Malo je poznato da je legendrni pjevač svojevremno imao velikih problema sa alkoholom zbog čega je u pitanje došao i njegov brak. „Mrčajevački slavuj“ Miroslav Ilić debitovao je u muzičkoj industriji 1962. godine, ostavivši trajan uticaj na narodnu muzičku scenu bivše Jugoslavije. Ilić je od malih nogu bio udubljen u muziku, što je u velikoj meri uticalo na njegovu ljubav prema pevanju. Sa svojim izrazitim glasom i iskrenim izrazom, brzo je postao istaknut u svijetu popularne muzike.
Za kratko vrijeme postigao je ogroman uspjeh, te je počeo samo da niza hitove. Bezvremenski hitovi poput “Tebi”, “Božanstvena žena” i “Vino točim, ali vino ne pijem” odjeknuli su kod publike širom regiona, osvojivši njihova srca. Pjesme se slušaju i dan danas, iako je muzika u skroz drugom pravcu otišla nego što je bila tada.
Miroslav Ilić, ikona u oblasti narodne muzike, rođen je 10. decembra 1950. godine u živopisnom selu Mrčajevci, kod Čačka. Njegove formativne godine oblikovale su jednostavnost i skromnost seoskog života, kao i muzički uticaji koji su ga okruživali.
Muzika je bila sastavni dio svakodnevice u njegovoj porodičnoj kući, gdje su bila uobičajena okupljanja prijatelja i rodbine. U vreme kada su radio aparati bili retkost, Miroslavov otac je posedovao jedan, pružajući mu priliku da istražuje različite muzičke žanrove i otkriva različite umetnike.
Miroslav Ilić je otvoreno priznao svoju prošlu borbu sa alkoholom, ističući da je to sada daleka uspomena. Za to vrijeme iskreno je priznao da nije ponosan na svoju ovisnost i čak je iznio dosad nepoznate detalje. Jednog jutra se probudio i stao pred ikonu Svetog Đorđa, opominjući sebe govoreći: “Budalo, nećeš više podleći ovome.”
Problem za njega bila je njegova nesposobnost da se nosi sa alkoholom. Međutim, došao je do spoznaje da može uživati ​​u životu i bez toga. U martu 1989. popio je svoje poslednje piće, izjavivši u sebi: “Miroslave, alkohol nije namenjen tebi. To ti više neće pasti na pamet.” Izrazivši zahvalnost, pevač je uzviknuo da od tada nikada nije doživeo ovakvu situaciju.
Proslavljeni vokal je naglasio da se nikada nije dogodio slučaj da bi danima odsutan od kuće zbog pijanstva, te da je nakon napada pijanstva naučio kako da se brine o sebi mjesecima. Tokom svog nastupa u Scenariju, Miroslav je ispričao jedan nezaboravan događaj iz svoje prošlosti.
  • Prema njegovim rečima, jednom je impulsivno zapalio garderobu svoje supruge Gordane nakon što je ona izrazila frustraciju što nema šta da obuče. Iako je i dalje nepoznato kako je Gordana reagovala na ovaj događaj, jasno je da je duboko povređena Miroslavovim postupkom.
Razmišljajući o ovom trenutku, Miroslav je priznao da u tom trenutku nije razmišljao racionalno. Iako nije iskazao ponos svojim ponašanjem, takođe je jasno stavio do znanja da ne žali ni za jedan od svojih prošlih postupaka, čak i ako su bili štetni.
Odrastajući, Miroslav je bio okružen raznolikim spektrom muzičkih zvukova, od legendarnih melodija Džimija Hendriksa, Dženis Džoplin i Orlova do rezonantnih melodija tradicionalnih narodnih pesama koje su ispunjavale njegov dom.
Ovi rani slušni uticaji odigrali su ključnu ulogu u oblikovanju njegovog jedinstvenog ukusa i stila u muzici. Miroslav se u početku školovao u Gimnaziji u Čačku, gde je stekao čvrste temelje znanja. Međutim, njegov put je krenuo drugim putem kada je doneo odluku da se uputi u Skoplje sa namerom da nastavi dalje studije elektrotehnike na cenjenom fakultetu.
Uprkos tome što se upustio u ovu akademsku težnju, Miroslavova ljubav prema muzici i pevanju pokazala se ubedljivijom od njegove želje za tradicionalnom karijerom. Shodno tome, napravio je izbor koji mu je promijenio život da napusti studije i svesrdno se posveti svijetu muzike, zauvijek mijenjajući tok svoje budućnosti.