Kronična bubrežna bolest, koja se često naziva “tihim ubojicom”, poznata je po nedostatku vidljivih početnih simptoma. Zapanjujuće, vjeruje se da nevjerojatnih 90 posto pojedinaca ostaje nesvjesno svojeg stanja sve dok ono ne dosegne uznapredovali stadij. Napredovanje bubrežne bolesti može u konačnici rezultirati zatajenjem bubrega, što zahtijeva ili dijalizu ili transplantaciju. Takvo stanje može dovesti do dodatnih teških zdravstvenih komplikacija, poput srčanog ili moždanog udara.

Prema dr. Jingduan Yangu, praktičaru kineske i zapadne medicine te osnivaču i medicinskom direktoru Instituta za integrativnu medicinu Yang, bilo je slučajeva u kojima su njegovi mlađi pacijenti imali značajne probleme s bubrezima. Nažalost, zbog kašnjenja u traženju medicinske pomoći, njihove mogućnosti liječenja postale su ograničene. Slobodna Dalmacija javlja da se ovi pacijenti pravodobno obratili za pomoć moglo se izbjeći pogoršanje bubrežne funkcije.

Prema dr. Yangu, smanjena funkcija bubrega može dovesti do određenih ranih simptoma bubrežne bolesti za koje se u početku ne može činiti da su povezani sa samim bubrezima. Unutar svog popisa naveo je ukupno sedam simptoma koje treba pažljivo promatrati. Pojavljuju se simptomi poput mučnine, povraćanja i smanjenog apetita. Bubrezi, kada dožive zatajenje, mogu rezultirati nakupljanjem toksina, metaboličkom acidozom i neravnotežom elektrolita u tijelu. Ti učinci zatim mogu dovesti do poremećaja u gastrointestinalnom sustavu, manifestirajući se simptomima poput mučnine i povraćanja. Važno je prepoznati da problemi s probavom mogu biti izravno povezani s radom bubrega. Prisutnost anemije često se podudara s kroničnim umorom.

Prisutnost anemije, koju karakteriziraju simptomi kroničnog umora, često je povezana s lošim radom bubrega. Koža koja je nadražena i izaziva želju za češanjem. Nepravilan rad bubrega može rezultirati neadekvatnom eliminacijom toksina, što dovodi do razvoja suhe i svrbežne kože. Uz to, bolest bubrega može poremetiti ravnotežu određenih hormona u tijelu. Prema dr. Yangu, kada se suočite sa svrbežom kože, važno je istražiti više od jednostavnog savjetovanja s dermatologom ili pribjegavanja lijekovima. Ključno je razmotriti potencijalni temeljni uzrok zatajenja bubrega. Osim toga, svrbež kože također se može pripisati nedostatku vitamina B6 ili cinka ili višku amonijaka u krvotoku.

Promjene u sastavu urina. Bubrezi igraju vitalnu ulogu u proizvodnji urina. Ako se pojave bilo kakvi problemi s bubrezima, urin može pokazivati ​​znakove kao što su zamućenost, pjenastost ili prisutnost krvi. Prema dr. Yangu, nije neuobičajeno povremeno primijetiti mjehuriće u urinu. Međutim, ako postoji višak proteina u urinu, to može ukazivati ​​na oštećenje bubrega i može dovesti do pjenastog urina. Ako mjehurići potraju u urinu dulje od 30 sekundi, savjetuje se konzultirati liječnika. Prisutnost krvnih stanica može biti naznačena ako urin izgleda tamno i žuto. Važno je uzeti u obzir da konzumacija vitamina B kompleksa može uzrokovati žutu ili crvenu boju urina.

Kad bubrezi ne rade pravilno, proizvodnja urina može biti smanjena. To se događa jer oštećeni bubrezi mogu imati problema s učinkovitim filtriranjem krvi, što rezultira smanjenjem izlučivanja urina. Prema načelima tradicionalne kineske medicine, manifestacija smanjene energije bubrega je pojava učestalog mokrenja danju i prekomjernog mokrenja noću. Iako možda nije moguće identificirati probleme s bubrezima putem kemijske analize, oni bi se potencijalno mogli energetski manifestirati. Stalna bol u donjem dijelu leđa, akutna ili kronična. Smješteni u donjem dijelu leđa, bubrezi igraju vitalnu ulogu u našem cjelokupnom zdravlju. U slučajevima kada osjetimo intenzivnu nelagodu u ovom području, postaje imperativ istražiti utječu li neki problemi na pravilan rad ovih organa.

Može se otkriti izrazita metalna aroma i okus. U slučajevima kada postoji kvar u radu bubrega, pojedinci mogu često osjetiti metalni okus u ustima. U težim scenarijima, osoba može osjetiti jak miris amonijaka nakon udisanja. Povišen krvni tlak kod osoba u mlađim godinama. Tipično, hipertenzija se manifestira kod starijih osoba, ali ako mlađa osoba doživi hipertenziju, to bi potencijalno moglo biti povezano s bolešću bubrega. Elastičnost stijenki krvnih žila ugrožena je visokim krvnim tlakom, što dovodi do oštećenja malih krvnih žila unutar bubrega i sprječava njihovu sposobnost da učinkovito filtriraju otpad. Uz to, bolest bubrega može poremetiti hormonalnu ravnotežu, što dovodi do povišenja hormona koji uzrokuju krvni tlak i nastavljanja štetnog ciklusa.

Poduzimanje preventivnih mjera za izbjegavanje čimbenika koji pridonose razvoju bolesti bubrega. Od presudne je važnosti poslušati savjete dr. Yanga o očuvanju zdravlja bubrega izbjegavanjem tvari koje mogu oštetiti rad bubrega, kao što je prekomjerna konzumacija prerađene hrane. Osim toga, važno je izbjegavati izlaganje teškim metalima, jer oni mogu dodatno opteretiti bubrege. Dr. Yang je posebno istaknuo rizik s kojim se suočavaju pušači, koji ne samo da unose teške metale, već imaju i povišen krvni tlak zbog nikotina u cigaretama. Nadalje, prisutnost melamina u plastičnim predmetima može dovesti do razvoja bubrežnih kamenaca i zatajenja bubrega, zbog čega je nužno suzdržati se od upotrebe plastičnih proizvoda za toplu hranu. Dr. Yang predlaže uključivanje prehrane bogate antioksidansima i protuupalnim svojstvima, zajedno s dodacima kao što su antocijanini, kurkumin, katehini, vitamini C i E i cink, koji pomaže u eliminaciji teških metala.