Blagdan Tucindan tradicionalno se obilježava dva dana prije Božića. Podrijetlo njegovog imena može se pratiti unazad do jedinstvene prakse omekšavanja pečene svinjetine ili janjetine udaranjem tupom stranom sjekire, koristeći uši alata. Taj se proces provodio na platnenoj vrećici napunjenoj solju i postavljenoj na čelo životinje, nakon čega je slijedilo klanje svinje ili janjeta u stanju dezorijentacije. Nadalje, pečeno prase ili janje kolokvijalno se nazivalo “božićnim drvcem”.

Obično se kod pripreme pečenice za klanje bira mlado prase, poznato i kao nerast, ili janje veselica. Međutim, u nekim krajevima strogo je zabranjeno na slavljeničkom stolu staviti piletinu, gusku, patku ili puretinu. Ovo vjerovanje proizlazi iz ideje da ova pernata stvorenja simboliziraju uništenje i kaos, dok kljucaju i razbacuju zemlju. Zanimljivo je da ako se bilo koja od ovih ptica zakolje za juhu, njihove glave i noge se odmah odbacuju.

Tradicija povezana s klanjem svinjskog lungića vjerojatno potječe iz davnih, poganskih vremena i bila je vezana uz žrtvene prakse. Pravoslavna crkva prihvatila je i odobrila ovaj običaj, jer je pružao prijeko potreban izvor hrane nakon šestotjednog božićnog posta, osobito tijekom oštrih zimskih mjeseci obilježenih jakim mrazom. Pojedinci za božićnu gozbu biraju najfinijeg praseta ili janjetinu, dok se drugi odlučuju za puricu ili piletinu. Odabrana životinja mora imati besprijekoran bijeli izgled, bez ikakvih mrlja ili fizičkih nedostataka. Sljedećeg dana, na Božić, životinja se peče do savršenstva i kuša kao ukusan blagdanski obrok.

Tucindan je ukorijenjen u dva značajna vjerovanja i običaja koji imaju veliki značaj.

1. Za vrijeme Tucindana važno je suzdržati se od prinošenja bilo čega iz vlastitog ukućana, jer će to rezultirati odlaskom imovine iz kuće cijelu godinu. To uključuje novčane darove. Na ovaj određeni dan, jedina dopuštena radnja je podmirenje svih nepodmirenih dugova, osiguravajući uspješnu godinu koja slijedi.

2. Smatra se neprikladnim fizički disciplinirati djecu u ovoj važnoj prigodi, jer se vjeruje da će takvi postupci rezultirati njihovim nedoličnim ponašanjem tijekom cijele godine. Nadalje, prevladava uvjerenje da će udaranje djece uzrokovati pojavu bolnih čireva upravo na onom mjestu gdje su udarena.

Za vrijeme tucindanskih svetkovina u pojedinim krajevima običaj je da se u večeri sudjeluje sjedeći na podu, a ne za stolom. Obred počinje polaganjem soli i češnjaka, a potom pogača, grah, kupus i druga posna jela. Bitno je da se domaćin tijekom obroka orijentira prema istoku. Pripreme za Božić, proslavu rođenja Hristovog, počinju na Tucindan, kada se kuća kiti i sprema za veselje.