Dobro utvrđena činjenica je da je ishrana bogata ribom i morskim plodovima nevjerovatno korisna za zdravlje. Mediteranska prehrana koja je bazirana na ovim namirnicama se smatra jednom od najzdravijih na svijetu. Često zanemarena, skuša je vrijedan resurs i odličan izvor antioksidansa. Ovi antioksidansi igraju vitalnu ulogu u jačanju ćelijskih membrana tijela i suzbijanju štetnog utjecaja slobodnih radikala. Važno je naglasiti da je skuša jedina riba koja može zadovoljiti sve energetske potrebe organizma.

 

  • Riba je puna proteina, a niste znali koja je zapravo najbogatija proteinima i mineralima. Iako mnogi možda nisu svjesni mnoštva zdravstvenih prednosti povezanih s konzumiranjem skuše, ključno je priznati da svaka hrana posjeduje različita hemijska svojstva koja izazivaju specifične efekte na tijelo. Naravno, ne treba ni pretjerivati sa unosom ove ribe. Hemijski sastav skuše je zaista izvanredan, može se pohvaliti povišenim nivoom proteina i masti. Ova koncentracija je posebno izražena kod skuše koja se ubire tokom zimskih mjeseci u sjevernim krajevima.

Skuša, klasifikovana kao masna riba zbog visokog sadržaja masti od 13 grama, hranljiva je opcija za one koji traže dobro izbalansiranu ishranu. Sa impresivnih 18 grama proteina, skuša pruža brz i efikasan izvor ishrane, nadmašujući stopu apsorpcije goveđih proteina. Njegov niskokalorični broj dodatno učvršćuje privlačnost skuše kao osnovnog proizvoda u ishrani.

Da bi se zadovoljile dnevne kalorijske potrebe, preporučuje se konzumacija oko 700 grama ribe. Međutim, važno je voditi računa o sadržaju masti u skuši. Ova riba se može pohvaliti bogatstvom nezasićenih masnih kiselina, koje ne samo da djeluju kao vrijedni antioksidansi već imaju i ključnu ulogu u jačanju ćelijskih membrana.

Jačanjem ovih membrana, ove specifične masne kiseline efikasno se bore protiv štetnih efekata slobodnih radikala. Određeni radikali imaju sposobnost da probiju ćelijske membrane i poremete njihovo normalno funkcioniranje, potencijalno dovodeći do niza bolesti, uključujući rak.

Da biste se zaštitili od takvih rizika, od vitalnog je značaja da napravite promišljen izbor kada je u pitanju vaša ishrana. Namjerno uključivanje ribljeg ulja u ishranu djece nije slučajna pojava; umjesto toga, to je svrsishodan izbor vođen obiljem nezasićenih masnih kiselina koje posjeduje.

Skuša, zbog svog povoljnog hemijskog sastava, igra ključnu ulogu u promicanju zdravog rasta i razvoja djece. Skuša je ključno uključiti u ishranu trudnica i dojilja zbog brojnih prednosti. Adolescenti također mogu iskoristiti prednosti uključivanja skuše u svoju ishranu jer potiče uravnotežen rast i optimalan razvoj unutrašnjih organa, osiguravajući opću dobrobit.

Skuša ne samo da se može pohvaliti bogatstvom vrijednih minerala već sadrži i esencijalne elemente u tragovima kao što su kalij, fosfor, fluor, sumpor, cink, hlor i natrijum, koji nude ogromne prednosti.

Osim toga, skuša služi kao bogat izvor vitamina B, posebno vitamina B12 i vitamina PP, koji oba igraju ključnu ulogu u sintezi DNK i metabolizmu masti. Redovno uključivanje skuše u ishranu može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, podržati probavni sistem i ojačati nervni sistem.

Ovaj nutrijent igra ključnu ulogu u omogućavanju optimalne zasićenosti kiseonikom i podržavanju proizvodnje hemoglobina. Mozak, koža i kosa za svoje dobro se oslanjaju na masti i nezasićene masne kiseline. Osim toga, obilje fosfora je neophodno za stvaranje enzima koji iniciraju hemijske reakcije unutar ćelija.

  • Među svim vrstama riba postoji jedna vrsta koja se ističe po izuzetnoj sposobnosti da zadovolji energetske potrebe organizma. Skuša, sa visokim sadržajem fosforne kiseline, igra vitalnu ulogu u jačanju ljudskog skeleta. To ga čini posebno korisnim za pojedince svih starosnih dobi, posebno za one koji se mogu susresti s mišićno-koštanim problemima kako odrastaju.

Podmlađujuća i obnavljajuća svojstva ribljih proteina su zaista izvanredna. Ovi proteini ne samo da doprinose regeneraciji tkiva, već imaju i ključnu ulogu u sintezi važnih jedinjenja kao što su hormoni, enzimi, imunoglobulini i hemoglobin.

Prisustvo omega-3 mononezasićenih masnih kiselina u ribi ima pozitivan utjecaj na zgrušavanje krvi i čak može usporiti napredovanje ateroskleroze. Osim toga, selen pomaže u prevenciji ateroskleroze utječući na zgrušavanje krvi i olakšavajući proizvodnju prostaciklina.

Kako biste osigurali adekvatan unos ovih vrijednih supstanci, preporučljivo je da ribu uključite u svoju prehranu barem jednom sedmično. Riba je bogat izvor esencijalnih nutrijenata, posebno omega-3 masnih kiselina. Mediteranska prehrambena piramida pruža sveobuhvatne smjernice koje naglašavaju važnost uključivanja ribe i morskih plodova kao dijela dobro izbalansiranog i zdravog plana prehrane.