Svjetski mediji pomno analiziraju proročanstvo Babe Vange za 2024. godinu zbog trenutne situacije između Irana i Izraela. Nakon što je izgubila vid u dobi od 12 godina, Vangelia Pandeva Dimitrova, poznata kao Baba Vanga, izjavila je da joj je božanska sila podarila izvanrednu sposobnost da zaviri u budućnost. Navodnom dalekovidnošću točno je prorekla pojavu pandemije koronavirusa, tragičnu smrt princeze Diane i katastrofalnu černobilsku katastrofu. Sada se javlja bojazan jer mnogi razmišljaju o točnosti predviđanja Babe Vange u vezi s nadolazećim Trećim svjetskim ratom.

  • Cijenjena kao “Nostradamus Balkana”, ova bugarska proročica postigla je gotovo mitski status među teoretičarima zavjere. Prije nego što je umrla 1996., pomno je dokumentirala svoja proročanstva, koja su se protezala sve do 5079. godine, kada je objavila da će svijet doživjeti svoju konačnu propast. Daily Mail izvještava da nas, prema predviđanjima proročice, 2024. godine čeka mnoštvo užasa. Među njima su teroristički napadi u Europi, biološki napadi i izbijanje Trećeg svjetskog rata. Zabrinutost raste kako se događaji odvijaju na Bliskom istoku, budući da se mnogi brinu da bi se ove proročanske vizije mogle tragično materijalizirati s uznemirujućom lakoćom. Večernji list podsjeća da na društvenim mrežama kruže rasprave o potencijalnom globalnom ratu potaknute napadom Irana na Izrael.

Vanga je u svojoj objavi aludirala na prijeteći “val terora” i sugerirala mogućnost da moćna nacija koristi tajno biološko oružje. Svjetski čelnici sada su u stanju pripravnosti. Iranska vlada izričito je izrazila spremnost upotrijebiti oružje bez presedana ako Izrael uzvrati, piše Večernji list. Baba Vanga je u svojim predviđanjima izjavila da do 2017. Europa više neće postojati i umjesto toga postati pusta pustoš s vrlo malo preostalih stanovnika. Čak i dvadeset i pet godina nakon njezine smrti, zadivljujuća priča o slabovidnoj bugarskoj vidovnjaci, koju su od milja zvali Baba Vanga, i dalje osvaja.

  • Njezine proročanske vizije protežu se sve do 5078. godine, uključujući njezino jezivo predviđanje propasti svijeta. Bez obzira gledaju li pojedinci na Babu Vangu kao na običnu proricateljicu sudbine ili na regionalni pandan Nostradamusu, njezina proročanstva i dalje izazivaju osjećaj nelagode. Baka Vanga, poznata i kao Vanga Vangelija Pandeva Gušterova, imala je život ispunjen trijumfom i tragedijom. Rođena je 31. siječnja 1911. u gradiću Strumica, a potječe iz skromne sredine. Nažalost, majka joj je preminula kada je imala samo tri godine, a otac je otišao u rat. U dobi od 12 godina navodno ju je snažan uragan podigao s tla i silovito bacio dolje, što je rezultiralo teškim ozljedama i zatvorenim kapcima. Nevjerojatno, nikada više nije otvorila oči. Zanimljivo, baka Vanga je dve godine provela u Domu za slepe u Zemunu, gde je bila poznata kao Anđelija Tasić.

Tijekom boravka tamo doživjela je svoju prvu ljubav sa slijepim mladićem iz Bugarske. Međutim, njihova ljubavna priča naglo je prekinuta kada ju je otac vratio u Strumicu. Godine 1942. baka Vanga udala se za Dimitrija Gušterova, siromašnog bugarskog vojnika, te su se preselili u Petrič. Iako su u braku proveli točno 20 godina, nisu uspjeli imati djece. Nažalost, Dimitrijev život prekinut je zbog alkoholizma. Život bake Vange dokaz je otpornosti ljudskog duha, jer se suočavala s brojnim nedaćama, ali je ipak ostala nepokolebljiva na svom putu.

Image: 311531560, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Velichka Miteva / Alamy / Alamy / Profimedia
  • Nakon umirovljenja, Vanga se preselila u mirno selo Rupite, gdje je ljubazno dočekivala nebrojene posjetitelje sve do svoje smrti. Vjeruje se da je oko milijun pojedinaca tražilo njezinu pomoć, uključujući mnoštvo poznatih ličnosti. Godine 1996. Vanga se mirno udaljila u Rupitama i sahranjena u neposrednoj blizini cijenjene crkve Svete Petke. Rusko-ukrajinska produkcija “Vangelija” (2013.) inspiraciju crpi iz izuzetnog života bake Vange. U režiji Sergeja Berchukova, serija prikazuje tri glumice koje prikazuju Vangu u različitim razdobljima njezina života: Nataliju Nikolajevu, Irinu Rahmanovu i Elenu Yakovlevu. Serija se sastoji od 12 epizoda i ima retrospektivni pristup, počevši od 1996. godine kada je rusko izaslanstvo otputovalo u Bugarsku kako bi se susrelo s poznatom proročicom. Međutim, tek mlada novinarka Alisa dobiva privilegiju razgovarati s bakom Vangom, dok se otvara o svom osobnom putovanju i otkriva skrivene tajne svoje prošlosti.