Dušanka Kalanj, na glasu kao zanosna “prva dama Dnevnika”, svojom je ljepotom bez premca osvojila beogradske televizijske gledatelje. Unatoč obilju obožavatelja koji su se natjecali za njezinu ljubav, odvažno je odlučila prigrliti svoju neovisnost. Nikada nije podlegla privlačnosti romantičnih zavrzlama i živjela je usamljeničkim životom sve do svoje smrti.

Dušanka, Šibenčanka, odgojena je u bogatoj tradiciji Dalmatinske Zagore, prapostojbine svojih roditelja. Tijekom odrastanja skromni roditelji usadili su joj duboko poštovanje prema umjetnosti i obrazovanju. Nastavljajući svoj akademski put, upisala je studij engleskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Beogradu, koji je uspješno završila. U to vrijeme privukla je pažnju Radivoja Lole Đukića, jednog od osnivača Televizije Beograd, koji ju je pozvao na voditeljsku audiciju. Dušanka je u početku bila suzdržana oko prihvaćanja ove ponude, jer je sumnjala u svoju prikladnost za javnu ulogu i sumnjala u svoj štokavski ikavski dijalekt, koji je nosio tragove talijanskog utjecaja. Osim toga, s nekoliko ispita koji su još čekali prije diplome, razmišljala je o tome koliko je mudro upustiti se u takav pothvat prije završetka studija.

U to vrijeme nesvjesna, donijela je životnu odluku da riskira i ode na audiciju. Usklađujući studij i vodeću poziciju, uspješno je završila školovanje, ali je oklijevala nastaviti raditi u televizijskoj industriji. Međutim, njezine težnje da predaje engleski naišle su na protivljenje svog urednika, koji je inzistirao da ostane. Na kraju se povukla s Televizije Beograd, čime je zapravo završila svoju karijeru. Godine 1958. s kolegicom Micom Orlović vodila je nastupnu vijest iz svog studija na Velesajmu. Čak i danas, njezina iznimna sposobnost da bez napora priopći i najzamršenije vijesti ostaje tema rasprave. Njezina precizna artikulacija, besprijekoran naglasak i ritmično izvođenje zauvijek su ukorijenjeni u umovima ljudi. Gledatelji su se u nju uzdali, gledajući je kao osobu od povjerenja na televizijskom ekranu, a s vremenom je postala sinonim za pojam Dnevnik.

Vaša sposobnost uvjeravanja srž je vaše odgovornosti; bez postizanja ovoga, niste postigli ništa. Dužnost mi je da iskreno toplo pozdravim “Dobra večer!” i naše cijenjene gledatelje iznimno cijenimo. Neuvažavanje tog sentimenta doživjelo bi se kao izrugivanje, jer pronicljivo oko kamere ne zaobilazi takvu porugu, afirmirala je i cijenjena “prva dama Dnevnika”. Dušanka je dan bombardiranja zgrade televizije ispričala kao jedan od najstrašnijih i najčudnijih trenutaka u svom životu. Navečer 23. travnja 1999. imala je sreću da završi svoj posao i napusti to područje nekoliko sati prije početka NATO bombardiranja. U znak priznanja za zasluge odlikovana je Ordenom zasluga za narod okićenim srebrnim vijencem. Od 2010. godine Društvo novinara Vojvodine dodeljuje novinarkama, voditeljicama i spikericama nagradu „Novinski vitez – Dušanka Kalanj“.

Nagrada Mića Orlović dodjeljuje se novinarima, voditeljima i spikerima. Dušanka je, unatoč brojnim udvaračima koji su se borili za njezinu naklonost i pokušavali osvojiti njezino srce, odlučila ostati neudana cijeli život. Osim redateljske uloge, okušala se i u glumačkim vodama, debitirajući u filmu “Ne diraj sreću” iz 1961. uz cijenjene glumce Irenu Kolesar, Pavla Vuisića i Slobodana Perovića. Ovaj poznati spiker preminuo je u Beogradu 12. ožujka 2010. u 76. godini života, ostavivši za sobom trajno i utjecajno nasljeđe.