Maca, čije je pravo ime Dragan Marinković, multitalentirana je bosanska ličnost prepoznata po svom radu kao glumac, redatelj i televizijski voditelj. Dok je stekao važnost kroz svoje voditeljske nastupe, također je imao zapažene nastupe u raznim televizijskim serijama, filmovima i kazališnim produkcijama. S impresivnim stažem, već je surađivao s više od 60 premijera. Osim toga, Mac se okušao u reality televiziji, sudjelujući u inauguralnoj sezoni VIP Big Brothera, Big Brother All Starsa ​​i Farme, gdje je postigao izvanredan podvig osiguravajući drugo mjesto.

Nakon završene srednje medicinske škole, Dragan Marinković Maca je upisao Medicinsku školu i stekao iskustvo kao fizioterapeut. Ipak, odlučio je nastaviti svoju strast prema scenskim umjetnostima te se prijavio na audiciju na cijenjenoj Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Na njegovo zadovoljstvo, ne samo da je bio prihvaćen, nego je također postao najbolji u svojoj maturalnoj klasi.

Poznat po svojoj duhovitoj javnoj ličnosti, Maca ima manje poznatu pozadinsku priču ispunjenu godinama teškoća. Tijekom odrastanja u Sarajevu uz majku, glumac je prolazio kroz izuzetno izazovne okolnosti. Kao rezultat toga, sada duboko cijeni sve što je postigao. Njegova jedina težnja za nadolazeću godinu je osigurati da više nikada ne podnese takvu tjeskobu. Tijekom sukoba u Bosni, Maca se našao bez ikakvih sredstava za grijanje tijekom oštre zime. U očajničkom činu razbio je prozor napuštenog lokala, razvalio parket i ormare kako bi ih donio kući i zapalio vatru.

“Tijekom ratnih godina izdržali smo brojne nedaće koje su testirale našu otpornost. Jaka hladnoća bila je posebno izazovna jer nismo imali nikakvih sredstava da se ugrijemo. Živo se sjećam da sam ušao u napušteni lokal, gdje sam pribjegao razbijanju vrata i rastavljanju ormara i parketa. Ti su materijali postali naš izvor topline, pružajući mojoj majci i meni malo utjehe usred surovih uvjeta.” – kazao je tokom svog intervjua, pa zatim dodao:

“U jednom trenutku ispred mene se pojavio policajac koji je spremao vatreno oružje. Izazvao sam ga da povuče okidač, ali on se jednostavno okrenuo i otišao. Moj jedini fokus u tom trenutku bio je osigurati drva i vratiti ih kući, osiguravajući nam toplinu. Naše preživljavanje ovisilo je o humanitarnoj pomoći, a ja sam se bavio i nekim sitnim poslovima oko benzina. Tih godina grijali smo vodu za kupanje. Bilo je pojedinaca koji su izdržali dulje vrijeme u podrumu, bez struje i vode” – ispričao je Maca. Nadalje je odlučno iskazao njihovu nevoljkost da odu iz Sarajeva, potpuno svjesni da su, ako odu, šanse da majku nađu živu male. Naglasio je nezamislive teškoće i zloću rata, ne ostavljajući nikakvu sumnju u ozbiljnost situacije.