Njenog lika i glasa se sjećaju svi oni koji su živjeli u Jugoslaviji. Dunja Lango, poznata i kao Dunja Figenvald Puletić, bila je veoma poznata voditeljka, spikerka i novinarka u televizijskoj industriji bivše Jugoslavije, koja je stekla slavu u vioditeljskim krugovima. Od 1967. do penzionisanja 1999. godine radila je na poziciji spikera na RTV Beograd (ili RTS). Tokom svoje karijere ostvarila je zapažene uspjehe osvojivši ukupno šest puta cijenjenu novinarsku nagradu Gordana Boneti.

 

 

Ova nagrada se posebno dodeljuje vrhunskim radio i televizijskim spikerima u bivšoj Jugoslaviji. Pored toga, nagrađena je sa pet “Oskara popularnosti” od istaknutog TV magazina. Kao priznanje za njen izuzetan talenat i liderstvo, uručena joj je prestižna nagrada “Umetnik-lider Srbije” 1981. godine. Dunja Figenwald, ponosna majka Istoka i Srne Langa, došla je na ovaj svijet 27. novembra 1941. godine u Zagrebu. Rođena je od Ivana Figenwalda i Ljubočke de Grimanija kao njihovo najmlađe dijete.

O njenoj ljepoti se često pisalo, a gdje god se pojavila plijenila je pažnju svih. Njen život je bio pun turbulencija da se i dan danas priča o tome. Dok je odrastala, pohađala je osnovnu i srednju školu prije nego što je nastavila studij engleskog i francuskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Na kraju je diplomirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Dunja je kroz djetinjstvo njegovala i svoju strast prema baletu pohađajući zagrebačku školu i aktivno sudjelujući u dječjem “Pionirskom kazalištu”. U srednjoj školi je prvi put otkrila svoju ljubav prema glumi. Počevši od 1960. godine pa sve do 1967. godine radila je na RTV Zagreb. Nakon što je provela tamo, preselila se u Beograd i radila na RTV Beograd do 1999.

Tokom svog mandata obavljala je uloge spikera i voditelja informativnih, kulturnih i zabavnih programa na RTS-u. Osim toga, imala je priliku da vodi televizijske muzičke festivale i sarađuje na kvizovima. Godine 1977. ponosno je predstavljala JRT voditelje na Osnivačkoj skupštini voditelja iz cijelog svijeta tokom cijenjenog međunarodnog TV festivala u Monte Karlu.

Osim toga, ne samo da je vodila, već je preuzela i ulogu urednika emisija za Evroviziju. U periodu od decembra 1995. do aprila 1999. godine preuzela je ulogu urednika i voditelja renomiranog programa “Fashion Magazine”. Osim toga, svoje glumačko umijeće pokazala je u filmovima Moja luda glava, Bez i Bombaši. Dunja Lango, izvanredna televizijska ličnost u Jugoslaviji, osvojila je čitav narod svojom kombinacijom obrazovanja, profesionalnosti, zadivljujuće dikcije i istančanog lica koje je zahtijevalo pažnju.

Ne samo da je imala zadivljujući izgled, već je i njeno držanje i elegancija bili istinske dame, ostavljajući trajan utisak na sve koji su je sreli. U eri medija koju su obeležile Dušanka Kalanj, Ljlja Marković i ona sama, akcenat je stavljen na to da se bude prepoznat po glasu, a ne po izgledu.

Ona je istakla obrazovanje i učenje jezika. Rođena u Zagrebu 27. studenog 1941. Dunja Figenvald je na svijet došla kao mlađi izdanak Ivana Figenvalda i Ljubočke de Grimanija. Nakon završenog osnovnog i srednjeg obrazovanja, diplomirala je anglistiku i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pored srednjoškolskih studija, upustila se u svijet glume. Svoje vrijeme posvetila je ovladavanju dikcijom, artikulacijom, scenskim prisustvom i umjetnošću pokreta.

  • Njena strast prema jezicima dovela ju je do toga da pohađa kurseve engleskog, francuskog i italijanskog jezika na cijenjenom Institutu za strane jezike. Od 1960. godine do lipnja 1967. godine zaposlena je na Radio-televiziji Zagreb. Nakon što je provela tamo, preselila se u Beograd 1967. godine i obezbedila mesto na Radio-televiziji Beograd. U ulozi spikera i voditelja svoje talente pokazala je u informativnim i kulturno zabavnim programima RTS-a.

Pored toga, preuzela je odgovornost da vodi televizijske muzičke festivale i da sarađuje na kvizovima. Njen doprinos na polju predstavljanja prepoznat je kada je predstavljala JRT i svoj program na Osnivačkoj skupštini voditelja iz cijelog svijeta tokom međunarodnog TV festivala u Monte Karlu 1977. godine. Kako se navodi na sajtu “RTS”, bila je odgovorna i za voditeljstvo i za montažu emisija za Evroviziju tokom svog boravka na RTS-u.

  • Međutim, odlučila je da se povuče sa svoje pozicije u junu 1999. godine. Jedan od njenih značajnih doprinosa industriji zabave uključuje vođenje popularnih emisija kao što su “Nedjeljom popodne”, “Na četiri točka”, “Sedam zamki”, “Dva kapetana” i “Nasmiješite se, molim vas!”. Takođe, bila je uključena u organizovanje renomiranih festivala „Beogradsko proleće” i „Igre bez granica”.

Međutim, odlučila je da odustane od voditeljske uloge tokom godine kada je odlučeno da se u program „Beogradskog proleća” ugradi veče narodne muzike. Kako se navodi na njenom sajtu, stavljena je na obavezno odsustvo od januara 1992. do decembra 1995. godine po naredbi Milorada Vučelića, bivšeg generalnog direktora RTS-a.

Nakon završetka bombardovanja 1999. godine, ponovo se našla podvrgnuta obaveznom odmoru i nakon toga se odlučila za penziju. Aktivno je učestvovala u značajnim poduhvatima zajedno sa Svetolikom Mitićem i raznim drugim pojedincima, dajući svoj glas i sinhronizujući se sa njihovim projektima. Pored toga, posvetila je svoje vreme čitanju tekstova za cenjeni filmski časopis “Zastava filma”, koji su naknadno prikazivani pre filmskih projekcija u jugoslovenskim bioskopima i na istaknutim gradskim trgovima.

U periodu od četiri godine, počevši od decembra 1995. do aprila 1999., preuzela je ulogu urednika i voditelja renomirane emisije “Fashion Magazine”. Pored ostalih svojih talenata, svoje glumačko umijeće pokazala je iu raznim filmovima. Vuk Vučo je još 1971. godine režirao film “Moja luda glava”, gde je uz Batu Živojinovića preuzela glavnu žensku ulogu.

Nakon toga, glumila je u još dva filma, i to “Bež” 1972. i “Bombarderi” 1973. godine. Nakon što je u šest navrata stekla priznanje dobitnika cijenjene novinarske nagrade Gordana Boneti, učvrstila je svoj status jedne od najizuzetnijih radijskih i televizijskih spikerki u bivšoj Jugoslaviji.

Osim toga, osvojila je pet “Oskara popularnosti” od renomiranog magazina “TV Review”. Naime, 1981. godine dobila je nagradu cenjeni „umetnik-vođa Srbije“. Bila je poznata kao “dama sa četiri prezimena” zbog svoje bogate bračne istorije. Nakon što se tri puta udavala za muškarce iz različitih zemalja, Dunjino emotivno stanje i kompletno ime bi se publici otkrilo kroz isticanje njenog novog prezimena na ekranu tokom informativnih emisija ili u špicama.

  • U mladosti je prvi brak sklopila u Zagrebu dok je studirala engleski jezik za Podravicu. Suprug joj je bio novinar Milan Sigetić. Kasnije je ušla u drugi brak sa Milanom Miličevićem Langom, koji je bio predstavnik sedme sile. Ova veza dovela ju je do preseljenja u Beograd u dobi od dvadeset šest godina, gde je ostala do kraja života. Godine 1968. Lang i ona su dočekali sina Istoka, a četiri godine kasnije rođena je kćerka Srna, uspješna glumica i autorka dva romana.

Njen treći suprug Živko Puletić, uspešni preduzetnik iz Crne Gore, dobio je sina Luku 1986. godine. Po povratku iz Pariza, Živko je osnovao biznis u srcu Beograda, prenosi magazin “Hello”. Povjereni s povjerenjem. Njena principijelnost i izuzetna profesionalnost ostavili su trajni utisak kako na publiku, tako i na njene kolege, jer je svoja saznanja o televizijskom gostovanju otvoreno podelila sa listom „Politika” u nadi da će recept preneti svojim mlađim vršnjacima.

Kako bismo našoj publici pružili inteligentan, sofisticiran i zadivljujući sadržaj, pažljivo smo odabrali raznoliku grupu mladih i iskusnih pojedinaca koji posjeduju i talenat i stručnost. Naš tim saradnika uključuje renomirane umjetnike, slikare, pisce, muzičare, arhitekte i glumce koji su svoje radove i ideje ljubazno podijelili kao gosti na našoj platformi. Cilj je bio da se gledaocima pruži širok spektar tema i informacija koje su istovremeno zanimljive i informativne.

Njen rad odiše sofisticiranošću, što je posebno vidljivo u odabiru predmeta i programskih sadržaja. Ovu posebnost dodatno potvrđuje ocjena ankete gledalaca, koja je objavila: „Čak i da su vaše riječi neistine, mi bismo i dalje svim srcem vjerovali u vašu iskrenost. U 74. godini života preminula je u svom domu u Beogradu 19. novembra 2015. godine.