Bernarda Marovt, slovenska ljepotica, ponijela je željnu titulu Miss Jugoslavije 1982. godine na dugo očekivanom izboru održanom u Zagrebu. Općenito cijenjena kao jedna od najljepših natjecateljica koje su ikad krasile natjecanje, osvojila je srca mnogih svojom neosporivom ljepotom. U bivšoj Jugoslaviji i šire Bernarda Marovt imala je sličan status kao Cindy Crawford, Naomi Campbell, Helena Kristensen i Linda Evangelista u svijetu.

Bernarda je sklopila partnerstva s renomiranim modnim dizajnerima, utjecajnim stilistima, međunarodno priznatim fotografima i glavnim igračima u industriji donjeg rublja i kupaćih kostima. Njezina neodoljiva privlačnost i zadivljujuća ljepota očaravala je muškarce diljem bivše Jugoslavije, ali joj je jedan čin nepažnje nanio težak danak. Magazin “Start” u Jugoslaviji, ekvivalent “Playboyu”, objavio je njene eksplicitne fotografije u svom kalendaru za 1982. godinu.

Bernardine zadivljujuće fotografije imale su značajnu ulogu u nevjerojatnom uspjehu prodaje u 350.000 primjeraka upravo tog broja. Zbog prisutnosti tih fotografija smatra se nepodobnom za titulu najljepše žene svijeta na izboru u Londonu. Ipak, dobila je priznanje za svoju fotogeničnost lentom Miss fotogeničnosti. Tijekom vrhunca svoje manekenske karijere stekla je značajno bogatstvo, a izvještaji sugeriraju da je zarađivala impresivnih 3000 dolara dnevno. Godine 1990. okrunjena je kao najistaknutiji talijanski model, nakon čega je stekla prestižne titule europskog top modela i najfotogeničnijeg lica svijeta 1992. Osim toga, iste je godine počašćena nagradom za životno djelo, a 2000. dobila je cijenjenu titulu slovenske ljepotice stoljeća.

Bernarda je i nakon missice ostala zaštitno lice nekada popularnog kozmetičkog brenda Samantha iz Maribora, koji proizvodi Zlatorog. Bernarda je u razgovoru za Večernji.hr izrazila radost što je zapamćena kao najzgodnija jugoslavenska misica. Unatoč proteku vremena, još uvijek razmišlja o trenucima u kojima je stjecala vrijedna znanja iz raznih životnih sfera. Ona čvrsto vjeruje da se ništa ne događa slučajno, i kao rezultat toga sada svemu pristupa s pozitivnim pogledom. Trenutno Bernarda prenosi svoju mudrost mladima, muškarcima i ženama, dijeleći svoja iskustva i vodeći ih njihovim vlastitim stazama.

Tijekom tog razdoblja intenzivno sam se posvetio radu, kako u zemlji tako iu inozemstvu, osnivajući agencije u više zemalja i svakodnevno putujući u najbolje i najočaravajući gradove diljem svijeta. Iako danas ima 62 godine, ova jugoslavenska ljepotica i dalje zrači svojom neprolaznom ljepotom. Boraveći u Sloveniji i Italiji, točnije Milanu, otvorio je vlastitu modnu agenciju u renomiranom modnom središtu. Ostaje intrigantno da se nastavlja baviti karijerom modela, aktivno sudjelujući u snimanjima reklama.

Dugi niz godina posvetila se koordiniranju natjecanja fotomodela u Sloveniji, uz osnivanje manekenske institucije “Berniemodels” za ambiciozne mlade modele. Osim toga, ona ispunjava ulogu menadžerice, usmjerava i podržava mlade talente. S vremena na vrijeme Bernarda na svom Instagram profilu podijeli fotografije koje daju uvid u njezin izgled u sedmom desetljeću.