Lokalni pubovi stalno su puni kad god on izađe na pozornicu, što je trend koji se održao od njegovog prvog nastupa. Čak je u jednom trenutku imao i cijenjenu poziciju najskupljeg pjevača amatera u dijaspori. Pjevanje za njega nije samo razonoda; to mu je jedino zanimanje. U sretnom je braku od 1989. godine i ponosni je roditelj sina, kćeri i dvoje unučadi. Dok je njegov sin razvio afinitet prema njemu, on je odabrao drugačiji umjetnički put, skladajući glazbu za filmove umjesto da slijedi očeve stope kao folk pjevač. Ljepota mog djetinjstva je draga uspomena.

  • Odrastanje uz grupu bliskih prijatelja bilo je radosno iskustvo. Kao najmlađi od tri brata, naš dom je uvijek vrvio od aktivnosti, ispunjen smijehom i energijom djece. Bilo u našem dvorištu, susjedstvu ili užurbanim ulicama, nikad nije nedostajalo prijatelja za igru. Ti rani trenuci urezani su mi u sjećanje kao jedni od najdražih. Svako djetinjstvo ima svoju jedinstvenu ljepotu. Iako materijalnih dobara možda nema u izobilju, djetetova sreća počiva na jednostavnosti. Zadovoljstvo djeteta leži u njima samima. Ključ leži u njegovanju zdravog i skladnog okruženja kod kuće, jer se unutar tog temelja otkriva istinska ljepota i čudo. Život prirodno donosi sve ostalo. Temeljni aspekt koji oblikuje djetetov život i karakter su znanja i iskustva stečena u domu. U mom slučaju, ja imam troje braće i sestara – Živanku, Stanka i Milenka.

Zovem se Radenko, a moji roditelji su se zvali Jovan i Bosiljko. Odrastajući u seoskoj poljoprivrednoj obitelji, uvijek sam ponosan na svoje seoske korijene. Porijeklom sam iz Klenja, mjesta koje često šaljivo spominjem, ali ima istine u tome. Preko seljačkih anegdota obišao sam svet i slavio izuzetne Mačvane. Sjećanja na školske dane također zauzimaju posebno mjesto u mom srcu. Iako sam bio vrijedan student, rijetko sam posvećivao vrijeme učenju. Umjesto toga, našao sam se zadubljen u društvo svojih prijatelja, baveći se raznim rekreativnim aktivnostima.

  • Tek nakon što bismo obavili svoje kućanske obveze, okupili bismo se na ulici, ujedinjeni u potrazi za zabavom i igrom. Premda priznajem da se moj akademski uspjeh mogao poboljšati marljivijim učenjem, zadovoljan sam razinom uspjeha koji sam postigao. Dopustite mi da s vama podijelim svoje početno iskustvo s pjevanjem. To se dogodilo tijekom mog prvog razreda osnovne škole. Naša učiteljica Žića je imala ideju da napravimo zbor i pitala je zna li netko od nas pjevati. Kao odgovor, grupa studenata, uključujući i mene, koji su živjeli u istom susjedstvu oduševljeno je vikala: “Oni mogu pjevati, oni mogu pjevati!” Zadivljen našim oduševljenjem, učitelj Žića me je zamolio da ustanem i otpjevam jednu narodnu pjesmu, iako se ne mogu točno sjetiti. Učiteljica Žića bila je oduševljena mojim nastupom i odmah me pozvala u zbor.

Godinama kasnije, kad sam započela svoju pjevačku karijeru, a učitelj Žića bio u mirovini i puno stariji, ponovno smo se sreli. Zaustavio me i rekao: “Molim te, da te pitam nešto što mi se već neko vrijeme mota po glavi… Što si dobio od naših satova glazbe?” Odgovorio sam mu da sam uvijek dobivao najbolje ocjene, a on je odgovorio: “Pa, drago mi je da nisam pogriješio. Čestitam ti.” Iskreno, pjevanje mi je bilo jedino zanimanje kroz život. Moj je otac uvijek naglašavao važnost završetka mog obrazovanja prije nego što nastavim bilo što drugo. Prepoznao je moj glazbeni talent, kao i ostatak moje obitelji.

  • Glazbene sposobnosti su nam u krvi, a moja braća i majčina strana obitelji bili su naklonjeni glazbi. To je označilo početak mog profesionalnog puta. Po završetku srednje škole, odvažio sam se u Kumanovo da ispunim svoje vojne obveze. Dok sam bio u vojsci, imao sam priliku služiti kao izviđač i potpuno sam uživao u svojim iskustvima. Međutim, zbog svog posebnog spola nisam mogao sudjelovati u vojnom orkestru. Nakon otpusta iz vojske odlučio sam svoju strast prema pjevanju ostvariti sudjelujući na raznim natjecanjima pjevača amatera koja su se održavala u mačvanskim selima. Vrijedi napomenuti da sam bio prilično suzdržan i prirodno sramežljiv, ali moji prijatelji iz djetinjstva bili su mi najveći mentori. Kad god smo išli na priredbe sa živom svirkom u susjednim selima poput Badovinaca, udružili smo sredstva i tražili od svirača da nam izvedu set od deset pjesama, uz uvjet da ja pjevam.

Zanimljivo, uvijek su pristali na naš zahtjev. Na povratku bismo se zaustavili u Dušankinoj pivnici u Klenju, popularnom okupljalištu dijaspore, i ponovili istu rutinu naručivanja nekoliko pjesama i osigurali da imam priliku pokazati svoje pjevačke sposobnosti. Dok sam stao do mikrofona, Klenjani su pokazali toliki entuzijazam da je to već iste večeri dovelo do uništenja lokala (smijeh). Bila je to kaotična scena s napola dovršenim planovima i novcem razbacanim posvuda. Na kraju su ga prijatelji uvjerili da sudjeluje u natjecanju. Shrvan živcima prvo sam bježao iz prve runde, ali su me doveli u drugu rundu gdje me čekala masa od 500 do 600 ljudi… Ma, sjećanja!

  • Dugujem zahvalnost onim prijateljima koji su me tjerali naprijed: Draći, Šiši, Braci, Zokiju i Slobodanu. To je označilo početak mog puta kao izvođača. Saznavši za moju dostupnost, obratio mi se Dejan Vasiljević, koji je ostao bez pjevača. Pozvao me da mu se pridružim u pjevanju. Uzbuđen zbog prilike da se dokažem, željno sam prihvatio izazov. Pripreme smo započeli u njegovoj rezidenciji, svakodnevno vježbajući s orkestrom. Pedantno sam pripremio repertoar i prije nego što smo shvatili, bili smo spremni za pozornicu. Naš prvi nastup bio je u Badovincima, u davno napuštenoj konobi. Kad smo stigli, nije bilo žive duše na vidiku osim konobarice, koja je sjedila sama. Nesigurni što učiniti, odlučili smo započeti predstavu unatoč nedostatku publike. Vrijeme je prolazilo i konačno se na parkiralištu zaustavio automobil. Prednja svjetla su ostala ugašena, motor je još radio, dok su izvana ocjenjivali kvalitetu naše izvedbe.

Na kraju je ta skupina pojedinaca ušla unutra, za njima drugi automobil, a zatim i treći. Prije nego što smo shvatili, bilo je 15, 20 ljudi koji su punili bar. Taj se obrazac nastavio svugdje gdje nastupam i vječno sam zahvalan na potpori koju dobivam, Božjom milošću. Kemal Malovčić je ime koje odjekuje mnogima. Kada sam kao pjevačica iz Mačve otputovala u Frankfurt, moj status djelatne pjevačice učinio me najtraženijom pjevačicom amaterkom u dijaspori. U to vrijeme imao sam priliku upoznati renomirane estradne umjetnike, a jedan od prvih koji me zapazio bio je Kemal Malovčić.

  • Nakon što je otpjevao uvodni blok i predstavio ga, popeo se na pozornicu i kasnije mi je prišao u pauzi. Pitao je: “Što radiš ovdje?” Osjećao sam se nelagodno, misleći da možda moj nastup nije ispunio njegova očekivanja. Odgovorio sam: “Radim, živim od pjevanja. To mi je strast.” On mi je tada savjetovao: “Moraš otići u Beograd i snimiti album! Nemoj gubiti mladost nastupajući ovdje po kafanama.” Objasnio sam da to planiram, ali su me odvratili nepovoljni vremenski uvjeti i nadolazeći rat 1990. godine. Međutim, Kemal me samouvjereno umirivao govoreći: “Ne, ne, ne, neće biti rata. Sve je to samo politika.” Nismo ni znali da će ubrzo nakon toga Slovenija i Hrvatska proglasiti neovisnost, gurnuvši regiju u kaos. Opet mi je Kemal prišao i rekao: “Još se motaš, ha? Bez brige, Srbija i Bosna se nikada neće sukobiti i ne treba ti nitko drugi u životu.

” Putevi su nam se treći put ukrstili u Sanskom Mostu, njegovom rodnom mjestu. U tom sam se trenutku već popeo u slavu, s mojom pjesmom “Druže, vina mi natoči” koja je bila na vrhu top ljestvica i koja se nalazila na najprodavanijem albumu. Razmijenili smo iskrene isprike i prisjetili se prošlih dana. Ipak, sudbina je imala druge planove i rat se razvio. Što se tiče obitelji Po dolasku u Njemačku 1989. godine imao sam zadovoljstvo upoznati svoju voljenu suprugu Miru. Naše udvaranje trajalo je četiri godine, a kulminiralo je našom zajednicom 1993. Sljedeće godine bili smo blagoslovljeni dolaskom našeg sina Jovana, a 1996. naša se obitelj još više povećala rođenjem naše kćeri Vere.

  • Radost koja proizlazi iz postojanja naše djece i unučadi je bez premca, predstavlja pravo bogatstvo i nemjerljivu vrijednost u mom životu. Unutar naše obitelji blagoslovljeni smo s dva unuka, Aleksandrom i Teodorom, a da bude još veća sreća, moja kćer će se udati u rujnu. Važnost zdrave i uspješne obitelji ne može se precijeniti; to je blago koje nadmašuje sva druga. Ove prekretnice zauvijek će mi ostati urezane u sjećanje. Dokle god budem primao zahtjeve, ustrajat ću u stvaranju svježe glazbe u danima koji su pred nama. Neću čekati da mi se vlasnici kluba obrate; umjesto toga, ja ću preuzeti inicijativu i kontaktirati ih izravno kako bih osigurao prilike za izvedbu. Scenarij čekanja da me pozovu nikada se neće ostvariti. Moja krajnja želja je da se pojedinci samo prisjete mog glazbenog talenta i moje suosjećajne prirode, gledajući me kao običnog smrtnika.

Iznimno mi je drago što mogu reći da sam prošle godine dobio priznanje od strane lokalne samouprave kao cijenjenog pojedinca za moj trud u unapređenju i zalaganju za našu voljenu Mačvu. Ovo priznanje obuhvaća sve aspekte mog doprinosa, uključujući humanitarna nastojanja, potporu crkvi, i sva druga područja gdje je bila potrebna pomoć. Ovo priznanje stoji kao vrhunac ispunjenja u mom životu.