Potrebno je voditi adekvatnu brigu o svom zdravlju, a ono što rijetko ko zna jeste kako se to radi. Naš organizam je savršen mehanizam ali samo ako vodimo računa o njemu. Mnogi specijalisti su nudili svoja rješenja, ali se čini da je dr. Radmila primjetila nešto što mnogi nisu. Dala je  detaljno objašnjenje steatoze, medicinskog izraza koji označava nakupljanje masti u jetri.

 

  • Prema  mišljenju poznate doktorice , masna jetra se može manifestirati kod mlađih osoba, uključujući i djecu, iako je češća u dobi od 40 do 50 godina. Naime, ovo stanje često ostaje neprimijećeno u svojim ranim fazama, čak i među djecom, što naglašava važnost sprovođenja odgovarajućih terapijskih mjera.

Ove mjere uključuju suzdržavanje od konzumacije alkohola ako to doprinosi problemu, kao i prilagođavanje načina života kao što je smanjenje tjelesne težine i povećana fizička aktivnost. Liječenje masne jetre prvenstveno se vrti oko rješavanja osnovnih uzroka koji su doveli do njenog razvoja.

Dodatno, preporučljivo je ugraditi specifične suplemente, kao što su vitamini E i C, koji mogu olakšati regeneraciju jetre i pružiti antioksidantnu podršku. Dr Vukićević ističe značaj ishrane u liječenju masne jetre, ističući smjernice Svjetske zdravstvene organizacije. Posebno se izdvaja mediteranska dijeta koja potiče konzumaciju povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica, a obeshrabruje unos masne i pržene hrane.

Ključ za održavanje zdravlja jetre leži u usvajanju niske masnoće, niskokalorične, biljne dijete. Vrijedi napomenuti da se osobama s problemima žučne kese savjetuje da se klone jaja zbog visokog sadržaja kolesterola. Saveti i pristup dr Ješić Vukićević pružaju dragocenu podršku u prevenciji i lečenju masne jetre, sa posebnim fokusom na prihvatanje zdrave ishrane i promene načina života.

Moderni svijet sve veći naglasak stavlja na promoviranje dobro zaokruženog načina života i davanje prioriteta fizičkom zdravlju. Ishrana, koja ima značajan utjecaj na naše fizičko i mentalno blagostanje, igra ključnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja. Kao rezultat toga, raste svijest o važnosti uključivanja prirodne hrane u našu svakodnevnu prehranu.

  • Med i pčelinji proizvodi su stekli popularnost zbog brojnih korisnih svojstava, a sve više pojedinaca počinje da prepoznaje prednosti koje nude. Med, osim što je ukusna poslastica, bogat je esencijalnim nutrijentima. Prepuna antioksidansa, vitamina i minerala, jača imuni sistem, pružajući odbranu od bolesti i infekcija.

Osim toga, njegova antibakterijska svojstva čine ga efikasnim lijekom za ublažavanje simptoma prehlade i kašlja. Pčelinji vosak, još jedan vrijedan pčelinji proizvod, nalazi primenu u širokom spektru industrija. U oblasti kozmetike, pčelinji vosak igra ključnu ulogu u proizvodnji balzama za usne, losiona za kožu i prirodnih krema.

Svojom sposobnošću da kožu održava hidratiziranom i zaštićenom od vanjskih oštećenja, pčelinji vosak daje glatku i luksuznu teksturu. Nadalje, ova svestrana supstanca posjeduje terapeutske kvalitete koje je čine popularnim izborom u aromaterapiji, zahvaljujući svojoj nježnoj aromi i ljepljivoj prirodi, koja pomaže u opuštanju i tijela i uma.

Ne samo da je pčelinji vosak cijenjeni sastojak u izradi svijeća, stvarajući privlačnu atmosferu, već ima i potencijal da podiže raspoloženje i pročišćava zrak u svojoj okolini. U našem modernom društvu, gdje je potražnja za prirodnim proizvodima u porastu, med i pčelinji vosak blistaju zbog svojih brojnih prednosti, nudeći jednostavne, ali moćne resurse za očuvanje cjelokupnog zdravlja i blagostanja.

Kada govorimo o vosku, obično mislimo na pčelinji vosak ili sličnu tvar. Pčelinji vosak proizvode pčele i obično se koristi u stvaranju saća. Međutim, izraz “vosak” zapravo obuhvata širok spektar supstanci koje imaju slična svojstva kao pčelinji vosak: – Sposobnost promjene oblika ili oblika na tipičnoj sobnoj temperaturi.

– Temperatura pri kojoj prelazi iz čvrstog u tečno stanje viša od 45 °C, što ga izdvaja od masti i ulja. – Za razliku od brojnih vrsta plastike, ona ima relativno nizak viskozitet topljenja. – Ne rastvara se u vodi. Karakteristika hidrofobnosti je definišuća karakteristika voskova.

Voskovi se mogu dobiti iz prirodnih izvora poput životinja ili biljaka, dobiveni preradom nafte ili potpuno sintetički u prirodi. Značajni primjeri prirodnih voskova uključuju parafin, koji se dobija iz ulja, i karnauba, koji se dobija iz biljaka.

Čak i vosak koji se nalazi u ljudskom uhu potpada pod ovu klasifikaciju. Osim toga, određene umjetne tvari poput silikonskog voska pokazuju slična svojstva i također su klasificirane kao voskovi.