Naš organizam je sličan preciznom mehanizmu koji savršeno funkcioniše ako svi njegovi dijelovi rade dobro. Kada neki organ oboli naše tijelo nam šalje signale koje na  žalost često zanemarujemo. Smještena na prednjem dijelu vrata, štitna žlijezda, iako se često zanemaruje, igra ključnu ulogu u održavanju našeg općeg blagostanja. Odgovorna za regulaciju hormona, ova mala žlijezda je bitna komponenta našeg endokrinog sistema. Nažalost, kao i svaki drugi organ, štitna žlijezda je podložna raznim bolestima, uključujući i rak. Pojava karcinoma štitne žlezde služi kao oštar podsjetnik na značajan uticaj koji ova naizgled beznačajna žlijezda može imati na naše živote.

 

 

  • Iako se o tome često ne govori u svakodnevnim razgovorima, poznavanje raka štitnjače može značajno uticati na rano otkrivanje i uspješno liječenje. Prognoza za ovu vrstu raka je vrlo povoljna, a mnogi pacijenti doživljavaju potpuni oporavak nakon dijagnoze i liječenja.

Snežana Polovina, cijenjena endokrinologinja, tijekom izlaganja u Poliklinici RTS govorila je o štitnoj žlijezdi, osvjetljavajući simptome koji proizlaze iz poremećaja rada štitnjače i dajući dragocjene smjernice kako reagirati kada ih prepoznamo.

Smještena u prednjem dijelu vrata, odmah ispod Adamove jabučice i teče paralelno s dušnikom, štitnjača poprima oblik leptira i funkcionira kao endokrina žlijezda.

U tijelu svaki hormon štitnjače ima posebnu ulogu, utječući na širok raspon tjelesnih funkcija. Ovi hormoni imaju dubok učinak na metabolizam, rast, razvoj, rad srca, seksualnu funkciju kod muškaraca i žena, održavanje trudnoće, razinu glukoze u krvi, tjelesnu temperaturu i metabolizam kalcija.

 

Osjećaj umora, popraćen čestim zaboravljanjem i kognitivnim poremećajima, često se manifestira kod osoba koje imaju manjak hormona štitnjače. Ovaj nedostatak izravno utječe na mozak, uzrokujući njegovo usporeno funkcioniranje. Osim toga, smanjena cirkulacija krvi u koži dovodi do suhoće, jer se cjelokupna cirkulacija u cijelom tijelu usporava.

Ovo opće usporavanje utječe na metabolizam, probavu i zadržavanje tekućine, što rezultira nakupljanjem tjelesne masti. Nadalje, broj otkucaja srca se smanjuje, dok donji krvni tlak raste, a gornji opada, što rezultira užim jazom između ta dva. Povećava se prisutnost masnoća u krvi, što dovodi do višestrukog povećanja razine kolesterola. O tim je učincima elaborirala dr. Snežana.Kad god se pojave ovi simptomi, ključno je obaviti temeljit pregled štitnjače.

Čvorovi u štitnoj žlijezdi

Prema riječima liječnika, čvorići mogu biti različite veličine, a neki su toliko mali da se ne vide čak ni ultrazvukom. Unatoč svojoj veličini, ovi čvorovi još uvijek mogu biti vrlo zloćudni. Na primjer, postoji vrsta medularnog karcinoma štitnjače koja mjeri samo jedan do dva milimetra, ali predstavlja značajan rizik za malignu bolest.

Za određivanje malignog potencijala ovih čvorova koriste se tumorski markeri. Procjenjuje se razina kalcitonina, što pomaže u utvrđivanju ima li bilo koji od ovih čvorova potencijal za razvoj malignih tumora. Zanimljivo je da postoje slučajevi u kojima su se veći čvorovi veći od 6 cm zapravo transformirali u bezopasne ciste ispunjene tekućinom.

 

Koji čimbenici povećavaju šanse za razvoj raka štitnjače?

  • Razvoj raka štitnjače može se pripisati različitim čimbenicima rizika, uključujući genetske mutacije, neodgovarajuće razine joda i izloženost zračenju. Unutar štitnjače može nastati nekoliko benignih izraslina, poput guše, koja uključuje povećanje žlijezde i stvaranje kvržica ili izbočina. Važno je napomenuti da gušavost ne metastazira u druge dijelove tijela i obično nije stanje opasno po život.

Čvorovi na štitnjači, bezopasne izrasline koje se nalaze u štitnjači, mogu se manifestirati kao kvržice. Dok mali postotak, u rasponu od 5 do 15 posto, ovih kvržica ima potencijal da se razvije u rak, većina to ne čini. S druge strane, maligne izrasline u štitnoj žlijezdi imaju sposobnost invazije na okolna tkiva i metastaziranja u različite dijelove tijela.