekovne običaje. “Moja pokojna baka mi je prenijela običaj da nakon božićne večere ostavimo neočišćen stol kako bi naši preci uživali u svečanostima posvećenim njima. A kad dođe jutro, uistinu se može vidjeti blage tragove na žlicama i vilicama. ”, ispričala je jednom Bekuta.

U njezinom kućanstvu tradicija Badnjaka nalaže slamu koja se pažljivo stavlja ispod stola i tu ostaje do svečanog blagdana Svetog Stjepana 9. siječnja. Ana svoje poznavanje blagdanskih običaja pripisuje svojoj baki Miljani koja s ljubavlju čuvao Anu i njezinu sestru dok su roditelji bili okupirani poslom. Dok su bili dijete, Anina ih je baka na Božić vodila u crkvu, što je iskustvo koje i danas zauzima posebno mjesto u Aninu srcu.

U pripremama za Božić, Ana preuzima na sebe kupovinu namirnica. Budući da živi u neposrednoj blizini Kalenić pijace, zgodno joj je tamo kupiti sve potrebne stvari. Svježe vrhnje, sir, voće, povrće, orašasti plodovi, lješnjaci, bademi i sušeno voće među neizostavnim su sastojcima koji će krasiti stol. Povremeno joj u pomoć priskoči unuk Branko. Po povratku kući, Anina unuka Sonja pridružuje joj se u kuhinji. Ana ovom prilikom prenosi svoje znanje i stručnost, podučavajući Sonju umijeću pripreme tradicionalnih jela koja imaju značaj za proslavu Kristova rođenja.