Pripadnici starijih generacija dobro pamte njegov lik i uloge koje je odigrao. Možda je i najupečatljivija ona u seriji Pozorište u kući mada je uzeo učešće i u mnogim drugim ostvarenjima.15. juna 2015. godine preminuo je proslavljeni glumac Vlastimir Đuza Stojiljković, ne sluteći za skandal koji će se kasnije desiti. Kada je ova vijest odjeknula u javnosti, mnogi su bili skrhani bolom i tugom. Sahrani su zajedno sa ostalim ožalošćenima prisustvovali njegova druga supruga Dušanka i njegov brat Nenad.

 

  • Međutim, Nenad je optužio Dušanku da je tajno sahranila njegovog brata protiv njegove poslednje želje. Glumio je u brojnim serijama i ulogama, te će zauvijek ostati zapamćen kroz njih. Lokacija sahrane pokojnog glumca ostala je nepoznata prijateljima i porodici. Na kraju je električar iz Ateljea 212 odlučio da prati Dušanku tokom 40-dnevne žalosti za Đuzom. Na kraju se otkrilo da je ona diskretno izvršila kremaciju glumca i diskretno stavila njegovu urnu pored posmrtnih ostataka svojih roditelja Živka i Vere Vranjanac. Vlasta Velisavljević, Đuzin blizak pouzdanik, slučajno je naišao na lokaciju Stojiljkovićeve sahrane. 

 

Đuza, koji nije imao potomstvo, često je izražavao duboku zabrinutost za dobrobit djece. Beograd nema nikakav značaj u mom privatnom životu. U slobodno vrijeme jednostavno se prošetam i negdje uživam u šoljici kafe. Nemam djece, jer mogu donijeti i ogromne izazove i stalne brige. Oni su produžetak naše vrste, barem ja tako vjerujem.

  • Za mene je najteži aspekt, bez sumnje, biti sam. To je zaista zastrašujuće iskustvo. Nakon što je moja supruga Olgica Stanisavljević preminula, preselio sam se u stan prekoputa našeg prethodnog jer više nisam mogao da izdržim da u njega ulazim. Nakon njene smrti, prva tri meseca sam proveo u Kruševcu sa roditeljima. Olga i ja smo zajedno još od srednjoškolskih dana.

Ne postoji razlika između prve, druge ili treće ljubavi; postoji samo jedno koje evoluira u duboko prijateljstvo. Zapravo, ako izostane ta duboka povezanost, to nikada nije bila ljubav za početak, kako je Džuza jednom rekao. Razmjera njegove ljubavi prema svojoj prvobitnoj supružnici evidentna je u oskudici sukoba između njih i dosljednom prikazivanju njihove zajednice kao besprijekorne i idealne.

Međutim, on je ušao u drugi brak isključivo iz administrativnih razloga, uprkos nedostatku želje za tim. Biti u braku sa Đuzom Stojiljkovićem nije lak zadatak. Živjeti s njim je nevjerovatno izazovan zbog njegovog stalnog mrštenja i neprestanog pričanja, što dovodi do beskrajnih svađa između nas.

Nije neuobičajeno da se svađamo od trenutka kada se probudimo i razmišljamo o razvodu na dnevnoj bazi. Ipak, vjerujem da je naš brak izdržao sve ove godine jer je Đuza jedini muškarac koji nikada nije otkrio ništa neobično kod mene, a ja zauzvrat posjedujem beskrajnu količinu tolerancije.

Dušanka, njegova druga supruga, izrazila je ovo mišljenje. Đuza, ja i naš papagaj Paja činimo zbijenu porodičnu zajednicu. Gluma je Đuzina krajnja strast i ja sam te činjenice itekako svjestan, tako da nemam razloga za žalbu. Često se šalim s njim, govoreći mu da je zaljubljen sam u sebe i da više nema ko da me obožava.

Povremeno me iznenadi nekom romantičnom gestom, ali to je učinjeno s dozom sramote. Možda nije najglasniji u vezi sa svojim emocijama, ali ih izražava malim djelima ljubaznosti, iako su ti slučajevi rijetki. (Smijeh) Za mene je on izuzetan glumac zbog kojeg se vrijedi žrtvovati i znam da me cijeni zbog toga.

Sve što želim je da ostanemo zdravi i da on neumorno radi do poslednjeg daha, jer mu je besposlenost slična smrti, što je za to vreme izrazila Dušanka, Đuzina druga supruga. Nenad Stojiljković, brat poznatog srpskog glumca, svedočio je o neobičnoj vezi Đuze i Dušanke. Kasnije je otkrio da je druga žena tajno položila glumca na počinak, ne obazirući se na njegovu konačnu želju.

U monografiji „Vlastimir Đuza Stojiljković“ autora Zorana Jovanovića, moj brat je izrazio želju da bude sahranjen na groblju u Ribarskoj banji. Naša porodica ima duboke korijene u tom kraju, jer tamo počiva naš djed, a naši roditelji su bili vaspitači u toj zajednici. Zagrlila ga je kao da je zatvoren. Naš odnos, supruga mog brata i ja bili smo prijateljski.

Međutim, kada mu je pozlilo, Dušanka me nije obavestila. Vijest sam saznao samo dok sam sjedio u kafiću. Odmah sam je nazvao i upitao: “Zašto?” Njen odgovor je bio prilično zabavan: “Đuza me je bez ikakve krivice posavetovao da vas ne obaveštavam da on ne bi obavestio nekog drugog.”

Bilo mi je evidentno da je to laž, jer moždani udar kvari i svest i govor – priseća se Nenad. Ubrzo zatim saznaje da je Đuza premešten u obližnji starački dom Lug, samo nekoliko kilometara udaljen od Mladenovca.

U pokušaju da ga udalji od društva, gajila je neobjašnjiv strah i smatrala da je neophodno da ga izoluje od njegovih najmilijih, poznanika i pristalica. Ovaj zamršeni plan, koji je osmislila isključivo ona, biće izvršen bez oklijevanja. On je primljen u zdravstvenu ustanovu zbog teške crevne bolesti poznate kao klostridija, stanje koje se obično ne liječi u staračkim domovima.

  • Međutim, njena namjera nikada nije bila da olakša njegov oporavak, jer je imala mogućnost da ga pošalje u Beč ako je zaista željela njegovu dobrobit. Nenad je izrazio duboko razočaranje činjenicom da je Dušanka retko posećivala muža tokom osam meseci, što ga je veoma mučilo.

Nakon prikupljanja informacija od sestara, postaje očigledno da ga ona rijetko posjećuje i umjesto toga se oslanja na komunikaciju putem svog mobilnog telefona, čiji broj nije podijelila sa mnom. Odlučan da vidim brata, odlazim do rezidencije Lug, da bi me na ulazu presreo upravnik. Odlučno odbija da mi dozvoli pristup, pozivajući se na sporazum između njih i Dzuzine supruge koji zabranjuje bilo kakve posjete.

Tek nakon što sam asertivno pomenuo mogućnost uključivanja novinara i policije, oni mi nevoljno dozvoljavaju kratak desetominutni sastanak sa Đuzom. Nije teško otkriti razlog zbog kojeg je Đuzina samica provela osam mjeseci u potkrovlju.

To je bio njen izabrani put. Kako neko dozvoliti da ih bolest proguta bez traženja liječenja? Odgovor je stigao brzo, donevši tugu mnogima, ali možda ne i njoj: Džuza je preminula, kako je Nenad otkrio 2016.

Nenad je tada aludirao na izbor svoje druge žene da ga ostavi u tajnosti. U sferi pozorišta bio je istaknuta ličnost, ali je njegov bračni status bio prilično omanjiv. Dozvolio je svojoj ženi potpunu slobodu, podnoseći vlastitu patnju u tišini.

Dok je ona uživala na moru, on se savjesno brinuo o njihovom ljubimcu. Zanimljivo je da se neočekivano našao na vjenčanju, gdje su im, na njegovo iznenađenje, matičar i službenik bili kumovi. Kada se uzme u obzir izuzetan trud supruga Bate Živojinovića i Dragana Nikolića, koji su se u borbi sa bolešću neumorno borili uz svoje muževe, postaje očigledno da Dušanka nije pridavala veliki značaj Đuzinom oporavku.