Čkalja će zauvijek ostati upamćen po brojnim ulogama u domaćoj kinematografiji. I dan danas, mnogi se sjećaju njegovih uloga i vrlo rado citiraju ono što je njega proslavilo. Nadaleko prepoznat kao jedan od najvećih komičarskih talenata u regionu, Čkalja je ostao u najdražem sjećanju po ulozi Jarića Živadina u omiljenoj komediji “Kamiondžije”.  Međutim priča se da je Miodrag Petrović Čkalja, proslavljeni jugoslovenski komičar, odbio je saradnju sa osmoricom svojih kolega

  • Čak i danas, njegova divna izvedba nastavlja da nasmijava generacije koje nisu bile ni žive tokom produkcije serije i filma. Čkaljine nezaboravne uloge u “Servisu”, seriji “Ljubav na seoski način”, “Vruć vetar” takođe su ostavile nezaboravan utisak na publiku.

Čkaljin kolega Božidar Bole Stošić prije nekoliko godina otkrio je da Čkalja vodi “crnu listu” glumaca s kojima ne želi raditi, prije svega zbog temperamenta pojedinih kolega. Navedeno je da je ova lista dovela do uklanjanja pojedinih pojedinaca sa seta, a Stošić je rekao da je upravo zbog Čkalje odbio ulogu u “Boljem životu”.

„Nisam bio deo ‘Boljeg života’ jer bih morao da delim direktne scene sa Miodragom Petrovićem Čkaljom”, objasnio je Stošić. Tokom sastanka u Beogradskom dramskom pozorištu, Bole Stošić je otkrio da se našao na listi od osam glumaca sa kojima druga osoba nije želela da sarađuje.

Stošić je oklijevao da učestvuje u snimanju, plašeći se da će odmah biti otpušten. Stošić je takođe izneo svoje viđenje neslaganja, rekavši: “Bio mi je draga osoba, ali ga je mučila nesreća. Njegova ogromna popularnost, posebno kao Čkalja sa malih ekrana, sprečavala ga je da slobodno šeta ulicama.”

Stošićeva priča nije jedina koja osvetljava zategnute odnose u kojima je Čkalja. Godinama se šuška o sukobima između njega i Pavla Vuisića. Navodno, Vuisić je izrazio nezadovoljstvo Čkaljinim pretjerano dramatičnim stilom glume, koji mu je bio nepodnošljiv.

Uprkos njihovom naizgled nerazdvojivom prijateljstvu na sceni, njihove interakcije u stvarnom životu bile su pune poteškoća. Čkalja i Pavle su potpuno prekinuli veze. Moj muž je imao fizičku snagu, za razliku od njega koji je bio fizički slab. Miodrag je pridavao veliku važnost svojim glumačkim sposobnostima, dok je Pavle tvrdio da nije glumio pred kamerama, već se jednostavno ponašao.

  • Ovaj uvid je podijelila i Mirjana Vuisić, udovica proslavljenog glumca. Tokom poslednjih godina života, voljeni komičar je doživeo duboku tugu zbog svoje samoće. Njegove kolege su ga napustile, a on je svjedočio gubitku svojih prijatelja, jednog po jednog. Kao rezultat toga, Čkaljin ikonski osmeh počeo je da bledi.

Godine 2002. dobio je prestižnu nagradu “Car Konstantin” za životno djelo. Čkalja se 2002. godine zahvalio na prestižnoj nagradi, rekavši da bi, da je bio u Americi, zahvalio supruzi, djeci, svekrvi, producentu i reditelju.

Međutim, u voljenoj Srbiji, želeo je da oda priznanje svom nadređenom u supermarketu koji povremeno pruža pomoć za penziju, komšiji koji mu ostavlja mleko i pouzdanom poštaru koji mu dostavlja penziju.

Uprkos spekulacijama o njegovim finansijskim poteškoćama i glasinama o siromaštvu i gladi, Čkalja je ove tvrdnje demantovao, navodeći da mu je, kao i svakom drugom penzioneru, jedini izvor prihoda penzija.

Pojasnio je da su priče o tome da je gladovao potpuno neistinite. Čak i moj komšija, koji se oslanja na penziju od pet hiljada, uspeva da izbegne glad. Svi se trudimo i pronalazimo načine da se izborimo.