Prošlo je točno pet godina otkako je preminuo cijenjeni izvođač, Marko Nikolić. Iako će ga rado pamtiti po brojnim portretima, njegovo utjelovljenje lika Gige Moravca nedvojbeno je uloga koja će zauvijek definirati njegovu ostavštinu. Ova uloga u najpopularnijoj seriji Bolji život zauvijek ga je obilježila. Tragično je otišao s ovog svijeta 2019. u bolnici Zvezda u Beogradu, usred previranja pandemije koronavirusa. Njegova kći Mia podijelila je srcedrapateljnu vijest o njegovoj smrti na Facebooku, popraćenu potresnom fotografijom na kojoj su prikazane godine njegovog rođenja i smrti.

 

Rođen 20. listopada 1946. u Kraljevu, završio je glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Tijekom formacije bavio se raznim sportovima poput košarke, nogometa i biciklizma, no uvijek je gajio duboko uvjerenje da je njegov pravi poziv u svijetu kazališta. Iako nije bio poznat po čestom davanju intervjua, povremeno bi se prepustio prisjećanju djetinjstva. U 73. godini života, 2019. godine, preminuo je talentirani glumac Marko Nikolić, koji je iza sebe ostavio bogato naslijeđe uloga i zanosne priče o tri velike ljubavi. S tri braka iza sebe, moglo bi se reći da je glumac posjedovao neosporan šarm. Tijekom rasprave, priznao je svoju nesposobnost da nepristrano procijeni stvar, pripisujući nedostatak naklonosti ženama svojoj visokoprofilnoj karijeri. Međutim, otkrio je svoj najmoćniji “zavodnički trik”.

 

Uzmimo, na primjer, scenarij u kojem se nađete izgubljeni u mislima, fiksirani na jednu žarišnu točku. Promatrači mogu nagađati o uzroku vaše introspekcije, pretpostavljajući da takva dubina i sposobnost izdržavanja moraju biti rezultat duboke duhovnosti. To je samo zaigrana radnja, a sada mi ne preostaje ništa osim divljenja ljepoti žena i nedostatka grižnje savjesti za moje mladenačke dane. Doživio je golemu patnju. Ljubavnu vezu obilježile su teške muke. Što se tiče duhovnosti i iskrene ljubavi, nikad nisam imao luksuz izbora. Vanjski faktori, kao što su slava, zanimanje, visina, težina, nisu imali nikakav značaj. Čak i kad bi pet stotina pojedinaca ukazalo na moje odstupanje od društvenih normi, to bi bilo beznačajno, jer sam našao nešto zadivljujuće što je pobudilo moje zanimanje. Nažalost ili možda na sreću, tri puta sam stupio u brak, što je rezultiralo blagoslovom troje izvanredne djece. Ne mogu izraziti dovoljno kajanja što nemam deset žena i desetero potomaka, jer bi to bilo pretjerano.

Jedna od njegovih izdanaka je talentirana glumica Mina Nikolić, koja je krasila naše ekrane u popularnoj emisiji “Urgentni centar”. Kad je prije nekoliko godina odjeknula vijest da je ona prava nasljednica legendarnog kazališnog umjetnika Gige Moravca, poznatog kao Marko Nikolić zbog kultne uloge u “Boljem životu”, samouvjereno je rekao: Svjedočeći Tanjinoj i Mišinoj djeci kako se bave maštovitom igrom, nisam mogao a da ne pomislim da bi moja kći, ambiciozna glumica, trebala imati priliku sudjelovati u takvim aktivnostima. No, preplavio me osjećaj krivnje kad sam shvatio da ću tumačiti lik bez djece po imenu Dušan. Kad je počelo snimanje, raspitivao sam se o ulozi medicinske sestre, na što je redatelj odgovorio: “Smislit ćemo to.” Bez oklijevanja sam ga obavijestila o uključenosti moje kćeri u svijet glume, nadajući se da će moći iskusiti stvarnost filmske produkcije, a ne samo fokusirati se na svoje studentske projekte. Iako je imala ulogu u “Urgentnom centru”, bila je dovoljno kratka da je baka propustila njezino pojavljivanje zbog iznenadnog kašlja ili potrebe da opere naočale. Moja je namjera bila da surađuje s glumcima kojima se oduvijek divila… Ja sam preuzeo inicijativu, a protivljenja nije bilo, što je i očekivano jer je uobičajeno da otac koji je glumac podržava svoju kćer koja je glumica. Slično bi svaki kirurg dopustio svom sinu koji je također kirurg da izvodi operacije. Ova izjava odražava njegovu karakterističnu iskrenost i realizam, vidljive u njegovim nastupima iu osobnom životu.