Slavica Ćukteraš nije se libila otvoreno govoriti o svojoj bolesti, bitki koju je uspješno izvojevala. Jedna od pjevačica koje su se proslavile sudjelovanjem u glazbenom natjecanju “Zvezde Granda” je Slavica Ćukteraš. Njezino putovanje u glazbenoj industriji počelo je obećavajuće, dosegnuvši svoj vrhunac prije nego što se naglo povukla iz središta pozornosti, ostavivši obožavatelje zapanjenima.

  • Pjevačica je poprilično dugo skrivala svoju borbu s napadajima panike, što je znatno otežavalo njezina umjetnička nastojanja. Međutim, prije nekoliko godina hrabro je za časopis Lena otkrila zamršenosti svoje dugogodišnje bolesti. Unatoč izazovima koje je predstavljalo, ostala je predana svome zanatu, ne pokolebana ugovornim obvezama ili željom da nadvlada svoje probleme. Bilo je slučajeva kada bi se žurno povukla s pozornice, tražeći predah nakon samo 20 minuta nastupa. Istovremeno se liječila, nastavljajući raditi, angažirana u tajnoj unutarnjoj borbi. Ustrajala je kroz brojne nastupe uživo i snimanja, čak je skupila hrabrosti i sudjelovala na Grand Festivalu usred silne panike. Nedvojbeno je to razdoblje obilježilo najteže poglavlje njezina života, kako kaže Slavica.

Istaknula je nedostatak podrške koju je dobila od svoje okoline, navodeći da nisu shvatili ozbiljnost njezine situacije. “Nitko oko mene nikada nije doživio napade panike, pa nisu mogli shvatiti kroz što prolazim. Govorili bi stvari poput: ‘Što je s tobom? Zašto šiziš? Nije to ništa.’ I kad sam čuo te riječi, stvari su mi bile još gore, isključili smo sve fizičke uzroke, bila sam zdrava 20-godišnja žena, zahtjevi mog posla, mediji.

  • Stalni pritisak, loša prehrana i česta putovanja pridonijeli su mom stanju… Nije normalno da netko u dvadesetima, pogotovo mlada žena, bude pod tako intenzivnom prismotrom, na neki način si još uvijek dijete te dobi, bez obzira na to koliko se zrelo osjećate. Pjevačica je detaljno opisala fizički izgled svojih napada i podijelila svoje strategije za učinkovito suočavanje s njima. Od trenutka kada se probudite svako jutro, obuzima vas osjećaj nelagode, pokrećući kaskadu uznemirujućih simptoma. Javlja se osjećaj gušenja, praćen ubrzanim otkucajima srca, zamagljenim vidom i suhim ustima. Drhtanje prolazi kroz vaše tijelo, zbog čega ne možete kročiti na terasu iz straha da ćete izgubiti ravnotežu.

Izlazak vani postaje nepremostiv zadatak. Kao da vam je na plećima ležao golem teret, težak stotinu kilograma, ostavljajući vas da jedva čekate zrak. Koliko je trajao proces liječenja? Ishod ovisi o stabilnosti pojedinca, njegovoj spremnosti da potraži pomoć neuropsihijatra i njegovoj otvorenosti za terapiju. Pridržavajući se liječničkih uputa, otkrio sam put do trijumfa.

  • Izdržao sam dvije godine iscrpljujućih napadaja panike sve dok nisu naglo nestali kad sam skupio odluku da izjavim: “Ne više! Potpuno sam svjestan tvog identiteta i namjera i nećeš me svladati!” Prije nego što je upoznala bivšeg supruga, nogometaša Vladu Avramova, s kojim ima kćer, uspješno je riješila anksiozni poremećaj. Prije susreta s bivšim supružnikom, moja je tjeskoba već bila splasnula i tako me poštedjela takvih poteškoća prije i tijekom našeg braka. Nisam se više borio s tim unutarnjim demonima. No, dobivam dopise žena koje su trenutno na terapiji, a koje izražavaju svoje strahove da će u panici izdržati devetomjesečnu trudnoću. Kao odgovor, stalno ih savjetujem da potraže liječničku pomoć.